Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. szeptember 2., szerda

 

Már a gyerekeket is komolyan fenyegeti a cukorbetegség


A korábban csak időskorinak nevezett típus a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő étrend miatt ma már általános iskolás korban is előfordul: a 2-es típusú diabétesszel küzdő fiatalok aránya Magyarországon nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően magas.

A cukorbetegség leghatékonyabb ellenszere az egészséges életmód, de még a legtökéletesebb étrend és rendszeres mozgás mellett is vannak olyan gyerekek, akik máig ismeretlen okokból betegednek meg. Szerencsére azonban a cukorbeteg gyerekek gyorsan megszokják az ezzel együtt járó új életet – tudtuk meg Soltész Erzsébettől, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusától, akit a Nemzetközi Diabétesz Hét apropóján kérdeztünk.

     

                                                                                                                                                                        

A cukorbetegség típusai

A cukorbetegség egy olyan anyagcserezavar, amikor a cukor hasznosításáért felelős inzulinból nincs elegendő, vagy kórosan lecsökken a sejtek érzékenysége az inzulinra, emiatt pedig megemelkedik a vércukorszint. Gyerekeknél a cukorbetegség 1-es típusa a jellemző, ami egy autoimmun betegség, és kialakulásának a pontos okai a mai napig sem ismertek. Ilyenkor a szervezet megtámadja a saját inzulintermelő sejtjeit, és szélsőséges esetben akár teljesen el is pusztíthatja azokat. 

Ez a változat olyan hirtelen jelentkezik, hogy a gyerek könnyen életveszélyes állapotba kerülhet, és kezelés nélkül meg is halhat. A legjellemzőbb tünete, hogy a beteg sokat iszik és sokat is pisil, például egy szobatiszta gyermeknél újból balesetek fordulhatnak elő. A kezelése egyféleképpen, élethosszig történő inzulinpótlással lehetséges – mondja Soltész Erzsébet.

Nem megelőzhető és nem is gyógyítható betegség, mely elkezdődhet akár pár hónapos, akár néhány éves vagy iskoláskorban is. 


VércukormérésFotó: Shutterstock

„A diabétesz 2-es típusa a köznyelvben időskori cukorbetegségként ismert, ám manapság ez már nemcsak a felnőttekre jellemző, hanem akár általános iskolás korban is előfordulhat” – mondja a dietetikus. A legnagyobb veszélyben az elhízottak vannak, és a nem megfelelő táplálkozási szokások, valamint a mozgásszegény életmód is közrejátszik a betegség kialakulásában.

„Ha ez már fiatalon elkezdődik, akkor a beteg sokkal nagyobb valószínűséggel éri meg a szövődmények kialakulását” – teszi hozzá. Ilyenek a végtagokkal vagy a szemmel kapcsolatos problémák, idegkárosodás, nehezen gyógyuló sebek, fekélyek.

A kismama terhesség alatti cukorbetegsége egy figyelmeztető jel, hogy az érintett hajlamos a 2-es típusú diabéteszre. Az idegen néven gesztációs diabétesszel küzdő nők jelentős arányánál akár a szülést követő 15 éven belül kialakulhat a cukorbetegség, a kockázatot növeli, hogy sokan csak a várandósság alatt figyelnek oda a helyes táplálkozásra. A hajlam pedig öröklődik. Ha az egyik szülő cukorbeteg, akkor a gyermek 40 százalékos valószínűséggel lesz maga is diabéteszes, míg ha mindkét szülő érintett, akkor már több mint 50 százalék az esély.


Terhességi cukorbetegség: átok, ami áldás is lehet

Tíz éven belül minden második érintett kettes típusú cukorbeteg lesz, ha nem változtat az életén.

Tovább »

Nem visszafordítható

Ma Magyarországon körülbelül 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg van, közülük 5-10 százalék az 1-es típussal élők száma, ebből mintegy 4000 kiskorú érintett van. Hazánkban sajnos szokatlanul sok fiatalkorú küzd a 2-es típussal, ami szoros összefüggést mutat a helytelen életmóddal.


A cukorbeteg gyerekek étrendje kiemelten fontosFotó: Shutterstock

A cukorbetegség sajnos nem visszafordítható, akinél egyszer kialakult, az már élete végéig cukorbeteg lesz. Az állapotromlás azonban megelőzhető, sőt életmódkezeléssel sokáig elkerülhetők a szövődmények. „Ha valaki időben életmódot vált, elkezd rendszeresen mozogni, lead túlsúlyából, akkor javítható a sejtek inzulinérzékenysége. A megfelelő táplálkozási szokások is segítenek a vércukorértékek karbantartásában. Ha még nem károsodott jelentősen az inzulintermelés, akkor évekig, évtizedekig fennmaradhat ez az állapot. A beteg saját felelőssége ezen a téren nagyon nagy” – hangsúlyozza Soltész Erzsébet.

Mik a cukorbetegség tünetei?

A legfeltűnőbb jel, ha a gyerek sokat iszik és sokat pisil. Túlsúlyos gyerekeknél a korai 2-es típusú cukorbetegség kockázata miatt fokozottan oda kell figyelni a vércukorszintre és a vérnyomásra, a dietetikus szerint évente legalább egyszer javasolt ezeket ellenőrizni.

Milyen a cukorbetegek élete?

Az 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált gyerekeknél azonnal inzulinpótlásra van szükség. Ennek ma két módja van: az inzulin toll (pen) és az inzulinpumpa. A klasszikus pennel naponta néhányszor, általában este, illetve az étkezéseknél kell beadni a megfelelő mennyiségű inzulint. A pumpát ezzel szemben egy pici kanüllel a testére rögzítve viseli a gyermek, és ez sokkal pontosabb és folyamatos adagolást tesz lehetővé.


Inzulin beadásaFotó: Shutterstock

„A legfontosabb szempont, hogy a cukorbeteg az inzulinadagoláshoz illesztve fogyassza el a megfelelő szénhidrátmennyiséget. Mivel itt már nincs lehetőség megelőzésre, a vércukor szinten tartása az elsődleges, és nem az, hogy csakis a legegészségesebb élelmiszerekből válogassunk. Így előfordul, hogy alacsony vércukorszint esetén a cukorbeteg gyerek eszik például egy cukros gyümölcsjoghurtot vagy édes müzliszeletet. Természetesen az időskori krónikus betegségek elkerülése érdekében náluk is törekedni kell az egészséges táplálkozásra” – emeli ki a dietetikus.

Étrend, mozgás

A 2-es típusú diabétesz kialakulásának leghatékonyabb ellenszere az egészséges életmód. A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás is nagyon fontos. „Gyerekek esetében már az is elég, ha engedjük, hogy gyerek legyen és mozogjon, legyen sokat a szabad levegőn. Ne kényszer legyen a mozgás, hanem valami olyan, amit jó szívvel végez” – említi Soltész Erzsébet.


A felnőttkori cukorbetegség már magzatkorban megelőzhető

Becslések szerint minden 2. kismama túlsúlyos vagy elhízott a várandósság korai szakaszában, ami jelentősen növeli a terhességi cukorbetegség kockázatát.

Tovább »

Sokan nem is gondolnák, hogy az ennivalók mellett az italok is milyen „súlyosak” lehetnek a cukorbevitel szempontjából. Sok szülő már nagyon korán rászoktatja a kisgyereket a gyümölcslére, üdítőre, ezzel pedig hatalmas mennyiségű cukor jut be a szervezetbe. Egy deciliter gyümölcslé 2-3 kockacukornyi mennyiséget jelent, így már egy pohár ital kimeríti a napi ajánlott hozzáadott cukormennyiséget. A dietetikus ezek helyett inkább a tiszta vizet javasolja, valamint az ízesítetlen gyümölcsteákat vagy gyümölcsös vizet diffúzoros palackból.


Diffúzoros palackFotó: Shutterstock

Nassolni hetente néhány alkalommal vagy maximum naponta egyszer szabad, és a bolti édességek helyett inkább olajos magvakat, gyümölcsös desszertet vagy zabkekszet adjunk a gyereknek. Válasszunk minőségi édességet, a gyerekek a 70 százalékos étcsokoládét is képesek megszokni. A dietetikus szerint a gyerekeknek szánt édességek tartalmazzák általában a legtöbb hozzáadott cukrot.

Amin vonzó állatfigura, gyerekmotívum van, ott mindig ellenőrizzük a cukortartalmat!

– figyelmeztet Soltész Erzsébet. Tejtermékekből is a natúr joghurtot javasolja, mert a kis poharas gyümölcsjoghurtokban akár 5 kockacukornyi cukor is lehet. Ugyanakkor arra is vigyázni kell, hogy ne essünk túlzásokba, és ne akarjunk teljes kiőrlésű kenyeret etetni az egyéves babával, mert a kisgyerekek bélrendszere még nem áll készen a magas rosttartalmú élelmiszerek emésztésére. Ezek fogyasztása inkább óvodás, kisiskolás kortól javasolt.

A gyerekek könnyebben megszokják, mint a felnőttek

Soltész Erzsébet szerint „a szülők általában rosszul élik meg, ha a gyereküknél cukorbetegséget diagnosztizálnak, sokszor bepánikolnak. A pedagógusok is nagyon félnek tőle, hogy mi lesz, ha az ő felügyeletük alatt lesz rosszul a gyerek, ezért fontos az érzékenyítés”. Ezt a célt szolgálja az alapítvány pedagógusoknak szóló Belevalók programja, amely segít a félelmek eloszlatásában.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a gyerek az első, aki megszokja a cukorbetegséggel járó új életmódot. A dietetikus úgy tapasztalta, a kicsik gyorsan megtanulják, hogy mit ehetnek és mit nem, a gondok inkább akkor vannak, amikor nem tudják, hogy nekik nem szabad valamit enni. A komolyabb kilengések inkább a kamaszokra jellemzőek, akik nehezen fogadják el, hogy nem ehetik vagy ihatják ugyanazt, mint a társaik.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése