Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. szeptember 9., szerda

 

                                                                          Az 5 leggyakoribb kérdés a szexuális nevelés órákon

A felvilágosító órák szerves része a név nélküli kérdezés lehetősége. Sok csoportban már a foglalkozás során is kérdezgetnek, de a merészebb kérdések egyértelműen anonim módon születnek. A leggyakoribb témákról az elmúlt alkalommal már írtam, most kiemelve azzal foglalkozom, hogy milyen válaszok születhetnek a szexkérdésekre. Az otthoni beszélgetésekhez is lehet ezekből ötleteket meríteni.

1. Honnan tudom, hogy normális méretű és/vagy alakú, kinézetű-e a nemi szervem?

Ennél a témánál a fiúktól hangzik el az a kérdés is, hogy a méret számít-e a saját vagy a partnerük élvezete szempontjából. A lányoknál fel szokott még merülni a mellek mérete is, és minden esetben a kérdés, hogy a fiúknak mi szokott tetszeni. Ennél a kérdéscsoportnál a legfontosabb, hogy megnyugtassuk a fiatalokat, hogy a méreteknek és a kinézetnek nincs köze a szexuális teljesítményhez és az élvezethez, hiszen ezek attól függnek, hogy mennyire vonzódnak a párjukhoz, és hogy mennyire figyelnek oda egymásra. 

A fiúknál beszélgethetünk itt arról, hogy az egyéni eltérések mellett különbség lehet abban is, hogy az izgalmi és a nyugalmi állapot között egyeseknél nagy eltérések figyelhetők meg, míg másoknál kisebbek. Azt is érdemes tisztázni velük, hogy sem egymáshoz, sem a pornófilmekben látottakhoz nem érdemes hasonlítgatni magukat, hiszen mindkettő megtévesztő lehet. A méretük többnyire a testalkatukkal, magasságukkal arányos lesz, így nem érdemes másokhoz viszonyítani. 

Sok lány is aggódik a kinézet miatt. 

A legfontosabb, hogy megnyugtassuk őket, hogy a szeméremtestek nagyon sokfélék lehetnek, eltérhetnek színben és alakban is, voltaképpen nincs két egyforma. Nagyobb lányoknak szoktam ajánlani, hogy nézzék meg magukat tükörben, az ilyen „ismerkedés” segít az elfogadásban. A lányoknál a hasonlítgatás kevésbé jelentős, de a megfelelési vágy igen nagy, ezért mindenképpen a pozitív énkép erősítését és testük elfogadását célozzuk meg az ilyen kérdésekre megfogalmazott válaszoknál.

2. Mi az orális szex? Szexnek számít-e az orális szex? Teherbe lehet-e esni tőle?

Az orális szexszel kapcsolatos kérdés valamelyik változata mindig terítékre kerül a szexuális nevelés órákon. A kamaszok egyrészt kíváncsiak arra, hogy mi a szerepe ennek a szexualitásban, kötelező-e ezt megtenni a partnerüknek, alternatívát jelent-e az orális szex a szüzesség elvesztésére és, hogy biztonságosabb-e, mint a közösülés. 

Válaszaimat ezekben az esetekben nagymértékben befolyásolja az életkori csoport és különösen az, hogy mire az ilyen intim kérdésekre sort kerítünk, már sok mindent tudok a csoport érettségéről és tapasztalataikról. A fogalom rövid meghatározásán túl, mindig igyekszem hangsúlyozni, hogy ez egy nagyon intim módja a szexualitásnak, ezért stabil, bizalmi, szeretetteljes párkapcsolatban van igazán helye. 

Azt is tisztázni szoktuk, hogy ez – bár a szüzesség elvesztését ki lehet tolni általa – mégis ugyanolyan személyes, intim, mint az aktus, és így szexnek számít. 

Kitérek arra is, hogy hasonlóan bármilyen más szexuális érintkezéshez, ezt sem szabad kierőszakolni. Az teljesen természetes, hogy eleinte bizonytalanok vagyunk a technikát illetően, a kérdés azonban az, hogy ténylegesen vágyunk-e a párunk ilyen típusú közeledésére, vagy arra, hogy ilyen módon kényeztessük őt. A védekezés kapcsán felmerülő kérdésekben pedig beszélünk róla, hogy az orális szextől nem eshetünk ugyan teherbe, de a nemi úton terjedő betegségeknek nem szab gátat.

3. Normális dolog-e a maszturbálás? Baj-e vagy káros-e, ha csinálom? Szoktak-e a lányok is maszturbálni? (Baj az, ha igen, esetleg az, ha nem csinálom?)

Ennél a kérdésnél is feltétlenül tudni kell, hogy milyen érettségi szinten vannak a gyermek és a csoport. Lehet, hogy őt/őket még nem is foglalkoztatja igazán a kérdés, de hallott vagy látott valamit a nagyobb testvértől. A kamaszok egy másik csoportja nem próbálta ki, de a kortárs csoport nyomása miatt bizonytalankodik, hogy kell-e neki is csinálni. Ez főként a lányokban merül fel, a fiúknak inkább a mennyiségre vonatkozóan vannak elbizonytalanodások. 

Ha valamilyen mítoszba, tévhitbe botlunk a kérdéssel kapcsolatban, akkor vissza szoktam kérdezni: mi mindent hallottak még a maszturbálásról? Összegyűjtjük a tévhiteket, illetve rendezzük a gondolatokat aszerint, hogy valósak-e vagy tévesek. Elmondom nekik, hogy a maszturbálás nem káros, és semmi baj azzal, ha ők is kipróbálják, vagy kipróbálták már. Itt is emlékeztetem őket (lányoknál szokott ez szükséges lenni), hogy semmi külső nyomásra nem kell ezt kipróbálniuk, csak akkor, ha úgy érzik, hogy jól esik. Beszélünk a maszturbálás intim voltáról, arról, hogy ez senki másra nem tartozik, csak rájuk, ezért igyekezzenek olyan helyet és időt találni, amikor nem zavarhatják meg őket. 

Szót ejtünk még az esetleges segédeszközökről és arról, hogy ezekkel vigyázzanak, mert maga az önkielégítés nem káros ugyan, de a testükre vigyázniuk kell ezekben a helyzetekben is. 

Mivel a fiúkat a mennyiség érdekli leginkább, arról is szó esik, hogy bár nincs ebben korlátozás, arra érdemes odafigyelni, hogy ez ne menjen egyéb tevékenységeik rovására. 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése