Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. szeptember 20., vasárnap

4 jel, hogy a gyereked nem buta

 4 jel, hogy a gyereked nem buta

Csak tanulási nehézséggel küzd
Az óvónők elégedetlenek a gyerkőccel? Tudd meg, mi lehet az oka!

Fontos, hogy minél hamarabb felismerd, ha csemetéd tanulási nehézségekkel küszködik, hiszen ez olyan probléma, amin lehet segíteni. Ismerd meg a leggyakoribb bajokat, melyek óvodás korban jelentkeznek, hogy a gyerek ne kerüljön hosszabb távon hátrányos helyzetbe!

Tanulási rendellenességek

A tanulási nehézségek első jelei gyakran nyelvi és beszédzavarok: az érintett gyerekek nem képesek a beszédhangok hibátlan kiejtésére, helytelenül használják a szavakat, vagy nem értik meg, amit mondanak nekik. Ha csak abban az időszakban tapasztalod ezeket a problémákat, amíg a kicsi beszélni tanul, nincs okod az aggodalomra. Tanulási nehézségre csak akkor kell gyanakodnod, ha a hibák akkor is megmaradnak, amikor más, utódoddal egykorú gyerekeknél már rég nem fordulnak elő.

Artikulációs nehézségek

Az artikuláció fejlődési zavarát a szavak helyes kiejtésének vagy a beszédsebesség szabályozásának nehézsége jellemzi. Intő jel lehet, ha gyermeked még hat éves korában is selypít, és omlósznak mondja az omlós csirkehúst vagy nuszinak a nyuszit. Megvan rá az esély, hogy a rendellenesség fokozatosan magától eltűnik, és megtanulja kijavítani magát, de hasonló helyzetben nem árt, ha szakemberhez fordulsz. Sok óvodában van arra lehetőség, hogy csemetéd logopédushoz is járjon: ha még ekkor igénybe veszed ezt a segítséget, megelőzheted, hogy később, az iskolában súlyosabb gondjai legyenek.

Soha ne beszélj a gyerekkel gagyogva vagy selypítve, és erre kérd meg a környezetedben élőket is. Mivel a gyerek utánoz, ha a felnőttek sem artikulálnak rendesen, azt tekinti majd normálisnak.


A nyelvi kifejezőképesség zavara

Ha gyermeked helyes kiejtéssel beszél ugyan, de gyakran veszed észre, hogy nem találja a szavakat, vagy rossz sorrendben rakja őket egymás után, valószínűleg a nyelvi kifejezőképességével van gond. Szintén aggodalomra adhat okot, ha öt évesen még csak kétszavas mondatokban beszél, vagy, ha egy évvel később a feltett kérdésekre rendszerint csak igennel vagy nemmel képes válaszolni.

Ebben az esetben különösen fontos, hogy keress fel gyermekeddel egy gyógypedagógust, mivel a probléma hátterében gyakran a nyelvi felfogóképesség zavara áll, ezért összetett fejlesztő kezelést igényel. A hasonló nehézségekkel küzdő gyermekeket gyakran tévesen hallásproblémákkal viszik orvoshoz, pedig gondjaikat egy készülék nem oldja meg.

Figyelem-összpontosítási zavarok

Ahhoz, hogy egy gyerek hosszabb távon egy dologra tudjon figyelni és összpontosítani, idő kell. Kisebb korban tehát még normális, ha porontyodat semmi nem köti le huzamosabb ideig, de öt-hat éves kor körül már problémára utalhat, ha ugyanolyan szétszórt, mint két évesen volt. A feltűnően álmodozó gyermek tehát nem feltétlenül romantikus alkat, úgyhogy, ha az óvónő komolyabb odafigyelést javasol, hallgass a tanácsára, különösen, mivel a probléma akár hiperaktivitásra is utalhat, amit minél hamarabb el kell kezdeni kezelni.


Diszpraxia

Amikor a többiek már házikókat rajzolnak, és labdáznak, porontyod még csak firkál, és minden kiesik a kezéből? A végtagok és az agy működését összehangoló rendszer zavarára nemcsak azért érdemes figyelned, mert gyermekedet kirekeszthetik a többiek, amiért nem tud részt venni a játékokban. Ha nem kezelik, a korai probléma iskolás korban akár diszgráfiához is vezethet, mivel a nehézkes kézmozdulatok gátolhatják az írás elsajátítását.

Miért nem halad úgy, mint a többiek?

A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek átlagos intelligenciaszintje ugyanabban a tartományban mozog, mint a többi gyermeké. A probléma gyökere az információk tárolásával, felidézésével és felhasználásával kapcsolatos agyi tevékenységekben rejlik. A tudósok feltételezik, hogy számos ilyen nehézség magzati fejlődési rendellenességéből ered: az egyik legnagyobb kockázati tényező a terhesség alatti oxigénhiány, különösen, ha abban a fejlődési szakaszban fordul elő, amikor az embrió agyában kialakulnak az idegpályák.

Gondot okozhat az is, ha a szülés során a magzat nyaka köré tekeredik a köldökzsinór, vagy, ha a születést hosszan tartó vajúdás előzi meg, melynek során a pici agyába átmenetileg nem jut oxigén. Bizonyos tanulási nehézségek örökletesek lehetnek, de a különböző méreganyagok is növelik a probléma kialakulásának kockázatát.


Az talán egyértelmű, hogy a terhesség alatt fogyasztott alkohol, illetve a drogok és a cigaretta komoly fejlődési rendellenességekhez vezethet, kevésbé ismert tény azonban, hogy hasonló veszélyekkel jár az is, ha olyan helyen élsz újszülött babáddal, ahol a levegő különösen szennyezett.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése