Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. szeptember 5., szombat

 

Mi az oka, hogy gyermekem csúnyán beszél?

Mit tegyek ha csúnyán beszél a gyermekem?

A verbális agresszió a káromkodás, a másokkal való, másokat sértő beszéd. Ennek gyökerei nagyon mélyen vannak. Bár a szavak elszállnak, a nyomában ott a keserűség, és a megfélemlítés. Mit lehet tenni?

súnyán beszél a gyermekem, miért?

Amikor a kertben nyírja a füvet, vagy összeszedi a mosnivalót mert megkérte rá, ő dühösen megszólal, hogy „a k…a anyád”, akkor első pillanatra eláll a lélegzet, majd könnyek között jönnek a kérdések, hogy miért? Miért érdemelem mindezt?

Megfigyelhető, hogy gyermekeink egyes időszakokban elkezdenek szájalni, a stressz, a káosz vagy éppen a fejlődésük egy bizonyos szakaszai hatására. Kóstolgatják a szüleiket. A válaszok során, leereszkedően beszélnek szüleikkel, a hangjukkal megpróbálják megfélemlíteni a másik embert.  A határt igazán akkor lépik át, amikor szóban támadóvá vállnak, követelőznek, és megpróbálnak félelmet kelteni azáltal, hogy fenyegetik a másik embert. Ez ad számukra erőt.

A csúnya beszéd elsődleges motiválója az erő

A problémakezelő készségek hiánya

Ezek a gyermekek azért beszélnek csúnyán, káromkodnak, mert erőtlennek érzik magukat, és azáltal hogy kirohannak valaki ellen, hogy kontrollálhatják a helyzetet.

A másik ok, hogy nincs meg bennük az a problémamegoldó készség, mely segítségével helyesen tudnák kezelni a frusztrációt, csalódást, konfliktusokat.

Amennyiben a gyermek nem sajátítja el a különböző problémamegoldó készségeket, melyek elengedhetetlenek a szocializációhoz, annak több oka lehet.

Az ok kereshető a személyes temperamentumban, a diagnosztizált vagy nem diagnosztizált tanulási nehézségekben, illetve a családon belül zajló problémákban. Ezek a gyermekek érzelmi kimerültséget mutatnak, mikor azzal kell szembesülniük, hogy nem képesek megoldani az együttéléskor felmerülő problémákat. Ha nincsenek meg a problémamegoldó eszközeik, hogy kezeljék a kellemetlen érzéseiket, akkor fordulnak a megfélemlítéshez, verbális agresszióhoz.

Az csúnya beszéd mögötti hiedelem

Azért félemlítik meg a szülőket ezek a srácok, lányok, mert ezt tapasztalják az őket körülvevő kulturális légkörben. Ezeket az információkat a gyermekek minden lehetséges forrásból begyűjtik. TV, a filmek, zene, számítógépes játékok, politikusok, sztárok, stb. A kiskamaszok és a tinédzserek a legfogékonyabbak erre az üzenetre. Az üzenet lényege: „Ha gyenge vagy véged van!”

Ahogy egyre idősebbekké válnak úgy szilárdul meg bennük ez a hiedelem.

Ezzel az üzenettel találkozik a Tv-ben, a közösségben ahova jár, és abban a kultúrában, ami őt körülveszi. Megtanulja, hogy milyen módon használja a megfélemlítés erejét arra, hogy segítségével helyettesíthesse a magabiztosságát. Ahelyett, hogy a gyermek kezelné és felülkerekedne az érzésein, amikor akadályba ütközik, inkább, elkezd sértő és agresszív módon viselkedni annak érdekében, hogy másvalakinek kelljen az ő problémáját is megoldania. Ezáltal ez lesz az ő problémamegoldó stratégiája. Ez egy nagyon veszélyes folyamat a gyermek fejlődése szempontjából.

Mit tegyek ha csúnyán beszél a gyermekem? A verbális agresszió a káromkodás, a másokkal való, másokat sértő beszéd. Ennek gyökerei nagyon mélyen vannak. Bár a szavak elszállnak, a nyomában ott a keserűség, és a megfélemlítés. Mit lehet tenni? Erre keres választ a cikk


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése