Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. szeptember 17., csütörtök

 

Dresscode, avagy hogy öltöztessük fel a gyerekeket télen

20. jan'16

Rétegezni? Ne! Ezt Ön is biztosan ismeri, beköszönt a tél és mindenki segítene szeretne felöltöztetni a gyermeket: a gyerekorvos, a nagymama, az internet, az anyós. Így pár percen belül a gyermekéből egy bábu válik, aki alig tudja a kezét a testéhez szorítani. Ez valójában nagyon aranyos, de nem egészséges. Azelőtt, hogy a gyermeket felöltözteti a hidegbe, gondolkodjon el a pulóverek vagy nadrágok anyagán. A rétegezés nem segít, ha az anyag nem tartja meg a test hőjét.


Igen, jól olvassa. A hőn szeretett réteges öltöztetés kevésbé fontos, mint az anyag. Nem kell a gyermekből „hagymát“ csinálni, meg kell adni a mozgás szabadságát. Mindezt olyan téli ruhák segítségével, mint a pamut, kender, vagy gyapjú. A modern mű anyagok jól néznek ki, de nem teljesítik a várt szigetelő hatást. Jegyezze meg, nem létezik rossz időjárás, csak rossz ruházat.

A téli gyermek ruhát nem művészet vásárolni, de...

De művészet a helyeset megvásárolni és utána logikusan összekombinálni. A rétegezést teljesen nem temettük el, de úgy gondoljuk, hogy nem indokolt a használata, ha nem helyesen van használva. És ebben az esetben a helyes anyagokra gondolunk. Az öltöztetés szabálya változik a gyermek korától, mozgási aktivitásától és magától az időjárástól is.

A tél meg tud lepni minket kemény faggyal és hóval, de kellemes hőmérséklettel is, ami az őszt emlékezteti számunkra. Ezért mindig legyen plusz felsőruházat Önnél, amit az aktuális feltételekhez tud igazítani.

Hogyan kell felöltöztetni az újszülöttet vagy a csecsemőt télen?

Ez az a kérdés, amire szívesen kapna választ minden anyuka. Érvényes, hogy a gyerekek, akik a kocsiban fekszenek, extra réteget igényelnek azokkal szemben, akik sétálnak vagy futkosnak. Ha a gyermek fázik, több energiát fektet a testhőmérséklet megtartására, ezért gyorsan fárad és nyűgössé válik. A túl meleg sem a leghárhatóbb út, mert a túlfűtés ugyanolyan veszélyes, mint a megfázás.

Az, hogy a csöppsége hogyan érzi magát a kocsiban, úgy tudja megállapítani, hogy leellenőrzi a tarkóját. Ha hideg, több, mint valószínű, hogy több hőt igényel, ha izzad, le kéne vetkőztetni. Mindig válassza ki úgy a ruhákat, hogy szükség esetén hozzá tudjon adni, de el is tudjon venni belőle. Vigyázat! A lábak vagy kezek ellenőrzése nem elegendő. A kisgyermekek még nem tudják szabályozni a testhőmérsékletüket úgy, mint a felnőttek. Ha melege is van, a végtagjai hidegek lehetnek.

Milyen gyermekruhára lesz szüksége télen?

  1. Hosszúujjú rugdalódzó
  2. Nadrág, trikó, pulóver (a vastagságot és mennyiséget a hőmérséklet alapján válassza)
  3. Sapka, zokni, kesztyű (A sapka, zokni és kesztyű esetében dupla réteget használjon. Közvetlenül a bőrrel csak a puha anyagok, mint a pamut, érintkezzenek).
  4. Melegítő ruha (kihagyhatja, ha téli pólyát vagy lábzsákot használ a kocsiban)

A megfelelő gyerekruhán és anyagon kívül, ne feledkezzen el az arckrémről sem.

Téli ruha a futkosó csínytevőknek

Az aktív téli séták a legjobb dolog, amit tehetnek a gyermekük egészsége érdekében. A túl alacsony hőmérsékletek csak pár napig maradnak meg nálunk és ezért feleslegesen ne üljenek otthon. Ha a gyermekünknek megfelelő szigetelést adunk és motiváljuk őt a mozgásra, biztosan nem fog fázni.

A csecsemőkhöz hasonlóan érvényes, hogy úgy öltöztetjük őket, mint magunkat, csak még egy réteget hozzáadunk. Ennek a rétegnek könnyen levethetőnek kell lenni. A szülők mindig félnek, hogy a gyermek fázni fog, de valójában az ellentét az igazság. Mindegyik gyermek mozog a szabadban, ezért elegendő testhőt termel.

Ezt nem szabadna kihagyni:

  1. Kistrikót vagy hosszúujjú pamut trikót
  2. Harisnyát és nadrágot (a nadrágot kihagyhatja, ha melegítőnadrágot használ)
  3. Kabátot, sapkát, kesztyűt és sálat

A sálat helyettesítheti a nyakmelegítő. Biztonságosabb, mert a vége sehová sem akadhat be. A táskába tehet még további trikót és pulóvert.

Az aktív séták és játékok helyettesíthetnek egy réteg ruhát

A első számú szabály a gyermek öltöztetésénél, hogy hozzá kell igazítani a mozgási aktivitásához. Ha azt szeretné, hogy a téltől ne féljenek és a hideg ne rettentse el őket, mindig egy kész tervvel induljon el a szabadba. Vigyen a gyermekeknek játékokat, edze a kitartását és egyensúlyát a bébitaxiknak köszönhetően is. A bébitaxik különlegesen alkalmasak száraz és melegebb telekre, amelyek sokkal gyakoribbak nálunk. Ha úgy gondolja, hogy bébitaxi nem elég érdekes a gyermeke számára, kezdje el kergetni őt.

Az esetben, ha havazik és elindulnak a hegyekbe, ne felejtse el megismertetni gyermekével a szánkót, hócsúszkát vagy bobokat. Ezeknek köszönhetően a dombokon számos szórakozási lehetőség adódik. Mivel tudjuk, hogy a gyermeket nem nyugtatja le könnyen, van egy kis ötletünk.  

Ha szeretné kicsit tovább kinn marasztalni, találjon ki Hegyimentős játékot. Minden egyes tagja a hegyimentő csapatnak, tehát az Ön csöppségének is egy vizsgát kell teljesíteni. És ez nem más, mint a sebesült megtalálása a szánkóval (azt a pár percet Ön a hóban fekszik) és a hegyi megfigyelés – ez egy bónusz, mely során elmagyarázza a gyermeknek, hogyan kell viselkedni a dombon, hogy senkit se sérítsenek meg és fordítva. Most már csak meg kell várni, míg havazik és bebiztosítani az Ön hegyimentőjének a profi szánkókat fém csúszófelülettel, irányítókarral és tompítóval. De ez csak egy töredéke a szánkó szuper-képességeinek.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése