Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. szeptember 3., csütörtök

 

Ilyen hatással van a szülők veszekedése a gyerekre

2018. május 14.

A véleménykülönbségek szülőként egyszerűen elkerülhetetlenek. Azonban ezek lefolyása gyermekeinkre is nagy hatással lehet, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Mégis mit tehetünk, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzuk veszekedéseinkkel?

Ilyen hatással van a szülők veszekedése a gyerekre

A mindennapi otthoni viselkedés nagyban befolyásolja a gyermekek hosszú távú mentális egészségét és fejlődését. Ebben azonban nem kizárólag a szülő-gyermek kapcsolat, hanem a szülő és szülő közti kommunikáció módja is hatalmas szerepet játszik, és kutatások szerint hatással van a gyerekek jövőbeli kapcsolataira, egészségére, és akár tanulmányaik, karrierjük sikerességére is.

Egy Egyesült Királyságban indult kutatás évtizedeken keresztül követte figyelemmel több háztartás otthoni kommunikációját, a gyermekek fejlődését és a szülők kapcsolatát. A kutatók eredményeikben rámutattak, hogy míg a csak alkalmanként, ritkán előforduló szülők közti veszekedéseknek minimális a gyerekekre gyakorolt hatása, addig a folyamatos konfliktusoknak kitett gyermekek körében már akár 6 hónapos kortól az átlagnál magasabb stressz hormon szintet és pulzust lehet tapasztalni. A folyamatos otthoni viták következményei közt felfedezték a szorongás, a depresszió, az alvászavar és a viselkedési zavarok jeleit, illetve annak megnövekedett esélyét, hogy a későbbiekben tinédzserré váló gyerekek tanulmányaikban rosszabbul teljesítenek és hajlamosabbak önmagukban vagy másokban kárt tenni.

Egy széles körűen elfogadott feltevés – a genetika szerepének jelentősége a konfliktuskezelésben és a viselkedésben – is más megvilágításba került a kutatás során. Bár azt nem cáfolják a tanulmány vezetői, hogy az örökölt személyiségjegyeknek nagy hatása van a gyerekek konfliktuskezelő képességeire, mentális stabilitására és reakcióira, kijelentették, hogy a felsorolt területeken legalább ekkora szerepet játszik a nevelés és az otthoni légkör. Ezen belül is központi elemnek tartják a szülők közti kapcsolatot, függetlenül attól, hogy a szülők együtt élnek-e, és hogy a gyermekek vér szerinti utódok vagy örökbefogadottak-e.

Mit is jelent mindez a szülők számára?

A tanulmány, azon kívül, hogy kimutatta a gyakori, erőteljes és durva veszekedések káros hatását a gyermekek egészségére, rávilágított arra is, hogy gyermekeink sokkal több mindent vesznek észre, mint gondolnánk. Nem csak az agresszív konfliktusokat érzékelik: ugyanazokat a hatásokat váltja ki az elhidegült, intimitást kerülő, vagy egymástól tartózkodó szülők közötti kapcsolat. Sőt, a viselkedést még a következő generációra is örökíthetik az ilyen háztartásban felnövő gyerekek. Emellett kiugróan rosszul élik meg azokat a vitákat, melyek róluk szólnak, mivel ilyenkor a gyermekek hajlamosak magukat hibáztatni, és bűntudatot érezni a szülők véleménykülönbsége miatt.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Összekülönbözéseink során mégis van lehetőség rá, hogy segítsük a gyermek fejlődését, és a legtöbb vitát pozitívan élje meg. Szülőként a legfontosabb, amire oda kell figyelnünk egy veszekedéskor az, hogy a célunk a közös megoldás megtalálása legyen, és ne a másik sértegetése vagy neki fájdalom okozása. Otthoni viták esetében a gyermekek hajlamosak elképzelni a lehetséges következményeket, kimeneteleket és félelmek merülhetnek fel bennük a szülők közti, de akár saját maguk és egy szülő közti kapcsolatra nézve is. Ha azonban odafigyelünk rá, hogy véleménykülönbségeink rendezésekor tiszteletteljesen viselkedjünk egymással, és a gyermek számára is elmagyarázzuk, egyértelművé tesszük, hogy vitánk célja a megoldás, az pozitív hatással lesz fejlődésére, alakítja saját konfliktuskezelési technikáit, és jó példát adhat jövőbeli kapcsolataihoz.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése