Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. október 31., vasárnap

Gyakori gyermekkori gondok: körömrágás, bepisilés

 

Gyakori gyermekkori gondok: körömrágás, bepisilés

Dr. Fáklya Mónika
Szerző: WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Sok családban küzdenek kisebb-nagyobb gondokkal a gyermeknevelés terén. Ezek közül van néhány olyan, amelyik hátterében a leggondosabb orvosi vizsgálat sem derít fel szervi okokat, így felmerül a pszichés háttér.

A gyermekek rendkívüli mértékben érzékenyek környezetük, személyes kapcsolatrendszerük változásaira.

A legjobb, ha a környezet kiszámítható a gyermek számára, megnyugtató és stabil családi kapcsolatok veszik körül. Tudja, mert megtanítják neki, hogy meddig mehet el, mi az, amit szabad, és hol vannak a határok.

Határok megszabása nélkül nevelni a gyerekeket éppen olyan hiba, mintha folyton folyvást csak korlátozzuk őket, nem engedve azt, hogy felfedezzék a körülöttük levő világot.

Már igen kis korban szorongásos és depressziós tünetek lehetnek megfigyelhetőek, ha a gyerek szülei között látható, vagy akár csak fojtottan érezhető krónikus feszültség van. Problémát okozhat, ha ellentétesek a nevelési elveik, és ezt nem tudják közös nevezőre hozni.

A közösségbe való beilleszkedés nehézségeinél, teljesítési problémáknál, nagy megterhelésnél is tapasztalhatunk kóros viselkedési tüneteket.

Ujjak szopása

Az ujjak szopása kis csecsemőkorban normális jelenség. Minden kisbaba előbb-utóbb rájön arra, hogy az ujjacskájával remekül el tudja magát foglalni, és ez nagyon kellemes tevékenység. Nagyobb gyermekkorban önvigasztalásként használják a gyerekek. Sajnos ronthatja a fogak növekedését, és éretlen küllemet ad a gyermeknek.

Ezzel akár csúfolódás céltáblájává is válhat. Megoldásként a gyermek kezének egyéb tevékenységgel való lekötése, közös játék javasolható. E mellett nagyon fontos a kicsi önbecsülésének növelése is, sok dicsérettel. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a leghatékonyabb nevelési mód a dicséret.

Fontos, hogy ne csak azt vegye észre a szülő, ha a gyermek rossz fát tett a tűzre, hanem leginkább azt, ha ügyes volt, vagy jól csinált valamit!

Körömrágás

A körömrágás gyakran jelentkezik olyan gyermekeknél, akik korábban szopták az ujjukat. Már „nagyok”, szeretnék elhagyni az ujjszopást, és e helyett a körömrágást kezdik el. Ezt feszültség levezetéseként is alkalmazzák. Gyakran a körömrágó gyermek nem is veszi észre, hogy megint a szájában van a keze.

A tevékenység megnyugtatja, de sokszor súlyos formát is ölthet, károsíthatja a körömágyat, fertőzésekhez vezethet.

A szülők természetesen folyton rászólnak a kicsire, de ez nem sokat segít, mert nem a probléma okát szünteti meg. Kicsiknél a gyakoribb személyes foglalkozás, játék szüntetheti a szorongást.

A nagyobb gyermeknél is hatékony, ha a problémát okozó lelki terhet szüntetjük meg, akár gyermekpszichológus segítségét is igénybe véve. A körömrágás ugyanis nagyon sok gyermeket elkísér egészen késő felnőttkoráig, nehéz leszokni róla.

A kapható keserű lakkok segítenek ugyan abban, hogy a gyerek észrevegye azt, amikor a szájába veszi a kezét, de többnyire csak ideiglenes megoldást nyújt.

Dadogás

A dadogás a beszédfejlődés kezdetén normális jelenség. A kisgyerek gondolkodása gyorsabb annál, amennyire beszélni tud, és e miatt jelentkezik a dadogás. Ez többnyire, ahogy egyre ügyesebben beszél a kicsi, magától megszűnik. Gond akkor van, ha a gyermek szorongani kezd attól, hogy ő dadog.

Ez azért is kialakulhat, mert a szülő folyton rászól, kijavítja, sürgeti. Ilyenkor a dadogás rögzülhet. Ebben az esetben logopédus segítségét kell igénybe venni. Statisztikák szerint a gyermekek 5 %-a dadog, és közülük kb. 20 % válik dadogó felnőtté.

A legjobb megelőzés az, hogy a beszédfejlődés elején tartó gyermeket nem figyeljük állandóan, nem javítgatjuk, nem siettetjük. A más tevékenységben ügyes kicsiket gyakran dicsérjük.

Gyermekkorban jelentkező gyakori probléma még a vizelet és a széklet ürítésével kapcsolatban jelentkező visszatartási gondok is.

Bevizelés

A szobatisztaság kora után jelentkező bevizelés elég gyakori. 5 éves fiúkban 7 százalék, lányokban 3 százalékos gyakorisággal fordul elő. A 10 éves fiúk között 3 százalék, lányok között 2 százalékos a gyakorisága.

Elsődleges az a forma, amikor a gyermek sosem volt szobatiszta, a másodlagos formában korábbi, problémamentes időszak után jelentkezik újra a bevizelés.

Az éjszakai ágybavizelés is gyakori. Ilyenkor nappal nincs bevizelés. A gyermekek idegrendszere különbözőképpen érik. Az éjszakai vizelettartás képessége később alakul ki, mert ez nem tudatos tevékenység.

Ezért 5 éves kor alatt nem is igényel kezelést, fontos a szülők türelme és az, hogy nem szégyenítsék meg a gyermeket. Ő nem tehet arról, hogy később érik, mint a „barátnő gyermeke”.

A bevizelés szervi okainak kizárása után a lelki okokat kell megkeresni a probléma hátterében. Ezek között az erőszakos bilire szoktatás, tartós pszichés megterhelés, kistestvér születése, haláleset, családi konfliktus szerepelhet.

A másodlagos forma többnyire enyhébb és jobban is kezelhető. Mindenképpen indokolt a részletes, szervi okokat kizáró vizsgálat. Ha nincs szervi ok néhány általános tanácsot érdemes betartani.

Fontos, hogy a gyermek velünk együtt, akarjon szobatiszta lenni. Ezt legkönnyebben jutalmazással, dicsérettel tudjuk elérni. Lehet pl. kis naplót vezetni, ahol a száraz napok, vagy éjszakák után apró matricát ragaszthat be a gyerek.

Fontos, hogy a nedves napokon ne kapjon büntetést. (persze jutalmat sem) A családtagokkal is beszéljük meg, hogy semmiképpen ne alázzák meg a gyermeket a bevizeléssel kapcsolatban.

Vacsora után a gyermeknek már ne adjunk inni, és lefekvés előtt menjen el a WC-re.

Székletürítési gondok

A székletürítési gondok talán még nagyobb problémát jelentenek a szülőknek és persze a gyerekeknek is. Nagyon gyakori, hogy a kisgyermek nem hajlandó székletet üríteni napokig. Ennek hátterében az szokott állni, hogy egy keményebb székletrög fájdalmat okoz a kicsinek, ezért ő legközelebb, félve az ismételt kellemetlenségtől visszatartja a székletét.

A bélsár víztartalma a visszatartás alatt egyre jobban csökken, így egyre keményebb lesz, egyre nehezebb kiüríteni, ami természetesen ismételten fájdalmat okoz. Így ördögi kör alakulhat ki.

A kör megszakítására a székletlazítás javasolt a gyermekeknek való székletlazító szirupokkal, ill. rostdús étrenddel, hámosító popsikenőcs alkalmazása mellett. Amikor a kicsinek már nem társul kellemetlen élménye a székletürítéshez, a probléma megoldódik.

A beszékelés mindig nagyobb gondot jelez, mint a bevizelés. Hátterében állhat szervi ok is, ezt ki kell zárni gondos kivizsgálással. Ha ilyen nincs, megint csak a lelki tényezők jönnek szóba.

Előfordul, hogy krónikus székrekedés áll a háttérben és az elakadt, kemény széklet fölötti híg széklet csorog le és a szennyezi a fehérneműt. Ilyenkor nincs székürítési inger a probléma idején.

Sajnos a gyermek ebben az esetben sokkal nagyobb probléma elé néz, mert a kellemetlen szag miatt pl. az osztálytársak kiközösítik, de a szülő is hevesen szokott reagálni. Ebben az esetben a székletrendezés a megoldás, de a szervi okot ki kell zárni.

Súlyos pszichés gond, szorongás esetén a beszékelés lehet ún. regressziós magatartásforma, vagyis olyan, amikor a gyermek egy korábbi életkorba tér vissza érzelmileg. Ilyenkor a gyermekpszichológus segíthet a probléma feltárásában és orvoslásában.

Itt is nagyon fontos, hogy jutalmazással próbáljunk eredményt elérni.


Forrás: WEBBeteg

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése