Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. október 18., hétfő

MInden, amit tudni kell a torokgyulladásról, a mandulagyulladásról és a gégegyulladásról

MInden, amit tudni kell a torokgyulladásról, a mandulagyulladásról és a gégegyulladásról

Egészség - Melyek a torokgyulladás, mandulagyulladás és gégegyulladás tünetei, hogyan kezelhetők és mikor érdemes orvoshoz fordulni


Torokgyulladás

A torokfájás, és ezzel kapcsolatos gyulladás fájdalmas, kaparó érzéssel jár, amely minden egyes nyeléssel fokozódik. Leggyakoribb oka vírusfertőzés, megfázás vagy influenza.
A víruseredetű torokgyulladás (általában) magától is elmúlik. Előfordul azonban baktériumok okozta torokgyulladás is, amelyre az orvos antibiotikumot ír fel az esetleges szövődmények megelőzésére. Ritkán előfordulhat egyéb kórokozó által kiváltott torokgyulladás is, ezt általában komplex módon szükséges kezelni.

A torokgyulladás tünetei

A tünetek a kiváltó októl, a kórokozótól is függnek. Általában az alábbiak lehetnek: kaparó, fájdalmas érzés a torokban, amely nyeléskor fokozódik, nyelési nehézség, nyaki mirigyek duzzanata. Ezekhez a tünetekhez társulhat rekedtség, láz, köhögés, orrfolyás, orrdugulás, fejfájás, hányinger és kísérheti mandulagyulladás is.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Gyermekünk torokfájása esetén meg kell figyelni, hogy a reggeli első folyadékfogyasztást követően fennmarad-e a torokfájás és a további tünetek. Amennyiben igen, javasolt felkeresni a gyermekorvost. Ha légzési vagy nyelési nehézség kíséri a torokfájást, azonnal orvosi ellátásra van szükség!
Ha a torokfájás enyhébb – főként vírusos eredetű torokgyulladás kezdeti stádiumában - a gyógyszertári készítmények, vény nélküli gyógyszerek pl. a szopogatós tabletták, torokfertőtlenítő spray és a mézes-citromos csipkebogyó-, bodza- és hársfatea bőséges fogyasztása is segíthetnek.

Mandulagyulladás

A mandulagyulladás az egyik típus, amely a torok/garat hátsó falán lévő ovális alakú garatmandulák gyulladásos megbetegedése. Jellemző tünetei a torokfájás, a mandulák duzzadt állapota, gyulladása, a nyelési nehezítettség, és a nyaki nyirokmirigyek megnagyobbodása.
A garatmandulák gyulladása általában víruseredetű, de okozhatja bakteriális fertőzés is. Mivel a mandulagyulladás kezelése az oki tényezőtől függ, ezért minden esetben nagyon fontos az orvosi diagnózis. A garatmandulák eltávolítása csak abban az esetben indokolt, ha baktérium-eredetű és gyakran ismétlődik, valamint ha antibiotikumos kezelésre nem reagál, és súlyos szövődményeket okozhat.

A mandulagyulladás jellemző tünetei

A garatmandulák gyulladása kisgyermekkortól kamaszkorig nagyon gyakori (felnőttkorban is előfordulhat). Jellemző tünetei: a garatmandulák gyulladtak, vörösek, duzzadtak, a mandula felszínén fehér foltok, tüszők észlelhetőek, torokfájás, nyelési nehézség, fájdalom, láz, a nyaki nyirokmirigyek duzzanata, rekedtség, kellemetlen lehelet, gyomorfájás, étvágytalanság, fejfájás. Egészen pici gyerekeknél mandulagyulladásra utaló jel lehet a fokozott nyáladzás, nyálfolyás, az étkezés elutasítása, bágyadtság.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Mandulagyulladás gyanúja esetén minden esetben mielőbb keressük fel a gyermekorvosunkat. Erre a betegségre utaló jelek lehetnek, ha a torokfájás 1-2 napon belül nem múlik, ha a nyelés fájdalmas, nehezített, ha a gyermekünk szokatlanul bágyadt, fáradt és aluszékony.

Gégegyulladás

A gége gyulladása általában mindig a hangszalagokkal van összefüggésben, okozhatja ezek túlterhelése vagy fertőzés. Normál esetben a hangszalagok „nyitottak”, és a szokásos hangképzésre megfelelő állapotúak. Gégegyulladás esetén a hangszalagok irritálódtak, a gyulladás következtében duzzanat lép fel és így a képződő hang megváltozik, a levegő másképp áramlik kifelé, a hang torzul, rekedtté válik és akár az is előfordulhat, hogy teljesen lehalkul, vagyis a beteg csak suttogásra képes. Leggyakrabban víruseredetű a gyulladás, és enyhébb lefolyású. A hosszan fennálló rekedtség azonban súlyosabb betegséget is jelezhet.

A gégegyulladás jellemző tünetei

Legtöbb esetben a hangszalagok gyulladása- vírusos eredet esetén- néhány hét alatt lezajlik. Jellemző tünetei a rekedtség, a hangképzés nehezítettsége – amikor csak suttogásra képes a beteg-, a torokszárazság, viszkető jellegű érzés és száraz köhögés.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A hangszálak gyulladása enyhébb esetekben nagyszerűen kezelhető otthon is, házi módszerekkel: pihentetéssel, száj- illetve toroköblögetéssel – a patikában kapható kifejezetten erre a célra szolgáló készítmény- és bőséges folyadékfogyasztással, ami elsősorban citromos-mézes gyógyteát jelent. Ha azonban a rekedtség és gyulladás két hétnél tovább tart, orvoshoz kell fordulni. 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése