Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. október 11., hétfő

 

Születéskori oxigénhiány: tünetek és kezelés


Oxigénhiányos állapotról akkor beszélhetünk, ha a születés körüli időszakban a baba oxigén és tápanyagfelvétele rövidebb vagy hosszabb időre akadályozott volt.


Születéskori oxigénhiány: tünetek és kezelés

Kialakulásáról egyelőre megoszlanak a szakértői vélemények, hátterében azonban számos tényező állhat. Van, hogy az elhúzódó szülés következtében kerül az újszülött oxigénhiányos állapotba, de az is előfordul, hogy már az anyaméhben akadályozott a baba oxigén és tápanyagfelvétele.

Oxigénhiányos állapot sajnos még a szülés után is kialakulhat fellépő légzési nehézségek, agyvérzés vagy fertőzés következtében.

Mit okozhat mindez a babának?

Az oxigénhiány leginkább az idegrendszert károsíthatja, de ennek mértéke azonban sok tényezőtől függ. Például, hogy meddig volt a baba oxigénhiányos állapotban, teljes vagy csak részleges volt az ellátottság és hogy a születés utáni részesült-e speciális kezelésben, amellyel a károsodás mértéke csökkenthető. A jó hír mégis az, hogy az agy csodálatos szervünk és főleg ilyen apró korban rendkívüli regenerálódásra képes.

Mit tehetünk, ha bebizonyosodik, hogy a babánk oxigénhiányos?

Számos esetben már maga a szülészeti osztály megteszi a szükséges lépéseket. Az oxigénhiányos babák ebben az esetben azonnali, speciális ellátást kapnak és olyan fejlődésneurológiai osztályra kerülnek, ahol az agyi károsodások korai kivizsgálásával és terápiájával foglalkoznak. Ha az oxigénhiány következtében a baba korábban érkezik a kiírt időpontnál, az újszülöttet számos kórházban felkészült intenzív koraszülött részleg fogadja, ahol szintén megfelelő ellátásban részesülnek.
Fontos, hogy a kórházból hazaérkezés után jelezzük a védőnőnek, illetve a gyermekorvosnak, ha a babánk oxigénhiányos volt és mindenképpen javasolt további vizsgálatra vinni a babát. Ha a kórházban ez elmaradt, vagy a korábban elszenvedett oxigénhiány jelei csak később mutatkoznak, elsősorban neurológus vizsgálatára van szükség, majd az ő szakvéleménye alapján valamilyen terápia is javasolt lehet.
Több intézmény és alapítvány foglalkozik oxigénhiányos babák terápiájával. Nagyon jó eredmények érhetőek el például vízben történő mozgatással, mozgással, hiszen ilyenkor a baba teljes testét ingerek érik. A sűrűbb közeg, ami körülveszi a testet, bőséges ingert biztosít, ami hatékonyan stimulálja az agyat, ezáltal fejleszti az idegrendszert és javítja a baba mozgásfejlődését. Ilyen szelíd, ugyanakkor nagyon hatásos terápiás módszer a Neuro-hidroterápia.

Honnan sejthető, hogy a babánk esetleg oxigénhiányos volt?

Ha nem tudjuk biztosan, hogy a baba oxigénhiányos állapotba került a születés során, de az alábbiakat tapasztaljuk, szintén érdemes szakemberhez fordulni:
– ha a kórházi zárójelentésen az szerepel, hogy mekónium (vagyis széklet) került a magzatvízbe
– ha első 3 hónapban nehéz felkelteni a baba figyelmét
– 2 hónaposan nem követi a tárgyakat, nem figyel a zajokra
– asszimmetrikus a tartása vagy a mozgása 3 hónapos kora után is
– túl laza, vagy túl feszes az izomzata
– fejtartása nem stabil, akár ha a karunkban tarjuk, akár, ha hason fekszik
– hason fekve fejét a 3. hónapban sem tudja emelni, tartani
– 4 hónaposan még nem nyúl tárgyak felé
– mozgásfejlődése elmarad és 6-12 hónapos kora között nem fordul, gurul, kúszik, mászik, ül fel, áll fel a szokott időben
Amennyiben ezek tapasztalod, illetve a felsoroltak közül több gyanújelet is észlelsz, jelezd a védőnőnek vagy gyerekorvosnak, vagy keress fel szakorvost, hogy a megfelelő terápia mihamarabb elkezdődjön.
Minél előbb kiderül az oxigénhiányos állapot, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése