Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. október 5., kedd

 


 
.


Tippek az apa-fia kapcsolat erősítésére (Fotó: Get
Néha versenytársaknak tekintik egymást. Máskor férfiúi büszkeségből nem is kommunikálják az érzéseiket egymás felé, még akkor sem, ha mindketten igényelnék az szorosabb apa-fia kapcsolatot, de nem tudják, hogyan is kezdjenek hozzá.
Következzen néhány tipp, amelyekkel egyszerűbb megtörni a jeget.

Első lépés: felismerni, hogy az apák mennyire hatnak a fiukra

Akár tudjuk, akár nem, a fiúk elsődlegesen úgy tanulják a férfilétet, hogy megfigyelik az apjukat. Az apa befolyása a fia személyiségfejlődésére sokszor nem látható, ugyanakkor nagyon is valós. Ahogy egy fiatal fiú látja az apját, hogyan bánik például az anyjával, azzal tiszteletről tanul, arról, hogyan bánik egy nő egy férfival, vagy arról, hogyan kell egy férfinak megoldani konfliktusokat és nézeteltéréseket. Ahogy az apukája más férfiakkal beszélget, megtanulja, hogyan kommunikálnak a férfiak egymás között, milyen kapcsolatban állhatnak egymással, és hogyan kezelik a férfias problémákat. Annak a megértése, mennyire befolyásolja egy apa a fiát, nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az apuka mélyebben tudjon gondolni az apa-fia kapcsolatra, és hogy sokkal komolyabban vegye azt.

Legyenek közös érdeklődési körök

Néha nagyon nehéz megtalálni a közös hangot apának és fiának, főleg ha teljesen eltérő érdeklődési körrel rendelkeznek. Lehet. hogy az apa nagy sportrajongó, és ebbe az irányba terelné a fiát is, de ő meg inkább könyvmoly típus. Ilyen esetben gyakran egy harmadik terület az, ami megoldás lehet, például a kempingezés. Ha mindketten örömüket lelik a sátrazásban, a kirándulásban, a közös szabadtéri főzésben, ez jó kiindulópont lehet a kapcsolat építéséhez.

Ne féljünk a fiús játékoktól

Gyakran úgy tűnik, hogy a fiúgyermekekkel a kicsit vadabb programok jó lehetőséget biztosítanak a kötődésre. Ilyen lehet például egy kis délutáni birkózás a kertben. Mindig fontos, hogy szem előtt tartsuk a biztonságukat, de néha lehet egy kis kockázatot vállalni, hogy több fizikai kontaktust létesítsünk. A későbbi életben ez talán olyan tevékenységekké is átalakulhat, mint a sziklamászás, gördeszkázás vagy a jéghoki.

Vegyünk részt apa-fia programokon

Célszerű lehet olyan tevékenységeket találni, amelyben apa és fia is aktívan részt vehet. Jó példa erre a cserkészkedés, táborozás, ahol együtt lehet táborozni, kirándulni vagy jelvényekre vadászni, ha az apuka felnőtt önkéntesként csatlakozik a csapathoz.

Csináljunk valamilyen nagy közös projektet

A kisfiúkat mindig lenyűgözi, ha részt vehetnek valami nagy feladatban. Lehet ez a már fentebb említett táborozás, vagy esetleg egy régi autó vagy motor megbütykölése. Vannak olyan apák és fiúk, akiket a kert rendbetétele hoz össze, másokat egy kerti házikó felépítése, vagy egy nagy biciklitúra. Bármi is legyen az, egy közös projekt olyan kötelékeket hoz létre, amelyek egész életen át kitartanak, és még életre szóló élményeket is adnak.

Meghallgatni a gyermeket

A férfiaknak gyakran nehéz, hogyan kommunikáljanak hatékonyan. Célszerű már a gyermekünk kiskorától kezdve arra koncentrálni, hogy csak meghallgassuk a problémáit, ítélkezés nélkül, és ne rögtön meg akarjuk oldani, ez ugyanis hozzájárulhat a jó kapcsolat kiépüléséhez. Keresd a lehetőséget, mikor tudsz a fiaddal időt tölteni, és csak meghallgatni. A horgászás, a sportesemények látogatása, a kirándulás, mind-mind olyan alkalmak, amik kiválóak erre. Ilyenkor célszerű az idő 25%-ában beszélned csak, a többiben pedig aktívan a fiadra figyelni.

Ne féljünk a nagy beszélgetésektől

Szánj időt ara, hogy olyan dolgokról is beszélgess a fiaddal, mint például a párkapcsolatok. Ha nyitott vagy ezekre a kérdésekre is, úgy a fiad is jobban fog hozzáállni ezekhez a témákhoz. Megeshet, hogy nem fogod olyan erősnek érezni a kapcsolatotokat, mint amilyen lehetne, ha nem beszélsz a fiaddal ezekről az érzékenyebb témákról is, és hagyod, hogy a szex és a párkapcsolat iránti attitűdjüket más források alapján alakítsák ki, amelyek nem egyeznek a te értékeiddel. Ilyen lehet a média, az internet vagy akár a kortársak hatása is.

Koncentráljunk a pozitívumokra

Mindenhonnan negatív hatások érik gyerekeinket. Már csak ha tévét néznek, a reklámok is azt sugallják nekik, hogy nem elegek. Nem elég erősek, nincsen kocka hasuk, vagy nem néznek ki olyan jól, mint a férfiak a képernyőn. Apakánt fontos feladatunk, hogy elkapjuk őket, ha helyesen csinálják a dolgokat, és megdicsérjük őket. Meg kell találni a módját, hogy elismerjük a teljesítményüket. Ha folyamatosan megerősítjük őket a jó dolgaikban, az hozzájárul egy bizalmi kapcsolat kialakulásához, és túl tudnak lendülni a sok negatív hatáson, ami naponta éri őket.

A kettesben töltött idő ereje

Fontos időt szánni arra, hogy mindegyik gyermekünkkel legyünk, külön-külön is, úgyhogy célszerű kitalálni olyan programot ahol csak ketten lehettek. Ez lehet valamilyen sport, például futás kettesben, vagy valamilyen más hobbi, amit mindketten szerettek és kettesben tudjátok űzni.

Végezetül

Azzal, hogy a fiaikra koncentrálnak, minőségi időt töltenek együtt és beszélgetnek az életről, megfűszerezve egy adag odafigyelő hallgatással, az apák és fiúk között tápláló és jelentőségteljes kapcsolat fog kialakulni, és ez segít a fiúknak hogy olyan attitűdöket alakítsanak ki magukban, amelyek segítségével igazi férfiakká válhatnak, a szó leggazdagabb értelmében.
(Cikk forrása: verywellfamily.c
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése