Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. április 21., csütörtök

KISMAMA-BLOG-A HÁNYÁSRÓL

A HÁNYÁSRÓL,KONKRÉTAN ÉS ÁLTALÁBAN.

. Valójában a szervezet bármely részének betegségei okozhatnak hányást.

Hányás jön létre, amikor a rekeszizom heves, hirtelen lesüllyedése, és a hasizmok összehúzódása a gyomortartalmat a nyelőcsőbe visszajuttatja. Az agyban van egy központ, amelynek izgatása hányáshoz vezet.

A csecsemő- és gyermekkori hányásról

A hányás olyan tünet, amit mindig komolyan kell venni. A hányás súlyosságának megítélésében szerepe van annak, hogy a hányás egyszer jelentkezik-e vagy többször, milyen gyorsan egymás után, melyik napszakban, etetés előtt vagy után, milyen a hányás jellege, előzi-e meg hányinger, milyen a hányadék, véres-e, zöld színű-e, nyákos-e. Talán a legfontosabb szempont, hogy társul-e egyéb tünetekkel vagy nem, milyen hatása van az általános állapotra, van-e hatása a fejlődésre. A hányás előfordulása a különböző életkorban más-más okokból fordulhat elő.

Újszülött korban előforduló hányások

Nyomban a születés után gyakran hánynak az újszülöttek, ha sok magzatvizet nyeltek. Méhen belül bekövetkezett betegségek, fejlődési rendellenességek is okozhatnak születés után jelentkező hányást. A szülés alatt bekövetkezett idegrendszeri sérülés is előidézhet hányást. A fejlődési rendellenességek közül leggyakrabban az emésztőrendszer elváltozásai, szűkületei okozhatnak hányást. Az élet első napjaiban a belekben megszorult magzatszurok is gyakran okoz tartós hányást. Az újszülött kori hányás első tünete lehet anyagcsere-betegség. Az újszülött kori fertőzések szinte elmaradhatatlan tünete a hányás.

Az újszülöttkori fertőzések szinte elmaradhatatlan tünete a hányás.

A csecsemők könnyen hánynak, minél fiatalabbak, annál inkább. Jelentéktelen okok is válthatnak ki hányást csecsemőkorban. A szopás és etetések körüli technikai hibák és sajátosságok okoznak a leggyakrabban hányást, illetve bukást csecsemőkorban. A bukás nem hányás, inkább a táplálék visszaköpése. Sokszor hányhat, illetve bukhat egy csecsemő, ha túl sokat evett, ha evés után sokat sír. Ezek a hányások alkalomszerűek, nem befolyásolják a csecsemőt a fejlődésben. Ezek mellett is jókedvű, jól hízik.

A csecsemőkori betegségek sorozata hányással járhat. Jó általános állapotú, más tüneteket nem produkáló csecsemőnél előfordulhat hányás túletetés, rendszertelen táplálás, táplálékundor, erős sírás, öklendezés, akár toroknézés, illetve szájon át való gyógyszeradás miatt. Egyéb tünetekkel, illetve az általános állapot rosszabbodásával járva hányást okozhatnak fertőzések, azok közül is leggyakrabban bélhurutok, felső légúti hurutok, középfülgyulladások, húgyúti fertőzések.

Hányással járnak mérgezések, koponyasérülések, agyrázkódás, gyomorrontás, bélelzáródás, sérvkizáródás, allergiás folyamat, például tehéntej-érzékenység. Krónikus hányással járnak krónikus fertőzések. Krónikus hányással jár csecsemőkorban a gyomorszájszűkület, ilyenkor a jó étvány és a megfelelő etetés mellett sem hízik a csecsemő. Krónikus hányást észlelünk anyagcsere-betegségeknél is, sokszor első jele, tünete lehet az agynyomás-fokozódásnak is,ha időben tartós.

Hányás a gyermekkorban

A gyermekkorban is sokféle kórkép, illetve betegség kezdődhet hányással. A táplálással kapcsolatos hányások és bukások, amik a csecsemőkorban jellemzőek, gyermekkorban ritkán fordulnak elő. De ugyanúgy hányással járnak fertőzések, akut hasi történések, például vakbélgyulladás. Hányást okoznak mérgezések, koponyasérülések, agyrázkódás. Gyermekkorban pszichés okok, a lelki egyensúly felborulásai is gyakran járnak hányással, amik a csecsemőkorban nemigen fordulnak elő.

Mit kell tenni, ha hány egy csecsemő vagy egy gyermek?

Ha nem társul a hányáshoz más tünet, a csecsemő vagy a gyermek jó állapotú, akkor nyugodtan lehet várni orvosi vizsgálat nélkül. Mindenesetre ne erőltessük, hogy egyen vagy igyon. Ne ugráljon, ne nyomogassuk a hasát, hogy: fáj-e? Ha a hányáshoz nem társul hasmenés, hideg, édes itallal kínáljuk kanalanként, nem egyszerre sokat. Ha a hányás ismétlődik, rossz általános állapottal jár, ha más tünetek is csatlakoznak, mindenképpen orvosi vizsgálatra van szükség. Csecsemők és kisgyermekek gyakori hányása hamar vezethet anyagcsere-felboruláshoz, kiszáradáshoz, ezért az ilyen esetekben ügyeleti időben is szükséges, hogy orvosi vizsgálat történjen-

.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése