Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. szeptember 23., szerda

Vakbélgyulladás jellegzetességei és szövődményei gyermekkorban -Hashártyagyulladás



Vakbélgyulladás jellegzetességei és szövődményei gyermekkorban -Hashártyagyulladás




 VAKBÉLMŰTÉT
Kezelés nélkül súlos állapothoz, akár halálhoz is vezethet a vakbélgyulladás, egészen pontosan a féregnyúlvány ismeretlen eredetű, gennyes gyulladása. Gyakorisága ellenére felismerése gyermekkorban nem könnyű, ugyanis tünetei sokféle betegséget utánozhatnak. Emiatt legtöbbször a gyermekorvosnál jelentkeznek a betegek, csak ezután kerülnek sebészetre, ahol a további kivizsgálás és kezelés megtörténik.
Legtöbbször hatéves kor felett fordul elő, de kisebb gyermekek és csecsemők is megbetegedhetnek. Minél kisebb a gyermek, annál gyorsabb és súlyosabb lefolyású a betegség illetve több szövődményre számíthatunk. Kisebb korban különösen nehéz a diagnózis, hiszen az egészen apró gyermekek nem tudják elmondani megfelelően a panaszaikat és a vizsgálat is nehézkesebb. Télen gyakran náthás, hurutos gyermeknél lép fel, ami szintén okozhat hasi panaszokat, ez a tünetek értékelését nagyban megnehezíti.
Mások a tünetek gyermekeknél, mint felnőtteknél
Rossz közérzettel kezdődik, először csak étvágytalanság, majd a has közepén kezdődő fájdalom jelentkezik, melyet hőemelkedés, nem túl magas láz kísér. Felnőttekre jellemző a jobb alhasi fájdalom, magasabb láz és hányás, ez csak idősebb gyermekeknél figyelhető meg ilyen pontosan. Gyermekeknél felléphet hányás, hasmenés, de akár székrekedés is. Húgyúti panaszok is színezhetik a képet. A panaszok néhány óra alatt egyre kifejezettebbé válnak, a hasi fájdalom a jobb alhas felé vándorol. A gyermek fekvése jellemző lehet, féloldalt fekszik, lábait felhúzva tartja.
Vizsgálatok és kezelés
Laboratóriumi vizsgálatokat és hasi ultrahangot kell végezni a vakbélgyulladás diagnosztizálására. Ezek együttes értékelése alapján dönt a sebész a további teendőkről. Ha a betegség igazolódik, műtét javasolt, mely során eltávolítják a gyulladt féregnyúlványt, kezelik az esetleges szövődményeket, például hashártyagyulladást. Előfordulhat, hogy szükséges a műtéti területen egy draint, kis csövet kivezetni a külvilágba, itt szivárog el a nagyobb mennyiségű gennyes váladék. Ezt általában a műtét másnapján el lehet távolítani. Kiegészítő kezelésként infúziót, fájdalomcsillapítót adnak, de szükség lehet antibiotikumokra is. A műtét másnapján már felkelhet a gyermek, néhány napon belül elhagyhatja a kórházat. Hét-tíz nap múlva el lehet távolítani a varratokat, de 4-6 hétig még nem szabad sportolni.
Legfontosabb, hogy a tünetek kezdetben nem kifejezetten jellemzőek, könnyen más betegségre terelik a gyanút. Ha a panaszok fokozódnak, a gyermek állapota romlik, ismételt orvosi vizsgálat javasolt, hogy mihamarabb a megfelelő kezelést kezdhessünk.

A vakbélgyulladás figyelmeztető jelei gyermekeknél
5 éves gyermek hasi fájdalommal, hányingerrel és lázzal: a tünetek utalhatnak vakbélgyulladásra, de számos más egészségügyi problémára is. Hogyan döntse el a kezelőorvos, hogy a gyermeket sürgős műtétre küldje-e, vagy állapotát megfigyelve várjon-e inkább?
Ez utóbbi esetben lehet, hogy időzített bomba ketyeg a gyermek szervezetében, hiszen ha a vakbél perforálódik, akár életveszélyes állapotot is eredményezhet. A fenti tünetegyüttesnél ezzel a klasszikus dilemmával kell szembenéznie a kezelőorvosnak.Kutatók egy csoportja azt figyelte meg, hogy az akut vakbélgyulladás leggyakoribb és legárulkodóbb tünete a láz mellett a visszatérő fáradtság és a fájdalom, mely a has környékén jelentkezik (közvetlenül a nyomás megszüntetése után), valamint a gyulladást egyértelműen jelzi az emelkedett fehérvérsejtszám.
A vakbél a vastagbélhez csatlakozó féregnyúlvány, melynek gyulladása és perforációja életveszélyes állapothoz vezethet. A vakbélgyulladás egyetlen 100%-os és végleges megoldása a sebészeti beavatkozás. Az esetek kb. egyharmadánál történik meg a perforáció még a kórházba érés előtt. Késlekedni veszélyes!
A felnőtteknél tapasztalt tünetek (étvágytalanság, hányinger, hányás) tehát nem feltétlenül jelzik a betegséget gyermekeknél is.
A vakbélgyulladás tiniknél és a 20-as éveikben járó fiataloknál a leggyakoribb, de 80 év feletti betegnél is gondolni kell a lehetőségére.
 Azonban a vakbél perforálódása a 4 év alatti gyermekeknél jellemző a leginkább. Ebben az életkorban az esetek több mint 80%-ában következik be a perforáció, aminek részben az az oka, hogy ezeknél a gyermekeknél kevésbé markánsan jelentkeznek a klasszikus tünetek, így a kezelőorvosok gyakran elhibázzák, vagy csak késve állítják fel a diagnózist.
Fontos tehát tisztában lenni azzal, hogy gyermekeknél a vakbélgyulladás tünetei eltérnek a felnőtteknél tapasztalt tünetektől!
VAKBÉLGYULLADÁS 4 ÉVES KOR ALATT
Életkori jellegzetességek:
Csecsemők és az óvodáskorú kisgyermekek appendicitiszének fontosságát kiemeli, hogy a 3-4 éves kor alatt a betegek 60-80%-a a féregnyúlvány átlyukadásával, hashártyagyulladással kerül műtétre.A mortalitás is sokkal magasabb, mint a későbbi életkorban
A betegség felismerését nehezíti, hogy ebben a korcsoportban a féregnyúlvány gyulladása ritkább, tünetei nem jellemzőek, s így hajlamosak vagyunk az igen gyakori banális légúti infekcióra, lymphadenitis mesenterialisra stb. gondolni .gyulladás gyorsabban alakul ki (a féregnyúlvány falában több a lymphoid elem, valamint a rövid momentum nem képes a gyulladást lokalizálni)
Tünettani sajátosságok:
- jellemző az arc kifejezett pirossága
- betegek korán étvágytalanokká válnak
- hányás korán jelentkezik, gyakran epetartalmú
- hasi fájdalom nehezen lokalizálható
- hasi distensio/feszesség/ korán alakul ki
- kisgyermeknek hamar csökken a vizelete
Kezelési sajátosságok:
- ajánlatos az orron keresztül a gyomorba korán tartós szondát bevezetni
- fokozott figyelem a sav-bázis háztartás és az elektrolitek rendezésére
- széles spektrumú antibiotikum adása
Differenciáldiagnosztikai jellegzetességek:
- lymphadenitis mesenterialis: felső légúti infekciókat gyakran kíséri a hasi nyirokcsomók reaktív gyulladása
- acut gastroenteritis: általában láz kíséri, a hasi fájdalom diffúz, a has itt is distendált, hányás és hasmenés azonban gyakroicsecsemő- és óvodáskori hasfájások egyéb gyakori okaiha az appendectomia során a féregnyúlvány nem magyarázza a tünetek ultrahang végzése ajánlatos a gyakori gyermekkori urológiai anomália kizárására, ill. Meckel-diverticulitis lehetőségére is gondolni kell
Kezelés:
Gyanú esetén csak folyadék, gondos obszervációha a féregnyúlvány korábban már perforált, körülírt periappendicularis tályogüreg és rögzített conglomeratum alakult ki, nem szabad erőltetni a féregnyúlvány eltávolítását: oncotomia a választandó eljárás, majd néhány hét múlva, az infiltrátum eltűnését követően, ajánlatos az appendectomia elvégzéseiv.) adása javasolt.
Szövődmények: 5-10%
- sebgennyedés:
- bélelzáródásstrangulatiós általában a 6-7. postop. naptól kezdődően
- tályog (Douglas-üregben, subphrenicus, máj alatt, esetleg a mesenterium lemezei között): műtétet követően 7-10 nappal kialakuló lázas állapot
Az appendicitis biztos diagnózisa sürgős műtéti indikációt jelent. Kétes esetben, amennyiben semmilyen vizsgáló eljárás nem tudja igazolni a betegséget, de alapos gyanúja áll fenn, szintén inkább a műtét mellett kell dönteni: kisebb kockázatot jelent ugyanis az egészséges féregnyúlvány eltávolítása, mint a beteg bent hagyása, vállalva az esetleges hashártyagyulladás, tályogképződés lehetőségét. Szerencsére ma már igen kevés esetben kényszerülünk bizonytalan indikáció alapján operálni.
Az altatásban végzett műtét lényege a gyulladt féregnyúlvány eltávolítása, az esetleges tályogüreg (ek) kiürítése, a hasüreg kiöblítése, szükség esetén a váladékot lebocsátó vagy átmosó csövek visszahagyása. A műtétre ma már laparoszkópiás eljárással is sor kerülhet: a kis metszésen át bevezetett kamerával a hasüreg legnagyobb része jól áttekinthető, és a gyulladt szerv egyúttal el is távolítható. Az eljárás előnye, hogy kisebb fájdalommal és gyorsabb felépüléssel jár, mint a feltárásos műtét, illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy kisebb heg marad utána.
A műtét utáni napokban súlyosságtól függően antibiotikumot, infúziókat adunk. A visszahagyott csöveken keresztül öblítéseket végzünk. A szájon keresztüli táplálást csak fokozatosan kezdjük el, folyadék, majd pépes, végül vegyes étrendet kap a gyermek. Függ mindez a bélműködés beindulásától, amit ha kell, gyógyszeresen segítünk. Fontos a gyermek korai felkeltése az ágyból, így a bélműködés is hamarabb megindul, és az esetleges szövődményként előforduló tüdőgyulladás is kevésbé fenyegeti.
Az előrehaladott appendicitis következménye lehet hashártyagyulladás vagy hasűri tályog képződése, ami ritkán bélelzáródást is okozhat. Ezek az amúgy is elvégzett műtét során megoldást nyernek.
Műtét után igen ritkán utóvérzés, sebgyulladás és bélletapadás miatti bélelzáródás fordulhat elő. Ez utóbbi akár évekkel a műtét után is kialakulhat. Ezek a szövődmények, amennyiben időben észlelésre kerülnek, maradéktalanul gyógyíthatók.
A műtét utáni kórházi ápolás; súlyossági foktól függően 5-11 nap. A varratokat 7-10 nap után távolítjuk el. Otthonra még 6 hét fizikai kíméletet javaslunk, a diétában pedig a puffasztó ételek, pl. bab, borsó lencse, káposzta vagy a kemény székletet okozó csokoládé, kakaó kerülése javallt. A székletet lazító korpa viszont előnyösen segíti könnyű bélműködést. Érdemes külön megjegyezni, hogy a korán "elkapott" appendicitis kezelése napi rutineljárás, míg a késői szövődményes esetek ellátása a betegnek sok keservvel az orvosnak sok gonddal jár. A gyermekek hasfájását vegyük ezért nagyon komolyan, minél kisebb a gyermek, annál korábban forduljunk vele orvoshoz!

HASHÁRTYAGYULLADÁS-PERITONITIS
Hashártyagyulladás-Peritonitis

A betegség lényege:
A hashártya savós hártya , amely a hasüreget és a hasi szerveket borítja. Létezik kis területre kiterjedő (körülírt), és az egész hashártyára kiterjedő (diffúz) formája. A betegség a hashártya gyulladásos megbetegedése.
A betegség oka:
Hashártyagyulladás különböző hasi megbetegedések következménye lehet. Gyermekeknél valamilyen hasüri fertőzés (pl. vakbélgyulladás, bélkiboltosulás gyulladása, fekélybetegség következtében kialakult bélátfúródás,) következtében alakul ki.De előfordulhat hasnyálmirigy, nyirokér- epevezeték károsodás, esetleg daganatos betegség vagy hasüri traumák következtében is.
A peritonitisek különleges és ritka formáit képezik- a meconium (magzati széklet), bárium (kontrasztananyagkilépés ,átfúródás ), idegentest lenyelése következtében bekövetkező hashártyagyulladások

A betegség tünetei:
A panaszok és a fizikális lelet függ a kiindulási helytől: körülírt vagy lokalizált fájdalom, nyomásérzékenység, izomvédekezés. Az általános tünetek a bakteriális toxinhatásra vezethetőek vissza: láz, hidegrázás, szapora pulzus, légzés, nyugtalanság, később hypovolaemiás, vagy szeptikus shock, sepsis, több szerv elégtelensége: veseelégtelenség, zavartság. A klinikai kép gyermekeknél, időseknél, vagy frissen operáltaknál atípusos formában is jelentkezhet.
Elvégezhető vizsgálatok:
A beteg vizsgálata és kórelőzménye sokat segít az orvosnak. A betegeket általában kórházba utalják, a kórházi ellátása során vérvizsgálat, hasi ultrahang vizsgálat, röntgen, szükség esetén CT (számítógép vezérelt röntgen), laparoszkópos vizsgálat (altatásban végzett has megtekintés) jöhet szóba.

A betegség várható kezelése:
A peritonitisek diffúz formája azonnali műtéti idikációt jelent: a fertőzést fenntartó forrás kiiktatásával, az elhalt, fertőzött szövettörmelékek, genny eltávolításával.
A műtét előtti előkészítésben nagy szerepe van az intenzív terápiának (szervfunkciók támogatása, stabilizálása). Antibiotikum hasi feltárást követő bakteriológiai mintavétel után adandó.
A posztoperatív intenzív kezelés célja a szervkárosodások csökkentése, funkciózavarainak megszüntetése: légzési, szív-, veseelégtelenség kezelése, paralyticus ileus (bélhűdés) megelőzése, az infekció további leküzdése (antibiotikum), parenteralis (infúziós) táplálás.
A betegség lefolyását befolyásoló tényezők.
A hashártyagyulladás súlyosságát befolyásolja a kórokozó típusa, a szervezet általános állapota, immunstatusa, a fertőzés időtartama. Egységes kórjóslat nem adható a kiváltó okok sokszínűsége miatt. Pl. appendicitis vagy perforált fekély halálozása 10% alatt van, míg a posztoperatív peritonitis halálozása 30-60% között mozog.

A betegség várható lefolyása:
.A kialakult betegség esetén az elsődleges ok nagyban befolyásolja a túlélést, de minden esetben súlyos betegségről van szó.





#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése