Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 21., vasárnap

HALLÓJÁRATGYULLADÁS


-JAJ DE FÁJ A FÜLEM.-

Hallójáratgyulladás

Az uszodavíz hallójáratba kerülésének a következménye hosszan tartó hallójárat gyulladás. Az enyhe és a közepesen súlyos hallójárat-gyulladás kezelése (amely mindig fülorvosi feladat!), a hallójárat alapos kitisztítása után helyileg fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő szerekkel történik – gézcsíkon vagy fülcsepp formájában adva. A hatékony fájdalomcsillapítás alapvető jelentőségű.

otitis externa , hallójárat gyulladás , fülfájás , fájdalmas fül

Antibiotikumok alkalmazására többnyire csak akkor van szükség, ha a bőr gyulladását a környékbeli nyirokcsomók gyulladása is kíséri, de természetesen a társult középfülgyulladás minden formájának kezelése antibiotikumot és magától értetődően fülész szakorvost igényel.


A hallójárati gyulladások különböző típusai:

1-A hallójárat körülirt gyulladása Jó általános állapot mellett a fülben, fül körül fájdalom lép fel. A külső hallójárat porcos részén (faggyúmirigyek) körülírt, kifejezetten fájdalmas duzzanat jelentkezik. A tragus megnyomása, vagy a fülkagyló húzása fájdalmas. A regionális nyirokcsomók mérsékelten megduzzadnak.

Kezelés: Párakötés, ill. alkoholos gézcsík bevezetése a hallójáratba, amíg a furunkulus meg nem érik, és spontán ki nem ürül. Csak kivételes esetben kell (szakorvosnak) megnyitást és szisztémás antibiotikum-kezelést végezni (nagyon erős fájdalom, elhúzódó lefolyás és/vagy nagyfokú duzzanat esetén).

otitis externa , hallójárat gyulladás , fülfájás , fájdalmas fül



2-Kiterjedt hallójárati gyulladás

A gyulladás akut váladékozó fázisában a külső hallójárat duzzadt, legtöbbször szagos sejt törmelék tölti ki (Gram negatív baktériumokkal és anaerobokkal fertőzött). A hallójárat porcos része fájdalmas, a dobhártya intakt, de a bőr fokozott lelökődése és a hámelhalás miatt nehéz megítélni. Szabad hallójárat esetén a jó hallás és a hangvillavizsgálat eredménye középfülfolyamat ellen szól. Súlyos esetben a regionális fülmögötti nyirokcsomók megduzzadnak, fájdalmasak.

fül duzzanat

A krónikus gyulladásos fázisban a hallójárat tág, a bőr sorvadt (pergamenszerű), száraz epidermis-pikkelyek leválása észlelhető. Kifejezett viszketés jelentkezik, mely a beteget a hallójáratban való manipulációkra indítja. Ez gyakran sérülésekhez vezet, ami kedvező feltételt teremt felülfertőződés, akut bőrgyulladás kialakulására, porchártya gyulladással szövődve, vagy a nélkül.

Kialakulás, hajlamosító tényezők:

A hallójáratban megrekedt víz a leggyakoribb oka a rendkívül fájdalmas hallójárat-gyulladásnak. Az igen vékony bőr alatt közvetlenül helyezkedik el az érzőideg-végződésekben igen gazdag porc-, illetve csonthártya - éppúgy, mint a sípcsontunknál, és az is nagyon fáj, amikor focizás közben megrúgják, vagy beütjük Külső- és belső inger hatások (a hallójárat-bőr folyadék okozta maceratiója, mechanikai és kémiai károsodás, allergia, cukorbetegség) a hallójárati bőr rugalmasságának csökkenéséhez, a fülzsír- és faggyúmirigyek sorvadásához és ezáltal a védő zsírréteg elvesztéséhez vezetnek.



Következmények: a hallójárat bőrének kiszáradása, kémiai összetételének károsodása, az fertőzésekkel (baktériumok, gombák) szembeni ellenállás csökkenése
.



Diagnósis és differential-dg
.:

Tipikus jelek:

A gyulladásos elváltozások a fülkagylóra, a külső hallójáratra és a regionális nyirokcsomókra localisáltak

Csak ritkán vesz részt a folyamatban a dobhártya külső és középső rétege (myringitis)
A középfülben és a csecsnulványban nincsenek kóros elváltozások

Funkcionális károsodások (vezetéses halláskárosodás a külső hallójárat eltömeszelődése következtében) ritkák és nem súlyosak

Fontos az akut középfül gyulladás, a csecsnyúlvány gyulladás, valamint krónikus középfülgyulladás kizárása

A külső fül porc a tragus nyomásérzékenysége hallójárati gyulladás mellett szól

Kezelés: A hallójárat gondos műszeres kitisztítása, vagy kifecskendezése 37 fokos, testmeleg vízzel, vagy kamillás oldattal. Nedvező stádiumban naponta többször fülcseppet kell alkalmazni (szélesspektrumú antibioticum és corticosteroid kombinációja), súlyos esetben szisztémás antibiotikum-therápia. lyukas dobhártya, fül vérzés,

Az akut gyulladás visszafejlődése után antibiotikum és szteroid tartalmú kenőcsöket alkalmazunk. Egyes antibiotikumok azonban allergiás bőrreakciókat válthatnak ki. Ezekben az esetekben 70-80%-os tiszta alkohol alkalmazása ajánlott; az akut gyulladásos fázisban pl. alkohollal átitatott finom gézcsíkot lehet a hallójáratba vezetni, mely a hallójáratot nyitva tartja, levezeti a váladékot, mérsékli a gyulladást. középfülgyulladás középfül gyulladás fülfájás otitis

Megelőzés:

A betegnek elmagyarázzuk, hogy milyen következményekkel járhat, ha a hallójáratot saját maga, nem mefelelő eszközökkel tisztítja (pl. vattával, gyufaszállal). Ehelyett rendszeres fülészeti ellenőrzést ajánlunk, melynek során a szakorvos megtisztítja a hallójáratot a fülzsírtól és a levált hallójárati bőrtől (jó táptalaj a baktériumok számára), lokálisan bőrkenőcsöket alkalmaz, melyek zsírozzák a bőrt.


A külsőfül-gyulladás különleges formái


3-A diffúz hallójárati gyulladás baktériumok okozta különleges formái

Streptococcus-infectio esetén típusos erysipelas alakul ki. Az ún. fürdő- vagy uszoda-otitis esetén (a halogéntartalmú víz macerálja a bőrt, lehetővé teszi a virulens csírák mélyen a szövetekbe való bejutását) többnyire mélyre terjedő phlegmonosus gyulladás alakul ki, porchártya gyulladással, perichondritissel

Panaszok, tünetek:


Vezető tünet a fájdalom.
A fülkagyló meghúzásakor vagy a tragusra gyakorolt nyomás esetén kifejezett fájdalom jelentkezik. A regionális nyirokcsomók megduzzadnak. A beteg lázas, közérzete rossz.

A phlegmonosus forma a környező szövetekre és szervekre terjedhet (nyálmirigy, csecsnyúlvány, koponyaalap), kivételes esetben halántékcsont-osteomyelitis és vérmérgezés is kialakulhat (ún. malignus otitis externa!).

Csecsemőkön és kisgyermekeken a súlyos otitis externa tejesen elzárhatja a hallójáratot, a retroauricularis nyirokcsomók megduzzadnak, a fülkagyló eláll, pseudomatoiditis képe áll elő.


Kezelés
:

Szisztémás antibiotikum kezelés. Helyileg: a hallójárati duzzanat kezelése 70-95%-os alkohol alkalmazásával, helyileg hatásos antibiotikumok.


4-Herpeszes hallójárat gyulladás , Herpes zoster oticus
herpes

A fülkagylón, a külső hallójáratban és néha a dobhártyán is többszörös, multiplex, csoportokba rendeződött herpeses hólyagcsák figyelhetôk meg. Súlyos esetben hallás- és egyensúlyzavarok, arcidegbénulás is jelentkezhet herpes

5-Ekcémás hallójárati gyulladás

ekcéma ekcémás fül

Panaszok, tünetek: fülgyertya

Akut stádium: A hallójárat hámja erősen vérbő, duzzadt, nedvező hólyagocskák képződnek. Később pörkös felrakódás figyelhető meg, a hallójárat-bementben fekélyek, rhagadok keletkeznek. A hallójáratban bűzös törmelék halmozódik fel. Esetenként dobhártya gyulladás is kialakul felületes vadhús, granulatio-képződéssel. ekcéma

Krónikus stádium: A hallójárat bőre elvékonyodott, sorvadt száraz, hámló, Állandó viszketés a jellemző. hallójárati ekcéma ekcema

Megelőzés

Ússzon a felszínen, így kevesebb víz megy a fülébe, mint ha a feje a víz alá merül.

Hagyja békén a fülzsírt – ugyanis menedéket nyújt a hasznos baktériumoknak, melyek védenek a fertőzés és gyulladás ellen.

Ha víz ment a fülébe, fél lábra állva (az eldugult fül oldalának megfelelő lábon) ugráljon, és rázza ki belőle! Ha nem sikerült, hajszárítóval addig fújjon száraz, mely levegőt a fülbe, míg ki nem szárad!

• Hallójárati védő dugó használata javasolt, amelyet a saját fülére pontosan el tudunk készíteni! Különösen a minta után vett, ún. védő fül illesztékek hatékonyak Ez teljesen lezárja a hallójáratot és védelmet biztosit, Mivel puha és testbarát anyagból készül így nem okoz irritációt megelőzhető a gyulladás.

• Mielőtt vízbe megyünk, vékonyabb rétegben bekrémezett vattával kenjük be a bemenetet

Kerüljük el a fültisztítók és egyéb hegyes eszközök használatát, hiszen ilyenkor kisebbfajta sérülések keletkezhetnek, melyek a baktériumoknak szabad bejárást biztosítanak.

Helyes, ha a fürdési szezon előtt fülésszel megvizsgáltatjuk magunkat, gyermekünket, és a fülész, amennyiben szükséges, kitisztítja a fület.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése