Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. december 3., csütörtök

A leggyakoribb téli gyermekbalesetek megelőzése és kezelése

Sérülések, véletlen balesetek bármikor bekövetkezhetnek, akár otthon, akár a szabadban töltjük az időt. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár jó tanácsot a nem kívánatos események megelőzésére, illetve kezelésére a téli időszakra koncentrálva. 

Bár úgy tűnhet, hogy a puha, meleg téli ruházat megvéd a sérülésektől, télen sem szabad megfeledkezni a védőfelszerelés viseléséről sportolás, szabadtéri játék közben. A fej védelme különösen fontos a koponyasérülések elkerülése érdekében. A bukósisakot körültekintően kell kiválasztani, a mérete legyen a gyermek életkorának és fejátmérőjének megfelelő, és ellenőrizzük rendszeresen, ugyanis nem nyújt elegendő védelmet, ha sérült. Nem szabad megfeledkezni az ízületek védelméről sem, különösen a hideg évszakban nem tanácsos kihagyni a bemelegítést a szabadban történő mozgás előtt. Ügyeljünk arra, hogy a kijelölt útvonalakat, gyermekeknek való pályákat ne hagyjuk el, és lehetőség szerint ne legyenek a gyermek útjában kövek, faágak, amelyekben eleshetnek. A gyermekek körében a leggyakoribb sérülések az esések következtében létrejött zúzódások. Ezeket a sérüléseket borogatással, jegeléssel lehet hatékonyan kezelni, azonban a fejet érintő sérülések esetén mindenképpen haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

Amennyiben a sérülés következtében horzsolt seb alakul ki, a sebkezelést fertőtlenítéssel kell kezdeni. Alapos kézmosás után a kisebb sebeket először folyó víz segítségével, majd a seb környékét sebfertőtlenítő oldatot használva tisztítjuk meg, ezt követően kerül rá a kötszer. Amennyiben a sérülés olyan mély, hogy izmok és csontok is érintetté válnak, vagy nagyon vérzik, mielőbb szakemberhez kell fordulni!

Hosszabb szabadidős tevékenység, síelés esetén érdemes felkészülni a sérülésekre, legyen nálunk sebfertőtlenítő, kötszerek, csipesz, olló és gumikesztyű. Külföldi utazás esetén pedig érdemes biztosítást kötni.

A téli havas, jeges utakon nagyobb a közúti balesetek esélye is, ezért – bár mindig nagyon fontos – ilyenkor még inkább fordítsunk nagy figyelmet arra, hogy a gyermek az életkorának, magasságának és súlyának megfelelő ülésben utazzon.

Otthon is fontos körültekintőnek lenni. Télen nagyon hangulatos gyertyát gyújtani, vagy a kandalló tüze mellett forró teát kortyolgatni, de a gyermekek számára ezek is mind potenciális veszélyforrások. Ne hagyjuk egyedül a gyermeket nyílt láng mellett, tanítsuk meg arra, hogy óvatosan kell a tűzzel bánni. Amennyiben mégis bekövetkezne a baj, elsőfokú égési sérülés esetén elegendő hideg, folyóvíz alatt lehűteni a sérült felületet, majd fedőkötést helyezni rá, hogy megóvjuk a külső hatásoktól és elkerüljük a fertőzést. Súlyosabb esetben, ha erős fájdalom párosul a sérüléshez, vagy a bőrön hólyagok, duzzanatok keletkeznek, esetleg elszíneződik, azonnal orvoshoz kell fordulni!

 

 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése