Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. december 7., hétfő

AZ ACTONÉMIÁS HÁNYÁS GYERMEKKORBAN



Az acetonémiás hányás ideges lelki alkatú gyermekek visszatérő, erős hányása, amely valamely betegséget kísér, vagy látszólag minden ok nélkül, spontán módon jelentkezik.

Gyermekkorban gyakori, egyik jellegzetes tünete az acetonszagú lehelet. A vizeletben aceton van, cukorürítés nincs, a vérben alacsony a cukorszint. Az általános közérzet rossz, a gyermek sápadt, orra kihegyezett, szeme beesett, állandóan szomjas, de ha iszik, azonnal kihányja. A kezelés első lépése a teáztatás, ezzel pótoljuk a folyadékveszteséget, és növelni kell a cukorbevitelt, a ketózis (aceton és aceton-szerű anyagok felszaporodása a vérben) megszüntetése céljából.
A teáztatás pontos, menetrendszerű legyen, félóránként 30–50 ml folyadékot adjunk (2-3 evőkanál), két alkalommal cukros, egy alkalommal sós teát, és ezt így folytassuk 4-5 órán át. (Szilárd ételt, tejet egyáltalán nem szabad adni!) Ha a hányás nem szűnik meg, a gyermek kórházba kerül és perfúziót kap.

A hányás okai lehetnek olyan, gyorsan kialakuló hasi megbetegedések is, amelyek az életet veszélyeztetik, és amelyek azonnali sebészeti beavatkozást igényelnek: akut vakbélgyulladás, hashártyagyulladás, bélcsavarodás.

Ezek a gyermekgyógyászat nagy sürgősségei, és inkább menjünk tízszer ok nélkül orvoshoz, mintsem elnézzünk egy ilyen komoly betegséget.

Még egyszer elismétlem, hogy hányás esetén az első lépés a normális táplálás felfüggesztése és a teáztatás elkezdése. A tea nem kell kötelező módon keserű legyen, mert a cukor némi energiabevitelt is jelent, de jó, ha nem túlzottan aromás, illatos. Ha egy baba nem szereti a teát, akkor felfőzött és lehűtött vizet adhatunk a diéta idején.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése