Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. december 13., vasárnap

Így szabadulj meg a kamrában élősködőktől Gréti

 

Így szabadulj meg a kamrában élősködőktől

Hol bújnak meg a kis galádok? Keresd meg a probléma origóját, aztán ezekkel a módszerekkel űzd el a betolakodókat. Nem nekik tetted a lisztet a polcra.

Nincs annál idegesítőbb, amikor a lakásban sétálva egyszer csak egy molylepke húz el a szemed előtt. Vajon hol tanyázik, jön az első kérdés. Beszaladsz a szobába, kinyitod a ruhásszekrényt és rázni kezded a szövetkabátokat, hátha valaki megmozdul. Aztán irány a konyha, a kamra. Ha kis hálószerű tünemények lebegnek a falon vagy a plafonon, akkor már szinte biztos lehetsz benne, valamibe beleköltöztek a drágák. Igen, most pedig egyenként végig kell nézni mindent a spájzban, és akkor már nem árt egy nagytakarítás sem. Mindent vegyél le a polcról és törölgess át!

Molyfélék

A nagyon büdi, ruhásszekrényekben használt naftalinnak már lejárt az ideje. A jól bevált levendula pedig még mindig működik. Állítólag ha a levendula ág mellé babérlevelet is teszünk, akkor biztosabb a hatás. A biztonság kedvéért egy-két ágat és levelet, például a zsemlemorzsa tetejére a dobozba is helyezhetünk, ha így zárjuk le, akkor nem mászik bele senki. Sőt, most már lehet kapni babérlevelet őrölt formában is, e mellé poríthatunk levendulavirágot, ezzel beszórhatjuk a polcokat.

Szúfélék

Ha apró lyukacskák jelennek meg rajta, akkor a polcokat mosd át bodzalevél főzetével, ha nagyobb a baj, akkor benzinnel vagy terpentinnel, a furatoknál is, hogy a fában rágcsáló szúfélék elhúzzák a csíkot.

Zsizsik

Szárazbab és gabona, borsó, ezek a kedvencei a különböző kinézetű és színű pár milliméteres bogárkáknak, akik lyukat fúrnak a szemekbe és oda teszik petéiket. Az ő tevékenységüket talán a legkönnyebb kiszúrni, mert szabályosan hallani lehet a munkálkodásukat. A már zsizsikes babot átválogatni nagyon nagy munka, és talán jobb is nem kísérteni az ördögöt, meg kell szabadulni tőle. Lehetőleg el kell égetni vagy valami más úton módon megsemmisíteni, nehogy hozzánk vagy máshoz visszaköltözzenek. Ha nagyon nagy a baj, akkor el kell gázosítani a terepet, amit semmiképpen ne mi csináljunk, bízzuk szakemberre. Aztán végezzünk ellenőrzést egy kisebb adag mag kihelyezésével, ha újból belemásznak, további intézkedésre lesz szükség.


Hangya, csótány

Megelőzésképpen vagy csatanyerés szempontjából szórj körbe kevés cukorral kevert sütőport vagy szódabikarbónát a földön. A cukor odavonzza a kéretlen látogatókat a többi meg végez velük, nem tudják hívni a társaikat.

Lisztkukac és bogár

Ez a bogár nem szokott csak úgy berepülni, általában kukac formájában visszük haza. Ezt a kis lárvát kell felkutatni, miben fészkel, és kidobni, megszabadulni ettől az élelmiszertől. Elméletileg további teendő nincs, de ebben csak később lehetünk biztosak, mert elég ügyesen költöznek. A meleg, nedves helyeket kedvelik, ha ilyen helyszín lenne a kamrád, akkor polcokra tehetsz vastagon papírtörlőt, hogy magába szívja a nedvességet, és ezt alkalomadtán cseréld is le frissre.


Egér

Nincs mindenkinek otthon egy macskája és egy baglya, hogy éjjel-nappal felváltva őrködjenek a kamránál. A régi népi praktikák szerint az egérkéket elűzhetjük, ha kamillaleveleket, fokhagymát, diófaleveleket, borsmentát, borókaágat vagy terpentinnel áztatott rongyokat teszünk az egérlyukba. Az egércsapda is hatásos lehet, csak egy kicsit kíméletlen, mert a kis szőrös emlősöket valahogy jobban sajnáljuk, mint a csúf rovarokat.

Végérvényben elmondhatjuk, ha nem tartjuk rendezetten az élelmiszereket, zárt dobozokban, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy bekölözik hozzánk valamely fenti nemkívánatos “személy”, hiszen mi magunk hívjuk oda a szétszóródott darabkák keltette illatokkal. Hát, már megint oda lyukadunk ki, hogy jó az a rendrakás és a takarítás. Sajnos, be kell vallanunk, megéri évente többször elvégézni!

Ha tudsz még bármi más praktikát konyhai élősködők ellen, írd meg nekünk, vagy kattints át a Mit hogyan? oldalunkra még több ötletért!

...ezek is érdekelhetnek még!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése