Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. március 8., hétfő

Anyatej vagy tápszer? – szakembert kérdeztünk az újszülött táplálásáról

 

Anyatej vagy tápszer? – szakembert kérdeztünk az újszülött táplálásáról

Ha újszülött érkezik a családba, fenekestül fordul fel a pár addigi élete: a gyermekágyi időszak és az összeszokás stresszel jár, amit csöppet sem könnyít a szoptatás körüli aggodalmaskodás, és az, hogy információ híján az anya önmagát marcangolja. Gond az, ha az újszülött anyatej helyett tápszeren nevelkedik? Milyen pluszt ad az anyatej? Mennyi táplálékra van szüksége a csecsemőnek, hogyan alakul ki a cumizavar, és mekkora az újszülött gyomra? Szőcs Kinga Zsófia szülésfelkészítő pszichológust kérdeztük az anyák legnagyobb aggályairól.

A szakemberek részéről a szoptatással kapcsolatosan mintha kevesebb információ hangzana el, a legtöbb anya csak találgat. Mire kell figyelnie az anyának onnantól kezdve, hogy gyermekét először a mellére helyezi? 

A kórházakban sajnos nincs egységes protokoll, ami a szoptatást illeti. Ahány alkalmazott, annyi féle tanácsot ad az anyáknak, amelyek olykor egymás szöges ellentétei, és akár szakmaiatlanok is. Ez a frissen szült anyát nagyon összezavarhatja, mert a legtöbben azt gondolják, hogy ha egy kórházi alkalmazott mondta, akkor biztosan hiteles az információ.  Szerencsére vannak kórházak, ahol már szoptatós tanácsadók is dolgoznak, akik megfelelő segítséget tudnak nyújtani.

A baba-mama kapcsolat már az anyaméhben elkezdődik, ami a szülés, megszületés mikéntjével folytatódik, és az anya-baba első bőr-bőr kontaktussal csúcsosodik ki. Tudjuk, hogy az aranyóra egy biológiai norma, aminek hihetetlenül nagy szerepe van a pszichológiai és testi folyamatokban (szoptatás, kötődés) egyaránt. Hazánkban még mindig rengeteg az az intézmény, ahol az aranyóra fontosságát megkérdőjelezik, vagy nem megfelelően tartják be. Egész egyszerűen elválasztják a baba-mama egységet olyan intézkedések miatt, amit akár később is elvégezhetnek, vagy adott esetben úgy is megvalósíthatnak, hogy közben a baba az anya testén van. Sajnálatos módon, vannak olyan szülészetek, amelyek egyébként akkreditált baba-barát kórházaknak vallják magukat, ezt az egységet mégis teljes mértékben megszakítják, és az anya csak hosszú órák után (8-10 vagy 24) láthatja újra a babáját.

Forrás: pexels.com

Sok esetben az egészségügyi szakemberek, orvosok, ápolók, családorvosok sem képezik magukat a szoptatás terén, és a már elavult, régi protokollokkal világosítják fel az anyákat. Arra biztatok minden anyát, hogy tájékozódjon hiteles forrásból, keressen fel szoptatós tanácsadókat, járjon szülésfelkészítőre, ahol rengeteg információ elhangzik többek között arról is, hogy miként lesz teje, mit tegyen, hogy elkerülje a mellgyulladást, milyen szoptatási pozíciók léteznek, és megtanulhatják elkülöníteni azokat az elavult mítoszokat, amelyek mindenképp megzavarhatják a szoptatás zökkenőmentes folyamatát. Ilyen például az is, hogy háromóránként kell szoptatni, vagy az, hogy ha az anyukája sem tudott szoptatni, akkor neki sem lesz teje, illetve az az elképzelés is, hogy minden szoptatás előtt és után mérni kell a babát. Ezek teljes mértékben hibás állítások. A szoptatás a kereslet kínálat elvén működik. Minél többet van a baba mellen, annál több teje lesz az anyának. Ha az órát nézzük és nem a baba igényeit, akkor a tej lassan el fog apadni.

Milyen előnyei vannak a szoptatásnak? Az előtejnek mi a szerepe?

Az anyatej a legoptimálisabb táplálék az újszülött számára. Szinte 90 százaléka víz, ami elegendő folyadékot biztosít a baba számára még a nyári nagy melegben is, de ilyenkor a babát gyakrabban kell mellre tenni, hogy elegendő szomjoltó tejhez juthasson, és ha kizárólag szoptatott baba, akkor 6 hónapos korig nem is szükséges más folyadékot kapnia.

Sok betegséggel szemben védőanyagokat tartalmaz, amely védelmet nyújt a babának. Ha az anya beteg lesz, a szoptatást nem kell abbahagyni, akkor sem, ha magas láza van. A WHO és az UNICEF azt ajánlja, hogy az anyák akkor is szoptassák babájukat, ha koronavírussal fertőződtek meg. Ugyanis az anyatej az antitesteket is tartalmazza, ami átmegy a babába, így ő vagy nem kapja el vagy a vírus egy nagyon enyhe formájával találkozik. Ezzel szemben a romániai protokoll előírja, hogy ha az anya koronavírussal fertőzött, akkor legalább két hétre elválasszák babájától, és csak akkor adják vissza, ha az anya két egymás után végzett tesztje is negatív.

Forrás: pixabay.com

A szoptatás áldásaiban észesülő kisbabák nemcsak a szoptatás ideje alatt élveznek védelmet számos betegséggel szemben (fülgyulladás, hasmenéses betegségek), hanem felnőttkorukban is kisebb eséllyel kaphatnak el bizonyos kórokat. Kisebb arányban találunk náluk magas vérnyomást, I. típusú cukorbetegséget, és egyes daganatos betegségek előfordulása is ritkább esetükben. Ami még ennél is érdekesebb, a szoptatásnak az anya szempontjából is védő hatása van. Hosszú ideig tartó szoptatás után kevesebbszer fordul elő csontritkulás, petefészek- és emlőrák a nőknél. Emellett a gyermekágyi időszakban a szoptatás alatt az anya szervezetében felszabaduló oxitocin fontos szerepet játszik a méh összehúzódásában, csökkenti a szülés utáni vérzést, elősegíti a méh szülés előtti állapotának visszanyerését. A szoptatás alatt felszabaduló oxitocin hormon segít a kötődésben. További előnye, hogy mindig kéznél van, tiszta, meleg, bio és környezetbarát, valamint nem kell fizetni érte.

Az anyatej összetétele nem csak napszakonként, de időszakonként is változik. Teljesen mást tartalmaz egy újszülött anya teje, mint egy 4, 6, 12 vagy 24 hónapos baba anyjának teje, tehát mindig a baba igényeihez igazodik. A fejlődéshez szükséges legfontosabb ásványi anyagokat, fehérjéket, nyomelemeket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat és rákölő sejteket is tartalmazza. A kolosztrum vagy előtej, amit első védőoltásnak is szoktunk nevezni a lehető legjobb, amit a baba megkaphat, hiszen magas a szénhidrát, fehérje és antitest tartalma. Hashajtó hatása segíti kiüríteni a baba első székletét és a bilirubint is, így a sárgaság kialakulásának megelőzésében is szerepet játszik.

A kolosztrumban nagyon sok olyan immunsejt, enzim, immunoglobulin van, ami az immunrendszert erősíti, így védőfunkciót fejt ki az első pillanattól kezdve. Nagyon téves, de sajnos még mindig gyakran hallani, hogy az anyáknak azt mondják, hogy az első napokban ne szoptassanak, mert semmi tejük nincs – de a kolosztrumnak nem a mennyisége, hanem a biológiai hatása pótolhatatlan, és a tejbelövellés pontosan attól fog beindulni, hogy a babát gyakran mellre teszi az anya. A tej akkor fog elapadni, ha nem szoptatunk. Minél gyakrabban szopizik a baba, az anyának annál több teje lesz. Mivel a babának az anyatej a legoptimálisabb tápláléka, ezért ha azt tapasztalják az anyák, hogy kevesebb tejük van, vagy a baba nem fejlődik, akkor mindenképp keressenek fel egy szoptatós tanácsadót, aki a megfelelő szaksegítséget fogja nyújtani.

Ha kevésbé sikeres a kizárólagos szoptatás, azt tanácsolom az anyáknak, hogy szintén kérjenek felvilágosítást szoptatós tanácsadóktól, de ha így sem a terveik szerint alakul a szoptatás, véssék eszükbe, hogy ennek ellenére is jó anyák. Nagyon fontos megérteniük, hogy a baba táplálása nem az anyaság fokmérője.

Mire figyeljenek azok az anyák, akik tápszerrel táplálják csecsemőiket?

Tápszeres táplálás esetén is fontos, hogy mielőtt hozzákezdenének az anyák, kérjék ki a szakember tanácsát az adagolással kapcsolatosan, ez főleg akkor szükségszerű, ha vegyesen táplálják a babát. Bár a gyártók kimagasló ajánlatokkal, és különbnél különb babaételekkel árasztják el az üzletek polcait, észben kell tartania a szülőknek, hogy a hozzátáplálást a baba 6 hónapos korától kell elkezdeni, és ebben az esetben is nagy jelentősége van a fokozatosságnak.

Mekkora gyomra van egy gyermeknek? Meg kell ijednie az újdonsült anyának, ha úgy véli, nincs elegendő teje?

Egy átlagos testsúlyú baba gyomrának mérete cseresznyenagyságú. A kolosztrom mennyisége és összetétele tökéletesen elegendő ebbe a térfogatú gyomorba. Ahogy a baba egyre többet szopizik a kolosztrumból, a gyomra arányosan változik. Harmadik napra diónagyságú, egy hetesen már baracknagyságú lesz. Az anyák tejbelövellése már a 3-5. nap környékén elindul, tehát bőven elegendő az anyatej, ha a baba gyakran mellre van helyezve. Ha viszont kiegészítést kap (tápszert, cukros vizet vagy teát), akkor ez a rendszer felborul. Ha cumisüvegből kapja, akkor a további szopizásnál a mellbimbót durván kisebesítheti, ami nagyon fájdalmas lehet. A cumizavar azért alakul ki, mert a cumisüvegből teljesen másképp isznak a babák. A szopás más izommunkát igényel, amiről leszoknak vagy összezavarodnak (akár egyszeri cumisüvegből való etetés után is), és már nem tudják megfelelően kiszívni a tejet.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése