Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. március 19., péntek

Táplálkozási tippek túlsúlyos gyerekeknek

Szerző: WEBBeteg

Ha gyermekének fogynia kell, muszáj tartósan megváltoztatni táplálkozási- és életviteli szokásait. A jelszó: sok mozgás sok folyadékkal. Változtatni kell a rossz szokásokon, s néha étkezési napló vezetése is segít.

Ügyeljen arra, hogy a gyerek ne egyen túl sok húst, kolbászt, tojást és tejterméket! Az állati eredetű élelmiszerek sok telített zsírsavat tartalmaznak, mely megemeli a koleszterinszintet.

Zsírban és bő olajban sült ételeket, csak mértékkel fogyasszon a gyerek: egy gramm zsír kilenc kalóriát tartalmaz. A magas tápértékű, kevés kalóriát tartalmazó élelmiszerek egészségesebbek a "kis nagyevők" számára.

A cukortartalmú italokat és édes gyümölcsleveket, hígítsa mindig ásványvízzel. Attól függően hány éves a kicsi, naponta egy-, másfél liter folyadékot (vizet, gyümölcslevet, teát) igyon meg: ez telítettségérzetet ad és serkenti az anyagcserét.

Adjon gyermekének minden reggel egy pohár tejet: a kalcium különösen fontos a kicsi csontjainak és fogainak fejlődése szempontjából. Fontos, hogy a gyermek rendszeresen fogyasszon zsírszegény tejterméket (túrót, sajtot, joghurtot) és kalciumban gazdag ásványvizet.

Adjon a kicsinek sok gyümölcsöt és zöldséget, salátát, gabonaterméket és hüvelyes zöldséget, ettől a gyermeki szervezet megkap minden fontos vitamint ásványi anyagot, ami a fejlődéséhez szüksége van.

Változtatni kell

Ha gyermekének fogynia kell, muszáj tartósan megváltoztatni táplálkozási- és életviteli szokásait.

Fontos: ne erőltessen rá mindenféle villámfogyókúrát, csodadiétát, mert hamar jelentkezni a fog a jojó-effektus, azaz a fogyás után hamar visszajönnek és gyarapodnak a kilók.

Legyen türelmes, hagyja, hogy a gyermek lépésről lépésre haladjon! Ha csak pár dekát fogy a kicsi, máris egészségesebb és jobban érzi magát, ha viszont túl sokat követel tőle és hajszolja őt, csak frusztrált lesz.

Hasznos tanácsok!

Az evés nem kell, hogy a nevelés része legyen: nem azért kell enni adni a gyereknek, hogy addig is nyugton maradjon.

Érdemes bevonni a konyhai teendőkbe a kicsit is, legyen közös tevékenység a főzés, ha együtt főzünk a gyerekkel, játékosan megtanulja, mi az egészséges és nem fogja beérni egészségtelen készételekkel. Ne kényszerítsük a gyereket, hogy egye üresre a tányérját, a legjobb a természetes telítettségérzés.

Az étkezéseket igyekezzen a család együtt tölteni (ez leginkább a reggelinél és/vagy a vacsoránál oldható meg), lehetőleg anélkül, hogy a számítógép vagy tévé elvonná a gyermek figyelmét. Az étkezés nemcsak táplálékfelvétel, hanem jó családi légkört fenntartó rituálé.

Zsebpénz helyett adjunk az iskolás gyereknek gyümölcsöt és tízórait. A legtöbb kisiskolás édességet, és különféle egészségtelen élelmiszert vesz a zsebpénzéből.

Az egészség kulcsa: a mozgás

A gyermeknek sok mozgásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelő állóképességet szerezzen, és meg is tudja tartani azt. Nem szabad azonban hirtelen az elején túl sokat követelni tőle: kezdjék lassan, amennyit jókedvel bír.

Tesztelje magát!

Biciklizés és az úszás kiváló tevékenység a túlsúlyos gyerekek számára: kíméli az ízületeket, fejleszti az állóképességet és a kitartást, erősíti az izmokat és nem utolsósorban remek zsírégető.

A legjobb, ha együtt sportolunk, mozgunk a gyerekkel, ez motiválja őt és nem érzi feladatnak. Hétvégenként érdemes közös családi programokat csinálni, uszodába menni, túrázni, így a gyermek úgy fejt ki erőt, hogy élvezi.

Csempéssze a mindennapokba a mozgást, lift helyett használják a lépcsőt, ha a gyermek a barátaival találkozik, használja a biciklit.

Beszélje meg a gyerekkel, mennyi időt tölthet a számítógép előtt, és ne hagyja túl sokat tévézni: ezzel ahelyett, hogy mozogna, csak a szemét erőlteti. Biztassa, hogy kint a szabadban játsszon a barátaival.

Az étkezési napló is hasznos lehet

Gyakran segít, ha étkezési naplót vezetünk, melyben feljegyzünk mindent, amit a gyerek evett, nassolt. Ha elég nagy már, saját maga is vezetheti. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba a "megfigyelést", nem tesz jót a gyereknek, ha úgy érzi, minden mozdulatát ellenőrzik.

Ne készítsen zsíros ételeket, a kevésbé zsírdús étel is lehet jóízű. Tejszín helyett használjon inkább tejfölt vagy író (a vaj és túrógyártás mellékterméke, savanykás ízű, híg, opálos folyadék - kereskedelemben kapható) és zsírszegény tej keverékét - ezzel kétharmadnyi zsírtól kíméli meg magát.

Táplálkozási tippek

Szószok, mártások készítésénél a kalóriadús vaj, tojás és tejszín helyett használjon inkább zöldségpürét. A csupa olaj amerikai dresszinget, helyettesítse joghurtos öntettel. A sovány túrót keverje össze kevés ásványvízzel - ugyanolyan krémes állagú lesz, mint a zsíros, csak kevésbé hizlal. A levesről szedjük le a nagyobb zsírcseppeket, a húsról vágjuk le a kövér részeket, sütés után pedig csepegtessük le a zsiradékot.

A kenyér ugyanolyan finom feleannyi, vagy zsírszegény vajjal is. Kerülje a nem látható zsírokat: 30 gramm szalámiban nagyjából 10 gramm zsír van, ugyanennyi gépsonkában csak egy gramm. Egy bécsi szelet körülbelül 10 gramm, egy panírozatlan borjúszelet 2 gramm zsírt tartalmaz.

Legyünk észnél a finomságoknál is: egy csokis keksz 20 gramm, egy vajas csak 11 gramm zsírt tartalmaz. A csokit helyettesítsük inkább gumicukorral, így 33 gramm zsírral eszik a gyerek kevesebbet. Kommentár nélkül: 100 gramm chips 40 gramm zsírt tartalmaz.

(WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Módosítva: 2012.12.13 18:37, Megjelenés: 2012.12.13 18:37 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése