Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. március 11., csütörtök

Csupán csintalan a gyerek vagy hiperaktív?

Csupán csintalan a gyerek vagy hiperaktív?

A hiperaktivitásban szenvedő gyerekek túl mozgékonyak, impulzívak és figyelmük könnyen elterelődik. Legtöbbször nehézséget jelent számukra követni az utasításokat...

A hiperaktivitásban szenvedő gyerekek túl mozgékonyak, impulzívak és figyelmük könnyen elterelődik. Legtöbbször nehézséget jelent számukra követni az utasításokat, ami befolyásolja óvodai, iskolai teljesítményüket.

 

A kötöttségekhez való hozzászokás is problematikus folyamat lehet, amely agressziót válthat ki a hiperaktív gyerekekből. Jellemző továbbá, hogy nem tudnak egy helyben megülni, állandóan váltogatják a játékait, képtelenek várni.

 

Azonban e vonások a legtöbb gyermekre igazak, óvatosan bánjunk tehát a hiperaktivitás címkéjével!

 

Tény, hogy a hiperaktivitás előfordulásának gyakorisága nem állapítható meg egyértelműen, azonban a hiperaktívnak tartott gyerekek több mint felénél nincsen szó biológiai eredetű viselkedészavarról, csupán nagyobb mozgásigénnyel rendelkeznek, mint társaik.

 

Hogyan kezelje a hiperaktivitást?

 

A hiperaktív gyermekre fokozottan kell figyelni. A megfelelő terápiás fejlesztéssel gyors és látványos eredményt érhetünk el. Ezek lehetnek: viselkedésterápia, mozgásterápia, szenzoros integrációs terápia, Doman-Delacato módszer, kreatív játékterápiák, ének- és zeneterápia, szülői tréningek. Végső esetben gyógyszeres kezeléshez is fordulhatunk.

 

A végleges megoldást nem egyik, vagy másik terápia elszigetelt alkalmazása jelenti, hanem több terápiás eljárás ismeretében a feladatok differenciált alkalmazása, egyénre szabása.

Fokozottan figyeljünk a másodlagos-, járulékos tünetek kezelésére, megszüntetésére (agresszió, alacsony önértékelés, motiváció hiány, alacsony fusztráció tolerancia, szorongás, társas beilleszkedési gondok stb.) 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése