Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. június 27., vasárnap

Fogzománc-hipoplázia gyermekeknél

 

Fogzománc-hipoplázia gyermekeknél

Pontosan mit jelent ez és mit tehetek ellene?

A fogzománc-hipoplázia sok szülőt és a fogorvosokat is teljesen új kihívás elé állítja. A fogzománc-hipoplázia bevett szakkifejezése a m oláris- i ncizális h ipomineralizáció (MIH). Ez a kifejezés azt jelenti, hogy az őrlő ("moláris") és metsző ("incizális") fogak mineralizációja elmaradt, azaz nem ment teljesen végbe ("hipomineralizáció"). A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján, a 12 évesek több, mint 30%-a szenved ettől a porózus fogbetegségtől . Ez az MIH-t egy új, széles körben elterjedt betegséggé teszi a gyermekek között.

Hogyan kezelhető a fogzománc-hipoplázia?

A fogzománc-hipolázia sokszor fájdalmas és kellemetlen az érintett gyermek számára. A súlyosságtól függően eseti alapon kell dönteni róla, hogy a sérült fogzománcú fogat meg kell-e tartani, restaurálni kell-e vagy ki kell-e húzni. Sok esetben javasolt magas koncentrációjú fluoridtartalmú lakk alkalmazása. Ezzel megelőzhető a fogszuvasodás, azonban nem állítja helyre a sérült fogzománcot. Ez azért van, mert a sérült fogzománcú fogból hiányzik a kalcium. A képzett gyermekorvosnál tett első látogatás nagyon fontos ebben az esetben. Először is elmagyarázzák, hogy mit tehet a különböző súlyosságú fogzománc problémák esetén, és teljeskörű javaslatot adnak a további kezelésekre vonatkozóan. Létfontosságú az érintett gyermekek szülei számára, hogy komolyan vegyék a fájdalmat, és a lehető leggondosabban támogassák gyermeküket a fogápolás során.

Mit jelent pontosan a fogzománc-hipoplázia?

Az egészséges, maradandó fogakkal ellentétben, a hipopláziás fogzománcú fogak nem mineralizálódtak teljesen. Normális körülmények között fogzománcunk 97%-a hidroxiapatitból áll – ami egy kalciumvegyület. Ez a hidroxiapatit már akkor elkezd kifejlődni, amikor a fogacskák még nem is láthatók a szájüregben. Számos, különböző fehérje felelős az egészséges és kemény fogzománc fejlődéséért. Ezek a fehérjék gondoskodnak arról, hogy a fogzománc elegendő kalciumhoz jusson, és hogy az hidroxiapatit kristályok formájában megfelelően elrendeződjön. Amikor az egészséges fogak áttörik az ínyt, ezeknek a fehérjéknek a maradványai még jelen vannak a fogzománcban. Azonban ezek a rágással gyorsan feloldódnak. Ez egy természetes folyamat.

Fogzománc-hipoplázia: Itt a fehérjék nem működnek rendesen a fogképződés során. A hidroxiapatit kristályok sérülékenyek és még túl sok fehérje van az egyes kristályok között. Ha a fogak áttörnek, ez a sérülés sok esetben puszta szemmel is látható a fogakon. A fogzománc instabil, és szétmállik rágás közben. Ez fájdalmas, és sokszor fogszuvasodást okoz a gyerekeknél, mert a fájdalmas és érzékeny fogakat sokszor nem mossuk meg elég hatékonyan.

A maradandó fogak közül a metszőfogakat és az őrlőket sokszor támadja meg ez a betegség. Ezért hívják ezt az új, széles körben elterjedt betegséget moláris incizális hipomineralizációnak. Azonban egyre több gyereknél fordul elő a fogzománc-hipoplázia a tejfogak esetében is. Elméletben bármely fog esetében előfordulhat, hogy hipopláziásan töri át az ínyt: a metszőfogak, a szemfogak és az őrlőfogak esetében is.


Melyek a fogzománc-hipoplázia ismert okai gyermekeknél?

A kutatók és a fogorvosok sajnos még a sötétben tapogatóznak a gyermekkori fogzománc-hipolpázia okait illetően. Gyakran a műanyagokban lévő képlékenyítő szereket nevezik meg a fogzománc-hipoplázia lehetséges okaként. Sokfajta képlékenyítő szer létezik. A tudományos vizsgálatok első sorban a biszfenol A-t nevezik meg a fogzománc hipoplázia lehetséges okaként. De a fertőző betegségek, a felső légúti megbetegedések és egyes gyógyszerek, így például az antibiotikumok is szóba jöhetnek. A környezetben jelen lévő toxinok sem zárhatók ki a fogzománc-hipoplázia lehetséges okai közül.

Megelőzhetők a fogzománc rendellenességei?

Különösen a fogzománc-hipoplázia megelőzése nagyon nehéz jelenleg. Nem ajánlhatunk célzott megelőző intézkedéseket , amíg a fogzománc-hipoplázia oka nem nyert egyértelmű megállapítást. Minél korábban fedezik fel és kezdik el kezelni a fogzománc-hipopláziát, annál jobb.

  • Amint a baba összes tejfoga kibújt, egyeztessen időpontot fogorvosával a korai megelőzés érdekében (két vagy hároméves korban).
  • A rendszeres fogorvosi felülvizsgálat és nyomonkövetés lehetővé teszi a sérülés és a fogzománc-hipoplázia folyamatos diagnosztizálását.
  • A korai diagnózisnak köszönhetően a fogorvos képes még időben progresszíven kezelni a fogzománc-hipopláziás fogak ásványi anyag veszteségét és egyéb intézkedéseket is meg tud tenni.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése