Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. január 31., kedd

GYERMEKKORI DAGANATOK ÉS KEZELÉSÜK

Gyermekkori daganatok és kezelésük

A rosszindulatú daganatos megbetegedések gyermekkorban ritkák, mégis igen fontos fejezetét képezik a modern gyermekgyógyászatnak.

A sok esetben halálos lefolyású, hosszú időtartamú ellátást igénylő kórképek fizikai és lelki következményei nagy megterhelést rónak a betegre, családjára és a társadalomra egyaránt. Hatékony gyógyításuk, komplex ellátásuk igen nagy szakmai kihívást jelent. Az 1 év feletti gyermekek halálozásának okai között a daganatos betegségek a balesetek után a második helyen állnak hazánkban is.

· A gyermekkori daganatok sajátságai

A 15 éves kor alatti gyermeklakosságban a daganatos betegségek gyakorisága évente 150 új megbetegedés 1 millió gyermekre számítva. Ez azt jelenti, hogy hazánkban évente 150-200 új gyermekkori daganatos megbetegedés fordul elő. A szám változó, mert a gyermekonkológiai ellátás életkori határa a 18. év felé tolódik.

Leukémia és limfóma gyermekkorban

A leukémia a fehérvérsejtek számának rohamos emelkedésével és abnormális sejtalakok megjelenésével járó betegség, amikor a fehérvérsejtek nem képesek ellátni szokásos feladatukat a fertőzések leküzdésében

· Lágyrésztumorok, rabdomioszarkóma, rosszindulatú mesenhymalis daganatok gyermekkorban

A gyermekkori daganatoknak változatos, osztályozásukban nehézségeket adó csoportját alkotják. A gyermekkori daganatok 7%-át képezik. Kezelhetőségük, kórjóslatuk jobb, mint a hasonló felnőttkori daganatoké. A daganatok a test szinte bármelyik területén kialakulhatnak

· Retinoblasztóma

A szemideghártya daganata. A betegek kezelését szemész, radiológus és gyermekonkológus alkotta szakembergárda végzi

Betegtörténet

o ,,Gyakorlatilag vakból látó" - küzdelem egy ritka szemdaganat ellen

· Csontvelő transzplantáció

Egyre nagyobb számban hajtanak végre csontvelő- vagy őssejtátültetést rosszindulatú daganatban szenvedő gyermekeknél az első tünetmentes időszak (remisszió) alatt

· Beültetett katéterek

A beültetett katéterek és vénakanülök olyan szövetbarát csövecskék, amelyeket rövid sebészeti beavatkozás során a vénákba illesztenek, hogy a beteg számára kellemetlen, gyakori tűszúrásokat elkerüljék.

Gyermekek utógondozása, a gyógyult beteg

A rosszindulatú betegség miatt aktívan kezelt gyermekeket gondozni kell, az esetleges szövődmények észlelése, elhárítása, illetve megelőzése, valamint a daganatos betegség státuszának ellenőrzése céljából

Kapcsolódó hírek:

o Fokozott szív- és érrendszeri kockázattal élnek a rákból gyógyult gyermekek

· Hogyan támogassuk a daganatos gyermekek ellátását?

Sokszor látni-hallani megható történeteket beteg gyerekekről, akikért aztán különböző alapítványok gyűjtést is szerveznek. Ugyanakkor sok rosszat is hallani az ilyen esetekről, nehéz eldönteni, vajon jó helyre kerül-e a pénzünk, valóban segítünk vele, vagy csalókat gazdagítunk az adományokkal

· Központi idegrendszeri daganatok gyermekkorban

A központi idegrendszer daganatai (agytumorok és gerincvelő tumorai) a leggyakoribb gyermekkori tumorok. A daganatok mintegy 29%-át képezik.

WILMS-tumor (nephroblastoma)

A Wilms-tumor változatos szöveti képet mutató daganat. Gyermekkorban a leggyakoribb hasi tumor, a gyermekkori daganatok 6%-át adja. E daganat főként 2-4 éves korú gyermekekben fordul elő, 8 éves kor után ritka, felnőttekben pedig kivételesen ritkán fordul elő.

Gyermekkori csontdaganatok

A rosszindulatú csontdaganatok (az oszteoszarkóma különböző típusai és a Ewing-szarkóma) a gyermekkori tumorok 5%-át képezik.

A kezelések mellékhatásai

A hajhullás különböző mértékben fordulhat elő a rosszindulatú daganatok miatt kezelt gyermekeknél. Néhányan csak részben veszítik el a hajukat (vannak, akiknek csak elvékonyodik és megritkul a hajuk), másoknak gyorsan kihullik az összes.

Fájdalomcsillapítás daganatos gyerekeknél

A gyermekklinikák fájdalomcsillapítóval vagy altatásban végzik a fájdalmas beavatkozásokat. Néha az altatást csak kisgyermekeknél vagy különösen aggódó nagyobb gyermekeknél alkalmazzák. Ha a gyermek nagyon fél, kérjünk segítséget!

Kérdések és válaszok

· Gyermekkori daganatok - válaszok az olvasók kérdéseire

Az olvasók kérdéseire gyermekkori daganatokkal, hematológiai megbetegedésekkel, szupportív terápiával, a betegségek miatt felmerülő testi-, lelki és szellemi rehabilitációval kapcsolatban dr. Garami Miklós válaszolt.

Nem rák - hanem rossz sejt

Kell egy csapat. Ez az élet minden területén fontos, de a daganatos gyermekek gyógyításában különösen az. Csapat, amely nemcsak a szervi betegséget kezeli, hanem a kis pácienseknek és szüleiknek lelki támogatást, szakszerű pszichológiai segítséget is nyújt..

http://daganatok.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése