Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. január 26., csütörtök

GYERMEKKORI HALLÁSCSÖKKENÉS

Gyermekkori halláscsökkenés

A gyermekkori halláscsökkenés vagy süketség hátterében több ok is állhat. Előfordulhat születési rendellenesség vagy valamilyen szerzett betegség következtében is; lehet átmeneti vagy maradandó károsodás is.

Gyermekkori halláscsökkenés

Amennyiben genetikai eltérések okozzák a halláscsökkenést, vagyis a probléma hátterében a kromoszómákban létrejött változások vagy a várandósság során lezajlott anyai (vírus)fertőzés (rubeola, toxoplazma fertőzés) következményei állnak, veleszületett gyermekkori halláscsökkenésről beszélünk. Ilyen esetekben általában csak az egyik fül érintett.

A kromoszóma-rendellenesség és a magzatként végigélt anyai fertőzések mellett leggyakrabban vírusok és baktériumok okozzák a gyermekkori halláscsökkenést akkor is, ha nem veleszületett bántalomról van szó.

Elsősorban azok a fertőzések jelentenek veszélyt, melyek orr- vagy gégehurutot okoznak, és egyidejűleg a fülkürt elzáródásával járnak. Ezek közül 2-6 éves gyerekek között leggyakoribb a középfülgyulladás (de a fül-orr-gégészeti fertőzéseken kívül olykor a mumpsz vagy az agyhártyagyulladás is okozhat halláscsökkenést).

Középfülgyulladás (otitisz media)

A fülfájásra hajlamos kisgyerekek és szüleik rémálma, amiről mindenkinek egy szó villan asz eszébe: felszúrás.

A heveny középfülgyulladás nagy kínokat okoz a kis betegeknek; sokszor jár nyilalló fájdalommal, kisugározhat a koponya egy részére is, bedugítja a fület, általában magas láz is kíséri, néha gennyes fülfolyással jár.

A gyulladást leggyakrabban mandulagyulladás, nátha, influenza következtében a középfül vírusos vagy bakteriális fertőzése okozza.

Mindenképpen orvoshoz kell fordulni vele, mert a egyrészt valóban nagy fájdalommal jár a kicsik számára, másrészt a gyulladás könnyen átterjedhet a fülek és az orr közötti járatokra, aminek a gyerekek esetében, ha nem kezelik időben, agyhártyagyulladás is lehet a szövődménye.

Súlyosabb esetekben, amikor az antibiotikumos kezelés és a "házi gyógymódok" (fokhagyma, kövirózsa leve, melegítés) nem elegendőek, mesterségesen kell megnyitni a dobhártyát egy éles bemetszéssel, hogy a felgyűlt váladék, genny mielőbb kiürülhessen. Ez a paracentézis, hétköznapi nevén a fülfelszúrás.

Ha ezeket a középfülgyulladásokat nem kezelik, nem "gyógyítják ki" tökéletesen, halláskárosodáshoz is vezethet.

Az is előfordulhat azonban, hogy a megfelelőnek látszó kezelés ellenére a középfülgyulladás többször is visszatér. Ezekben az esetekben, hogy ne kelljen "sokszor felszúrni" a kisgyerek fülét, egyfajta segédeszközt, úgynevezett grommetet ültetnek a fülbe. Ez a kis tubus egy tíz perces, altatásban végzett műtéttel behelyezhető, és lehetővé teszi, hogy a váladék a dobhártya bemetszése nélkül is folyamatosan ürüljön a fülből - amikor pedig már nincs szükség a "segítségére", a szervezet automatikusan kilöki.

Gyermekkori siketség

A halláskárosodáshoz hasonlóan a siketség is lehet veleszületett betegség, de olyan esetek is vannak, amikor a gyerekek még azelőtt elvesztik hallásukat, hogy megtanulnának beszélni.

Több fajtája, mint például a fül-orr-gégszeti fertőzések következtében fellépő siketség akár teljes mértékben is gyógyítható, ha a kiváltó betegséget felismerik és megfelelően kezelik

Fülzsírdugó

Átmeneti halláscsökkenést válthat ki a hallójáratba szorult, ott dugót képező fülzsír is. Fontos, hogy ezt soha ne próbáljuk meg otthon, "házilag" eltávolítani: a fülpiszkáló csak beljebb préseli a fülzsírt, bármilyen eszköz "fülbe dugdosása" pedig komoly sérüléseket okozhat, akár a dobhártyát is kiszakíthatja.

A fülolajok, cseppek, oldószerek megoldást jelenthetnek, de csak az orvos javaslatára - megfelelő használatukhoz ugyanis azt is tudnunk kell, milyen állapotban van a kicsi füle. Ha előzőleg sokszor volt fülfertőzése, folyt a füle vagy lyukas a dobhártyája, ezek az eljárások nem alkalmazhatók.

Forrás:
Origó - Babázó

http://www.beszed.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése