Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. november 17., szerda

 

Miért támadják a homeopátiát?

Az olyan kifejezések jelentése, mint „tudomány” és „orvostudomány”, folyamatosan változik és átalakul.

  • Miért támadják a homeopátiát?

    Miért támadják a homeopátiát?

Pedig a különböző korok orvosainak és tudósainak majdhogynem veleszületett sajátossága, hogy nehezen fogadják el a gyógyításban és a tudományban bekövetkező változásokat.

Például csaknem ötven évvel azután, hogy William Harvey (1578–1657) bejelentette a világnak hatalmas horderejű felfedezését a szívnek a vér keringetésében játszott szerepéről, a Párizsi Királyi Orvostársaság kijelentette, hogy ez az egész egyenesen lehetetlen. Sőt mi több: Harvey felfedezéseit befogadták ugyan az orvosi és tudományos gondolkodásba, elmélete saját korában – és még vagy 200 éven át – mégis csupán elenyésző hatást gyakorolt a klinikai gyakorlatra.

Amikor Edison annak idején bemutatta fonográfját a Francia Tudományos Akadémián tudományos köröknek az egyik híres orvosprofesszor szó szerint felugrott helyéről, és így kiáltott:

 „Ellenőriztük és bizonyítottuk, hogy hasbeszélő mutatványáról van szó, mert lehetetlen, hogy emberi hang szóljon egy tekercsről.”

Johannes Kepler (1571–1630) rövid története szintén nagyon tanulságos.

Kepler tiszteletnek örvendő német csillagász volt, aki életének utolsó húsz esztendejét Ausztriában töltötte. Amikor arról faggatták, hogyan tudja ilyen sokáig és ilyen állhatatosan várni, hogy elméleteit elfogadják, azt válaszolta: „Az Úr is sokáig várt arra, hogy az emberek felismerjék a teremtés harmóniáját! Akkor mi okom volna nekem a türelmetlenségre?”

A homeopátiára vonatkozó tényektől távol lehet tartani az embereket úgy, ha megszakítjuk az információközlést mindkét irányban. A közönséget úgy is távol lehet tartani a homeopátiára vonatkozó tényektől, ha helytelenítjük, ha egy hagyományos orvos homeopátiás orvosokkal vagy betegeikkel konzultál. A következő hatékony módszer ugyanerre a statisztikai adatokkal való játék azzal a céllal, hogy a homeopátiás gyógyszerek hatástalannak tűnjenek.

Mark Twain egyszer azt nyilatkozta: „Vannak hazugságok, átkozott nagy hazugságok és statisztikák.” Nagyon nagy óvatosságot igényel a „tudományos” tanulmányok, cikkek olvasása és értelmezése, mert az adatok könnyen félrevezetnek. Ha belegondolunk, milyen filozófiai, tudományos és gazdasági kihívásokat jelent a homeopátia a hagyományos orvostudomány számára, nem is meglepő, hogy az egészségipar védelmezői minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy közhelyessé tegyék a homeopátiát vagy kiforgassák a statisztikai eredményeket, hogy „valótlanságát” kimutassák.

Készült Dana Ullman: A homeopátia forradalma című könyve nyomán.

    #1 Dr.BauerBela

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése