Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. november 20., szombat

 

Pánikbeteg a gyermekem – hogyan segítsek?

Ahogy a felnőtt emberek esetében, úgy a gyermekeknél is előfordulnak átmeneti stresszes állapotok, amikor valami szorongást vált ki bennük. Ezek az események jó esetben hamar lecsengenek, azonban ehhez az is szükséges, hogy a gyermek úgy érezze, bizalommal fordulhat a szüleihez, akik megértik, és segítenek feldolgozni a történteket. Időnként viszont előfordul, hogy maga a szülő sincs tisztában a szorongást kiváltó tényezővel, így nem tud segíteni, és az állapot tartóssá válik. A szorongás állandósulása komoly problémákhoz vezethet. Ha a szorongás rosszabbra fordul, akár pánikroham, pánikbetegség is kialakulhat. Cikkünkben arról lesz szó, hogy milyen módon lehet ezt a helyzetet megelőzni, kezelni, miként segíthet a szülő a gyermekének.

 Mi a pánikbetegség?

A pánikszerű félelem természetes emberi reakció rendkívüli körülmények között, ijesztő helyzetekben, illetve életveszélyben. Ilyen szorongásos rohamot szinte mindannyian átéltünk már életünk során, amikor a rohamszerűen érkező rosszullétünket valamilyen konkrét esemény, szituáció – például nehéz vizsga, vagy váratlan rossz hír, támadás stb. – okozza. Míg ezekben a helyzetekben pontosan tudjuk, mi váltotta ki belőlünk a riadalmat, addig a pánikroham okát nem tudjuk beazonosítani. Időnként rohamszerű szorongásokkal járhat néhány ismert más betegség is.

A pánikbetegség a szorongásos zavarok közé tartozik. Egy vagy több pánikrohamból áll, melyek után a serdülő fél egy következő roham bekövetkezésétől, arra gondol, „biztosan ismét rosszul leszek”. „A pánikroham hirtelen alakul ki, ok nélkül, melynek során intenzív, körülbelül tíz perc alatt tetőző rosszullétet él át a gyermek. A következő tünetek közül legalább négy jelentkezik a pánikroham alatt: heves szívverés, remegés vagy reszketés, légszomj, fulladásérzés, mellkasi fájdalom, hányinger vagy hasi panaszok, szédülés, hidegrázás vagy verítékezés, rettegés, halálfélelem, torokszorítás (gombócérzés a torokban).” (Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság, Egészségügyi Szakmai Kollégium: Egészségügyi szakmai irányelv – Gyermekkori szorongásos zavarok ellátásának szakmai irányelve) A pánikroham nagyon ijesztő az azt átélő személy részére, mert olyan testi tünetek társulhatnak hozzá, amelyek valamilyen súlyos betegség, akár szívinfarktus tüneteihez is hasonlíthatnak. Roham közben a betegek furcsa idegenséget, valótlanságot is érezhetnek, mintha nem is a való világban lennének, hanem álmodnának, minden idegenné válna körülöttük. Félhetnek az öntudatuk, önkontrolljuk elveszítésétől, a megőrüléstől, valamilyen őrült cselekedet megtételétől. A pánikroham serdülőkorban jellemzőbb, ritkábban előfordulhat fiatalabb gyermekeknél is, akiknél a sírás, a szeretett személybe való görcsös kapaszkodás, a hisztinek tűnő heves tiltakozás lehet a jele. A pánikrohamok általában rövid ideig tartanak, körülbelül tíz perc alatt érik el a tetőfokot, majd fokozatosan, maguktól megszűnnek.  Mivel a roham testi tünetei nagyon ijesztőek, a hozzátartozók, vagy a pánikrohamot átélő személy környezetében lévő emberek ilyen esetekben gyakran mentőt hívnak, attól tartva, hogy infarktus, vagy más súlyos betegség áll a háttérben. A betegek emlékeznek az első roham időpontjára. Ha nem jutnak orvosi kezeléshez, kerülni kezdik azokat a helyeket, illetve helyzeteket, ahol már átélték a rohamot, ez pedig súlyosan beszűkítheti az életterüket. Ha ez a viselkedés befolyásolja az életvitelt, akkor ezt az elkerülést agorafóbiának hívjuk.

 Mit tegyünk pánikroham esetén?

A szülők számára nagyon ijesztő, amikor a gyermekük szorongásos rohamot él át. Eleinte sokszor nehéz eldönteni, mennyire vegyék komolyan, mit mondjanak neki. A szülők bizonytalanok lehetnek abban is, hogy mikor indokolt orvoshoz fordulni. Fontos tudni, hogy „a pánikroham soha nem hiszti, nem tudatos és nem akaratlagos. Éppen ezért soha ne büntessük, ne nevessük ki, vagy ne szégyenítsük meg a gyermeket a mutatott viselkedéséért!” (https://neszorongj.hu/szorongasos-roham-gyerekeknel-igy-kezeld/) A gyermek szorongását komolyan kell venni. Először is igyekezzünk minél hamarabb megnyugtatni őt, még a tinédzsereknél is fontos az ölelés, a testi kontaktus. Az is lényeges, hogy a szülő saját maga is igyekezzen lenyugodni, és higgadtan, biztonságot sugározva forduljon a gyermeke felé, nehogy a gyermek ijedtnek, riadtnak lássa őt. „Később, egy alkalmas pillanatban, nyugodt körülmények között érdemes megbeszélni a gyermekkel a történteket. Kérjük meg, mesélje el, mitől ijedt meg, aztán hogyan tudott megnyugodni, mi segített neki. Volt-e már hasonló élménye?”  (https://neszorongj.hu/szorongasos-roham-gyerekeknel-igy-kezeld/) Már az első rohamot követően javasolt elvinni a gyermeket orvosi kivizsgálásra. Mivel a pánikroham testi betegséget imitál, fontos, hogy a házi gyermekorvos kivizsgálja a gyermeket, és kizárja a szervi okokat. Ha az orvos nem talál szervi okot, a következő lépés a gyermekpszichiátriai kivizsgálás. Lényeges, hogy a pánikbeteg gyermek minél korábban, vagyis még azt megelőzően megfelelő kezelésben részesüljön, amikor a betegség súlyosabbá válik. A kezelés  gyógyszeres és/vagy pszichoterápiás beavatkozásból állhat. A terápia során a gyermek megtanulja, hogyan ismerje fel és korrigálja azokat a negatív gondolatait, amelyek a pánikrohamok megjelenéséért és fennmaradásáért felelősek. „Ezzel párhuzamosan a reális helyzetértékelés kialakítására, az aktuális stresszhelyzet kezelésére és az elkerülő viselkedések leépítésére is sor kerül.”

(http://semmelweis.hu/hirek/2019/02/28/megfelelo-terapiaval-akar-heteken-belul-gyogyithato-a-panikbetegseg)

A pánikbetegség jól gyógyítható, ehhez azonban gyermeke aktív közreműködése, kitartása, és az Ön támogatása feltétlenül szükséges.

Forrás:

Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság, Egészségügyi Szakmai Kollégium: Egészségügyi szakmai irányelv – Gyermekkori szorongásos zavarok ellátásának szakmai irányelve

https://neszorongj.hu/szorongasos-roham-gyerekeknel-igy-kezeld/

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/akar_heteken_belul_gyogyithato_a_panikbetegseg

https://stresszdoktor.hu/Gyogyithato_panikbetegseg.html

http://semmelweis.hu/hirek/2019/02/28/megfelelo-terapiaval-akar-heteken-belul-gyogyithato-a-panikbetegseg/

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése