Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. november 7., vasárnap

Gyakori gyerekkori rossz szokások: mit tehetünk ellenük?

 

Gyakori gyerekkori rossz szokások: mit tehetünk ellenük?


Milyen "rossz szokások" gyakoriak a gyerekeknél, és mit lehet tenni ellenük?

A Kidshealth.org szerint a négy leggyakoribb rossz szokás a körömrágás, a hajcsavargatás, az orrpiszkálás és a hüvelykujj szopása. Ugyan a szülő számára zavaró vagy éppen aggasztó lehet, ha a gyermekének van valamilyen rossz szokása, de a legtöbb esetben ez csak egy normál fejlődési szakasz, és nem valamilyen problémára akarja felhívni a figyelmet.A szokás egy ismétlődő viselkedésminta, és a gyermek, akinél megfigyelhető, általában észre sem veszi. Az sem meglepő, ha egyszerre több rossz szokás tapasztalható egy gyereknél, mert gyakran együttesen jelentkeznek.
Körömrágás
A köröm rágása vagy tépkedése az egyik leggyakoribb rossz szokás gyerekkorban. A Kidshealth.org azt írja, becslések szerint a gyerekek és a tizenévesek 30-60 százaléka rágja egy vagy több körmét. A korai életévekben a lányok és a fiúk egyaránt hajlamosak erre a rossz szokásra, az idősebb korosztályban azonban gyakoribb a fiúknál.
A Whattoexpect.com szerint állhat a hátterében stressz vagy unalom. Csakúgy, mint a felnőttek, a gyerekek is rághatják a körmüket azért, hogy a szorongásukat enyhítsék, vagy éppen nincs semmi más tennivalójuk.
Hajcsavargatás
A hajcsavargatás, a haj simogatása vagy húzogatása gyakoribb a lányoknál. Sokan kinövik a hajcsavargatást, de bizonyos esetekben ez a szokás megjelenhet akár a hajtépkedés mint rossz szokás előfutáraként is.
A Whattoexpect.com alapján a hajcsavargatás egy önnyugtató tevékenység, amely nem szokatlan a 3 év alatti gyerekeknél, a kisgyerekeknél ez egy módja lehet a stressz kezelésének.
Orrpiszkálás
Az orrpiszkálás általában gyerekkorban kezdődő rossz szokás, de bizonyos esetekben akár felnőttkorig is elhúzódhat. A gyerekek gyakran azért piszkálják az orrukat, mert unatkoznak, stresszesek, vagy egyszerűen csak tudni akarják - írja a Whattoexpect.com. De gyakran azok a gyerekek piszkálják az orrukat, akiknek légúti allergiája van, ami miatt folyton úgy érzik, mintha lenne valami az orrukban.
Hüvelykujjszopás
Az ujjszopásnál gyakran megfigyelhető a hüvelykujj preferenciája, ami csecsemőkorból eredhet. Néhány gyermek a hüvelykujjon kívül vagy helyett másik ujjait szopja, de akár a kezét, vagy akár az egész öklét a szájába veszi. A Whattoexpect.com szerint a hüvelykujj (vagy egy másik ujj) tökéletes "biztonsági tárgy", mert mindig ott van a gyermek számára, amikor szüksége van rá.
A Kidhealth.org alapján ez a szokás a kisebb gyerekeknél gyakoribb, a 2-4 évesen gyerekeknek kevesebb mint a fele szopja a hüvelykujját. Sok gyerek ezt önnyugtató, önvigasztaló szokásként teszi. 4-5 éves kor felett a gyakori vagy intenzív hüvelykujjszopás problémákat okozhat, köztük fogászati problémákat, az ujj fertőzését, de csúfolhatják is miatta a gyermeket.

Milyen okok állhatnak a rossz szokások hátterében?

  • A szakértők nem mindig tudják biztosan, egy szokást mi okozhat, de azt igen, hogy a tanult viselkedések általában pozitív eredményt hoznak. A szokások kialakulhatnak például egy unatkozó gyermeknél a saját szórakoztatására, de gyakrabban megküzdési módszerként egy szorongó gyermeknél, a maga megnyugtatására. Ezért ha legközelebb látod, hogy gyermeked például rágja a körmét, vagy csavargatja a haját, gondold át, nemrégiben tapasztalt-e stresszt. Amennyiben igen, akkor a viselkedésével próbálhatja enyhíteni a feszültséget.
  • Bizonyos szokások például csecsemőkorból maradhatnak fenn, mint például a hüvelykujj szopása. A csecsemőknél ez gyakori önmegnyugtató magatartás, amely az etetéssel, az éhség végével áll kapcsolatban, így a pozitív asszociációi miatt maradhat fenn gyermekkorban.
  • A körömrágásnak pedig családi vagy genetikai összetevője is lehet a tanulmányok szerint, így ha a gyermek rágja a körmét, előfordulhat, hogy valamelyik szülő is rágta a körmét gyerekkorában.
  • A gyerekeknél egy szokás hátterében lehet az is, hogy fel szeretné hívni magára a figyelmet. Egy bosszantó szokás mögött tehát lehet az is, hogy tudja, azzal felkeltheti anya vagy apa figyelmét.

Mi segíthet megbirkózni a gyermeknek a rossz szokásaival?

A legtöbb rossz szokás megszűnik iskoláskorra, mert a gyermeknek nem lesz már rá szüksége, vagy kinövi. De amennyiben úgy gondolod, hogy itt az ideje segíteni a gyermekednek megszabadulni a rossz szokásától, kipróbálhatod a következő tippeket.

  • Mondd el neki, mi nem tetszik a viselkedésében és miért. Ez a 3-4 éves Például: "Nem szeretem, hogy rágod a körmöd. Nem túl szép dolog. Megpróbálod abbahagyni?" A legfontosabb, hogy ne szidd le vagy oktasd ki - mert a büntetés, a gúnyolódás vagy a kritika ellentétes hatást válthat ki.
  • A gyermeket is érdemes bevonni a szokás megszakításának folyamatába. Ha a gyermeked sírva jön haza az óvodából, mert a többiek kigúnyolták a hüvelykujjszopás miatt, az a segítségkérés egy módja lehet a részéről. Megkérdezheted, szerinte mit lehetne tenni azért, hogy megszűnjön a rossz szokás, és kitalálhattok néhány megoldást közösen.
  • Javasolj valamilyen alternatív viselkedést. Például ha a körmét rágja, ahelyett, hogy azt mondod, hogy ne rágja, mondd, hogy mozgassa inkább az ujjait. Ez segíthet, hogy tudatosuljon a szokás, emlékeztetőül szolgál. A kézműveskedés, vagy ha például megkéred, hogy segítsen a konyhában, segíthet, hogy lekösse valami mással a figyelmét.
  • Dicsérd meg. Ha nem rágja a körmét, vagy nem piszkálja az orrát, erősítsd meg a viselkedését azzal, hogy megdicséred, vagy adsz neki valami apróságot, mint például egy matrica. Legyél következetes a jó viselkedés jutalmazásában, hogy ne tűnjön el az új, pozitív szokás, hanem megszilárduljon.
  • A siker érdekében fontos, hogy motivált legyen a gyermek a rossz szokás elhagyására. Mivel a kialakulásához is idő kellett, időre van szükség ahhoz is, hogy felváltsa egy alternatív viselkedés, ezért legyen türelmes.

Specifikusan az egyes rossz szokások leküzdéséhez a fentebb tárgyalt négy leggyakoribb közül pedig a következőket is érdemes lehet megpróbálni.

  • Ha a körmét rágja: nem javasolt elhúzni a kezét a szájától, mert ennek is lehet olyan ellentétes hatása, hogy csak még inkább rágni akarja majd a körmét. Ha a stressz miatt rágja a körmét, érdemes testmozgással vagy valamilyen relaxáló tevékenységgel oldani a feszültségét. Ha rövidebbek a körmei, az is segíthet, hogy kevésbé legyen izgalmas ez a szokás, és motiváló lehet az is, ha egy otthoni manikűrt, vagy akár egy matricát kap azokon a napokon, amikor nem rágja a körmét.
  • Ha a haját csavargatja: ahelyett, hogy magára a szokásra hívnád fel a figyelmét, érdemes egy más módszert keresni, amivel enyhítheti a stresszt, levezetgeti a felesleges energiát. Ilyen lehet a szaladgálás, ugrálás, labdázás, ha túlteng benne az energia, ha pedig megnyugtató rutinra van szüksége, a közös meseolvasás vagy a csendes zenehallgatás.
  • Ha az orrát piszkálja: talán ez a rossz szokás zavarja a leginkább a szülőket, de nem érdemes leszidni a gyereket, és nem segít az sem, ha úgy érzi, szégyellnie kell magát. A gyermek valószínűleg fokozatosan abba fogja ezt hagyni, különösen mások előtt, amikor elkezdi érdekelni más emberek véleménye (4-5 éves kora körül). Addig is érdemes elvonni valamilyen érdekes tevékenységgel, mint a kirakós vagy az építő játék. Ha az orrpiszkálás orrvérzést okoz, mondd el neki, hogy ez sebet okozhat, és szóljon neked bármikor, ha segítség kell az orrfújáshoz. Amennyiben allergiára gyanakszol, beszélj a gyermekorvossal.
  • Ha a hüvelykujját szopja: próbáld meg elfoglalni olyan tevékenységekkel, amelyekhez használja a kezét vagy a száját, mint az éneklés, egy kirakós vagy építő játék, a buborékfújás, stb. Tanítsd meg arra, hogy zárja úgy ökölbe a kezét, hogy a hüvelykujját bezárja a többi ujja, arra az esetre, ha kísértésbe esne. Dicsérd meg az olyan "nagygyerekes" viselkedéseit, mint ha egyedül veszi fel a ruháját, hogy ezzel is motiváld a "kisgyerekes" szokások elhagyását.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése