Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. november 2., kedd

 

10 dolog, amit csak egy túlságosan eleven gyerek szülei értenek


2020. május 9. | Frissítve: 2021. május 8.

Forrás: babaszoba.hu

Félelmet nem ismerő játszótéri kalandor? Borzalmas alvó? A túl eleven gyerekek olyanok, mintha az agyuk beakadt volna abban az állapotban, hogy "gyerünk, csináljuk"!


10 dolog, amit csak egy túlságosan eleven gyerek szülei értenek (Fotó: Getty Images)
Cassandra Drudi, a Today's Parent szerzője arról ír cikkében, hogy kisfia még nem volt két éves sem, amikor rájött, hogy ő az a fajta gyerek, akit minden értelemben túl elevennek lehet nevezni. Egy túl eleven kisgyerek egy kicsit több... minden tekintetben: intenzívebb, kitartóbb, érzékenyebb, energikusabb, mozgékonyabb, és több dolog hat rá, mint a társaira. Amint Drudi rájött erre, hirtelen világossá vált számára, hogy a gyereknevelést is egy kicsit más megközelítésből kell tennie. Kisfia temperamentuma volt ugyanis az oka annak, hogy a mások által alkalmazott módszerekkel ők nem értek el sikereket.
A következő 10 dolgot csak egy túl eleven gyermek szülei érthetik meg.

Nem a rossz nevelés eredménye ez a temperamentum

A határtalan energiát és lelkesedést időnként rossz viselkedésnek állítják be. Ez az energia azonban nem a rossz nevelés eredménye, egy eleven gyerek így születik, és ezek a gyerekek nem rosszak. És bizony nem csak a fiúk, a lányok is születhetnek ilyen temperamentummal.

A hatalmas kiborulások valósak

A temperamentumos, eleven gyerekek intenzitásának köszönhető, hogy ha felzaklatják magukat valami miatt, akkor nagyon ki tudnak borulni, könnyen elérik a vörös zónát. Ha ilyen állapotban vannak, sok időt és türelmet igényel, hogy segíts neki megnyugodni.

Rengeteget kell mozogniuk - és gyakran

A túl eleven gyerekek akkor vannak a legjobb hangulatban, ha rengeteget mozognak és játszanak. Mászniuk kell, és futni, biciklizni, rúgni, dobni, elkapni, átugrani, birkózni - különben az energiájukat sokkal kevésbé eredményes dolgokra fordítják.

Hatalmas tolerancia a kockázatos játszótéri mutatványokkal szemben

Drudi kisebbik fia nagyjából 15 hónapos volt, amikor egy nagymama a játszótéren látta, hogy felmászik egy magas csúszda létráján, és azt mondta, örül, hogy nem az ő unokája ez a gyerek. Mivel ő a második, félelmet nem ismerő, nagyon eleven gyermeke, aki már azelőtt mindenhova felmászott, hogy járni tudott volna, nem aggódott túlzottan az efféle mutatványok miatt.

Nem a legegyszerűbb vele ügyeket intézni

Drudi arról ír, hogy gyerekei már totyogósként is kimásztak a babakocsiból, bevásárló kocsiból, elcsászkáltak előle a boltban, és jelenetet rendeztek. Az ő tippje az ilyen esetekre az egy gyerek-egy felnőtt felállás.

Okosan kell vitát választani

A cikk szerzője felidézte, hogy egyszer arra kérte az egyik fiát, hogy egy partira viseljen mást, ne a pizsamát, amit felvett. A gyermek kitartásának köszönhetően 90 percet sikoltozva és tagadással töltött, és végül pizsamát viselt. Ez a vita már alapjában elvesztett csata volt.

Kifejlett hatodik érzék a gyerek érzékenységére

A különösen érzékeny gyerekeknél egy nem tetsző észrevétel, vagy akár egy eltérő zoknivarrás is kiválthat egy nagyobb fajta összeomlást. A szülőt segíti ezek megelőzésében, ha fejlett hatodik érzékének köszönhetően ráérez, mi okozhat ilyen összeomlást, mielőtt az bekövetkezhetik.

Nem baj, ha azt mondjuk, igaza van, akkor is, ha téved

Drudi fiai gyakran azon vitatkoznak, ki mondott mit, vagy hogy melyik Star Wars karakter a legmenőbb. És nem lépnek ki a vitából, soha. A cikk írója így megtanulta, hogy ha valamibe nagyon benne vannak a gyerekek, a legjobb mosolyogni és bólintani, még ha távolabb áll is a valóságtól.

Az ennyire eleven gyerekekkel egyszerre kimerítő, de elképesztő is az élet!

A határtalan energia és a törhetetlen kitartás között az eleven gyerekekkel egyszerre intenzív és kimerítő az élet. Ez alapján az örömük és az összeomlásuk is lehet ugyanolyan intenzív. Velük élni soha nem unalmas. Drudi megjegyzi azt is, hogy azt olvasta, hogy ez a temperamentum segíthet a jövőben vezetővé válni - úgyhogy ő reménykedik.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése