Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. november 17., csütörtök

A FÜLBEVALÓKRÓL GYERMEKKORBAN

-A FÜLBEVALÓKROL GYERMEKKORBAN

Mikortól legyen fülbevalója a gyereknek és milyen? Kifúrassuk, vagy belövessük?

Hogyan kezeljük a friss sebet?.

Mikortól legyen fülbevalója a gyereknek?
Megoszlanak a szülői vélemények abban a kérdésben, hogy kapjon-e egy újszülött csecsemő fülbevalót, vagy sem. Egyrészt azért, mert ő még nem tudja értékelni, másrészt, később maga döntheti el, mikor és milyet szeretne. Akármelyik életkorban történik is meg a fül kilyukasztása, nem okoz nagy fájdalmat a kisgyermeknek, olyan, mint egy apró tűszúrás.

A fülbevalók típusai
Fülbevalónak csak a fülcimpára helyezhető ékszereket hívjuk, mert ami a fül más területeire helyezhető, az már piercing. Két fő típusát különböztethetjük meg:

  • fülcimpán átszúrt lyukon át befűzhető fülbevalók: első fülbevalónak, csecsemőknek ill. kisgyermekeknek mindenképpen ezeket ajánljuk, mivel ezeknél kisebb a veszélye, annak hogy beleakadnak valamibe, illetve hogy kiesnek. Kisgyermekkorban lehetőleg kerüljük a lógós fülbevalók használatát: azon kívül, hogy túl felnőttes, balesetveszélyes is lehet, mert ha hosszából kifolyólag beleakad valahová, könnyen kiszakadhat a fülcimpából.
    Anyagukat tekintve legtöbbször nemesfémből készülnek, bár a belövésnél kezdő fülbevalónak leginkább bevonatos orvosi fémet használnak.
    Különféle zárszerkezetek biztosítják a fülbevaló helyén maradását: vannak a hagyományos kapcsos/patentos fülbevalók, a karika fülbevalók, a bedugós/stiftes fülbevalók csavaros vagy ráhúzós zárással, illetve a franciakapcsos fülbevalók.
  • fülcimpára csíptethető fülbevalók, azaz klipszek: ezeket inkább tini kortól ajánlatos viselni, amikor már oda tud rá figyelni a gyermek.

Füllyukasztás
Anyáink korában, de talán még a mi gyerekkorunkban is, a füllyukasztást többnyire a gyerekorvos, a védőnő vagy még a kórházi tartózkodás során valamelyik csecsemős nővér végezte el a hagyományos tűvel átszúrásos módszerrel. Az egyszerű, kevés szövődménnyel járó beavatkozás során egy speciális steril tűvel szúrják ki a fülbevaló helyét. Nem túl fájdalmas, és a seb is hamar gyógyul.

Fülbelövés
Ma már a csecsemős nővérek is többnyire belövő pisztollyal dolgoznak, a kozmetikusok pedig kizárólag azzal. Ezzel a módszerrel a külön erre a célra megvásárolt steril fülbevalót helyezik bele a gyermek fülébe, és csak később, pár hét elteltével fogja tudni hordani az általa vagy a szülők által korábban megvásárolt ékszert. A pisztoly kissé roncsolja a szövetet a lyuk környékén, ezért csak a cimpára helyezhető vele fülbevaló.
A „kezdő” fülbevaló optimális esetben minőségi, rozsdamentes acélból, azaz orvosi fémből készül. Az EU előírásai szerint erre a célra nem használható acél orvosi fülbevaló, kizárólag aranyozott. Mivel a rozsdamentes acél nehezen aranyozható, a gyártók egy köztes réz- vagy nikkelréteget visznek fel rá, mely viszont gennyesedést vagy akár allergiás bőrreakciókat is okozhat.
Fülbelövés esetén is megoldható a sterilitás az egyszer használatos eszközök alkalmazásával - ajánlatos ezt rákérdezéssel is ellenőrizni. Egyes orvosok véleménye szerint azonban a belövő pisztolyok régebbi típusai nem sterilizálhatók tökéletesen, ezáltal Hepatitis A, B, C, valamint AIDS vírust is terjeszthetnek, ezért szerintük javasolt kizárólag képesített, szaktudással rendelkező személlyel végeztetni a fülbelövést.

A fülbelövés/füllyukasztás utáni sebkezelés
Fontos, hogy naponta több alkalommal mossuk le fertőtlenítő folyadékkal a fülcimpát elöl és hátul egyaránt, valamint naponta többször mozgassuk, csavargassuk meg a fülbevalót, hogy ne hegesen gyógyuljon a lyuk. A fülbevalót tartsuk legalább két hétig folyamatosan a fülben, mert ebben az időszakban még könnyen összeforrhat a friss lyuk.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése