Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. november 13., vasárnap

ÖSSZEFÜGGÉSEK A GYERMEK VISELKEDÉSE ÉS A ROSSZ HÁZASSÁG TÜNETEI KÖZÖTT

Összefüggések a gyerek viselkedése és a rossz házasság tünetei között.

A családi idill mindenáron való fenntartásának éppen az issza meg a levét, akinek az érdekében történik.

106

A család a legrégibb és leginkább meghatározó csoport, illetve kapcsolatrendszer, ami legnagyobb a személyiségformáló hatással bír.

Ha a rendszer jól működik, a benne felnövekvő gyerek képes lesz bízni önmagában és a világban, ami felnőttkori boldogulását is pozitívan befolyásolja.

Ha azonban zavar támad a működésében, a család egyfajta neurotizáló tényezővé válhat, ami viselkedési zavarokhoz, súlyosabb esetben pedig pszichoszomatikus és szenvedélybetegségek kialakulásához is vezethet.

Hamis családi idill

A hamis családi idill fenntartásának általában éppen az issza meg a levét, akinek érdekében mindez történik, vagyis a gyerek.

Az egyik legmarkánsabb és szinte mindenki által ismert példa erre a jobb sorsa érdemes gyermek, aki leginkább egy kis zsarnokra emlékeztet - ami persze a legkevésbé az ő hibája.

Ez a fajta jelenség - más léptékben bár, de - számos hazánkbeli családban is tapasztalható. Tudd meg, mely viselkedésformák engednek arra következtetni, hogy a gyerek érzékeli a szülei házasságában keletkezett zavart.

Követelőzés

Az egymással rossz viszonyban lévő szülők nemritkán tárgyakkal igyekeznek pótolni azt a fajta melegséget és meghittséget, ami az egészséges családok sajátja, esetleg - számolva azzal, hogy előbb-utóbb mégiscsak kenyértörésre kerül sor - ki-ki igyekszik magához édesgetni a csemetét újabb és újabb drága játékkal, menő ruhával, okostelefonnal.

9 ötletes alvássegítő szerkentyű 5000 forint alatt15 tipikus nevelési bakiA gyerekek 15 legkedvesebb szórakozása15 tipp, hogy angyali gyerkőcöt nevelj15 alvássegítő tipp, ami biztosan beválikA 11 legédesebb gyerekdal16 bűbájos játék lányoknak és fiúknak11 színvariáció a gyerekszobába, ami fejleszti a kicsi IQ-ját14 csábító, de annál károsabb édesség12 szabadtéri játék gyerkőcöknek

Valójában ettől a gyerek a legkevésbé sem lesz boldogabb - sőt, épp ellenkezőleg. A csilivili ajándékok ugyanis természetüknél fogva eleve csak pillanatnyi örömet képesek szerezni. Mindeközben a gyerkőc érzelmileg egyre inkább kielégítetlenné válik, aminek ráadásul korából adódóan nem is lehet tudatában, így a lelkében keletkező hiányt újabb és újabb tárgyak kikövetelésével próbálja kompenzálni - és az ördögi kör bezárult.

Visszacsúszás egy korábbi viselkedési A gyermek bár már ötéves, a mai napig cipelteti magát, cumisüvegből iszik és nem hajlandó folyékonyan beszélni, ami nagyfokú bizonytalanságra enged következtetni fázisba

.

Esete korántsem nevezhető egyedinek: azok a gyerekek, akik nem tudhatják maguk mögött az egészséges család nyújtotta stabil hátteret, gyakorta menekülnek efféle éretlen viselkedésformákba.

Mindez valójában egyfajta - nem akaratlagos - segélykiáltás, aminek a hatékonysága többnyire erősen vitatható, ám a csemetének, ha mást nem is, egy kis extra törődést azért általában sikerül kicsiholnia ily módon édesanyjából-édesapjából.

Ovis bajok

A szülők rossz kapcsolatán kívül számos más dolog is felboríthatja a kicsi lelki harmóniáját - ilyen például a közösségbe kerülés is.

A leggyakoribb magatartászavarok óvodáskorban

Az addig nyugodt gyermek közösségbe kerülve hirtelen nehezen kezelhetővé válhat.

Milyen magatartászavarok jelentkezhetnek óvodáskorban?

Agresszivitás

A rossz házasság tünete lehet a gyerek agresszív viselkedése is - és nem csak sztáréknál.

A szidás, büntetés ilyenkor csak ront a helyzeten, hiszen az agresszió agressziót szül, így konfliktuskezelésre eleve alkalmatlan - ráadásul nem is arról van szó, hogy a gyerkőc úgymond rossz lenne.

Valóban az ilyesféle megnyilvánulások arra az egyensúlyzavarra utalnak, ami a gyerek környezetében következik be, megbolygatva a kicsi érzelmi világát.

Valamilyen szinten érzékeli, hogy az a kép, amit szülei mutatnak felé, nem őszinte, ez pedig érthető módon igencsak elbizonytalanítja, sőt, egyenesen félelemmel tölti el.

Ennek a fajta destruktív érzelemnek azonban nem talál valamiféle, minden érintett számára elfogadható kiszelepelési módot - azaz nem tudja vagy meri megfogalmazni, esetleg lerajzolni vagy eljátszani, ami a lelkében zajlik -, így a körülötte lévők, netán saját maga ellen fordul.

A gyereknek alapvetően utánozás révén kellene tanulnia - ezért aztán minél inkább iparkodnak a szülők a békesség, szeretet és egyetértés látszatát fenntartani, annál kevésbé lesz képes csemetéjük kifejezésre juttatni, hogy mit érez, és annál inkább agresszívvá válik.

Gyógyító mese
A mese már önmagában feszültségoldó hatással bír, szimbólumvilága pedig segíti a kicsit bizonyos lelki bajok feldolgozásában

Nem csak a válás lehet megoldás

A szakemberek és a szülők egyetértenek abban, hogy a válás - még ha a lehető legkulturáltabban zajlik is - sebet ejt a gyerek lelkén, melyet sokszor az idő sem képes tökéletesen begyógyítani. Ám az is tény, hogy a boldogság látszatának megőrzése még inkább káros lehet a kicsi személyiségfejlődésére nézve.

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése