Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. november 10., csütörtök

-JÓ GYEREK-ROSSZ GYEREK-TANÁCSOK


Jó gyerek, rossz gyerek – egyik csemete sem így születik.

Jó ember, rossz ember – a szülőkön múlik, mivé válik később.

Sok szülő ösztönösen neveli gyermekét, felismerve, hogy a srác nem eredendően jó vagy rossz. Csak rajtuk áll vagy bukik, szeretetreméltó felnőtt válik-e a csemetéből. Duplán megéri fáradozni: apu és anyu is több örömet lel így gyermekében, no meg ő maga is boldogabb lesz egész élete folyamán. Tudjuk, minden csöppség más és más, ám vannak általános szabályok, amelyeket nyugodt szívvel alkalmazhatunk.

1. szabály: Enyém minden felelősség
Világos játékszabályokkal a gyermek mindig tudni fogja, mikor cselekszik helyesen, illetve helytelenül. Ne legyen de és ha. Figyelmeztesd a csemetét, mi történhet, ha vét a szabályok ellen. Még jobb, ha hagyod, hogy ő döntsön a következményekről. Ugyanis néha önmagával szemben sokkal szigorúbb, mint a szülő. És legyél következetes: éreztesd, hogy komolyan gondolod, amit mondasz.

2. szabály: Tiéd minden tiszteletem
Engedd, hogy neki tetsző elfoglaltságot, foglalkozást válasszon – ne feltétlenül azt, amit te szánsz neki. Tiszteld gondolatait, érzéseit, még akkor is, ha azok teljesen eltérnek az tiédtől. Bár gyermek még, ő is döntéseket hozni képes ember. De mindig a legjobbat várd tőle, és meglátod, igyekezni fog, hogy ne okozzon csalódást szüleinek. Mutathatsz példát is. Mondjuk, legyél olyan higgadt, mint amilyen higgadtságot elvársz a gyermektől.

3. szabály: Káros minden erőlködés
Ne erőltesd, hogy magában elfojtson gondolatokat és érzelmeket, inkább azt, hogy elejét vegye a hisztériás jeleneteknek, nemkívánatos hangnemnek.
Mindenekelőtt ne sugalld azt, hogy ő a világ közepe. Ne hagyd, hogy gyermeked teljesen természetesnek vegye az általad nyújtott „szolgáltatásokat”. Tanítsd meg arra, hogy tisztelje mások érzéseit és szükségleteit. Mutass jó példát a rászorulók segítésére, a jótékonykodásra. Ragaszkodj a jó modorhoz - még az asztalnál is. Tanítsd meg hálásnak lenni, hogy mások erőfeszítései kapcsán – melyet az ő érdekében tesznek – kinyilvánítsa háláját.

4. szabály: Élmény minden perc
Vedd észre, ha valamit jól csinál. Elismerésed bátorítólag hat és további pozitív viselkedésre ösztönöz. Figyelj rá: ha beszélgetni akar, szakíts időt rá. Fontosak még az együtt töltött percek is – a közös élmények a legmeghatározóbbak a szülő-gyermek kapcsolatban. Fogódzót adnak és átsegítenek a nehezebb időszakokon. Ne vegyél mindent észre: ha alapvetően jó a gyermek, nem kell minden különcség miatt vitatkozni: ha kékre festi a haját, várj egy hónapig, hátha áttér egy szimpatikusabb színárnyalatra. Hiszen te is voltál gyermek; néha nem árt, ha megpróbálod beleélni magad gyermeked helyzetébe.

:

http://www.kiskegyed.hu/baba-mama/gyerekneveles/rossz-gyerekbol-jo-ember-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése