Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. november 26., szombat

LELKI KAPOCS

Lelki kapocs

A gyermeknek az édesanyjával való eggyütléte,ennek a minősége képezi minden későbbi érzelmi kapcsolat modelljét.

A lányok számára az édesanya jelenti a mintát a nemi szerepük kialakításához, míg a fiúk segítőt, esetenként ideális nőképet látnak benne.

A pszichológusok szerint az anya és lánya viszony nem szorosabb, mint bármely más családi reláció. A szakembereknek az a véleménye, hogy az anya-fiú kötelék jóval bonyolultabb.

A lélektan irodalma tele van az anyákat jellemző pozitív és negatív fogalmakkal. Ez alapján létezik domináns anya, védő anya, agresszív anya, csábító anya stb.

A fiúk esetében a párválasztáskor sok esetben az anyával való kapcsolatuk milyenségétől, illetve az anya személyiségétől, hogy a női szerepek közül miket részesítenek előnyben. Ha ez az elmélet igaz, akkor már értjük, miért találta visszataszítónak a felesége fenekemre simuló miniszoknyát élete párja. Ugyanis az anyja ruházata -mama jelmezére emlékeztetett.

Számos vizsgálat szerint a csecsemő-és kisgyermekkorban fellépő táplálkozási zavar hátterében is a baba és az anya kapcsolatának zavara áll, ami felnőtt korban bulémia formájában ismét jelentkezhet.

A megromlott anya-gyermek kapcsolattal magyarázzák az encopresis nevű betegséget is, vagyis a székletürítés zavarát./a gyermek nem tudja visszatartani a székletét./ Kialakulása a rideg anyai magatartásminták, a túlzott precizitás, a magasra emelt elvárások következménye. Serdülőkort megelőző években jelentkezhet, és hosszabb pszichotherápiás segítséggel gyógyítható.

Leválás

Idővel elérkezik a pillanat, amikor a gyermek leválik az édesanyjáról.

Ez akkor történik trauma nélkül, ha a gyermek anyához fűződő viszonya kiszámítható, biztos.

Három és hat éves kor között a lányok igényelni kezdik az apa jelenlétét is. Alig várják, hogy a munkából hazaérjen, és együtt játszanak, sétáljanak.

A fiúk később érnek, ezért később is szakadnak el az anyától. Sok férfi még felnőttkorban is az anyai támaszt keresi a párkapcsolatban. Természetesen ez nem jelent problémát akkor, ha az anyáskodás nem válik hangsúlyossá.

Hiszen minden férfi szereti, ha vasárnap reggel ágyba hozzák a reggelit, és a nőkben is él a babusgatás ösztöne.

A gond akkor kezdődik, amikor a fiatal férfi bosszantóan kényelmes lesz.át Kompenzatorikus párválasztás alatt azt értjük, ha a férfi nem társat választ magának, hanem őt ellátó, róla gondoskodó „anyát”.

Így jobban el tudja viselni saját éretlenségét, férfiatlanságát. Az okok a korábbi családi háttérben keresendők.

Ha az anya domináns szerepet töltött be, mert az apa nem vette ki részét a gyereknevelésből, vagyis hiányzott a férfi szerep minta.

Oka lehet az is, ha gyermekkorban nem kapott elég gondoskodást, odafigyelést, és most a párjától követeli ezt meg.

Egyes pszichológiai magyarázatok alapján, ha az első, meghatározó kapcsolata egy nála jóval idősebb nőhöz kötötte, hosszútávra nagy valószínűséggel anyáskodó társat keres.

Vágyak

Mivel a férfiak nőkkel kapcsolatos első élményei valóban az édesanyához kötődnek, ezért - ha tudat alatt is - keresik az anyát a nőben.

Amennyiben ez a kép valamilyen okból kifolyólag negatív (például gyermekkorában sokszor hagyta egyedül, idegen felügyeletre bízva az anya), akkor egy képzelt, ideális anyaminta határozza meg a keresést.

Senki ne essen kétségbe, azért a helyzet nem ennyire szörnyű.

Nem kell a lányoknak azon gondolkodnia, száz százalékban egyezik-e természetük a párjuk anyukájáéval.

A lényeg, hogy akadt legalább egy olyan tulajdonságunk, ami miatt a férfi érezte bennünk a Nagy Őt.

Természetes dolog hogy úgy néha kibújik a feleségekből is az anyuka, ha sálat kényszerítnek a párjukra (amit egyébként utál), vagy gerezdekre szelve teszem íróasztalára az almát, hogy végre vitamin is kerüljön a szervezetébe. Túlzásokba azonban nem célszerü esni.

Végtére anők nem egy kisgyerekhez mentek feleségül, ő pedig nem az anyját vezette oltár elé

http://cotcot.hu…

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése