Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. november 2., szerda

-A SZÜLŐK HIBÁJA ??/MEG KELL ELŐZNI AZ ELK;NYEZTETÉST!!!

- A szülők hibája? Meg kell előzni az elkényeztetést.!!

Szülők

Az elkényeztetett gyerekek esetében legtöbbször a szülők túlságosan engedékeny viselkedése okozza a legfőbb problémát. A szülő-gyermek kapcsolat nem mindig zökkenőmentes, ennek ellenére továbbra is a következetes nevelés és példamutató viselkedés a leghatásosabb fegyver a szülők kezében.

De mit is jelent pontosan az, ha valakit elkényeztettek, melyek az elkényeztetés igazi veszélyei és hogyan kezeld a helyzetet, ha már megtörtént a "baj"? A legfontosabb: ne add fel, és lehetőség szerint állj ellen az elkényeztetésnek!

Miért vannak a gyerekek elkényeztetve és mit is takar pontosan ez a fogalom?

Mindannyian találkozhattunk már elkényztetetett gyerekkel már. Bizonyára ismerős a helyzet, hogy egy gyermek jelenetet rendez a játékbolt közepén és követelőzik vagy elvárja, hogy kedvezményekben részesüljön, illetve tetteinek ne legyen semmilyen következménye. Általánosságban talán úgy lehetne mindezt összefoglalni, hogy szüleik túl engedékenyek velük és túl sok mindent elnéznek nekik.

Az elkényeztetett gyermek egyszerűen jogot tart a túlzott szülői engedékenységre. A szülők nem írnak elő szabályokat és boldogan teljesítik gyermekük összes kívánságát. Pszichológusok szerint a legfőbb ok, amiért a gyerek környezete (szülők, rokonok, de akár a barátok is) engedékeny, hogy nincs egy racionális, tiszta képük a gyermek valódi igényeiről.

A szülők viselkedésükkel folyamatosan azon munkálkodnak, nehogy megbántsák gyermeküket. Például hajlandók bármit megtenni, hogy ne hallják sírni gyermeküket, azonban hosszú távon ez csak még több könnycsepphez vezet majd. A gyerekek, ha azt tapasztalják, hogy a sírás által elérik amit akarnak, újból erre a módszerhez fognak folyamodni.

Az elkényeztetésnek számos közvetlen és közvetett veszélye van. Társaik hamar felismerik és általában ki is közösítik maguk közül a nyafogós, hisztis, elkényeztetett gyerekeket. Ha befogadó társaságra lel, akkor pedig olyan viselkedésmintát mutat, amely negatív hatással lehet az egész közösségre. Hosszú távon gyakori probléma, hogy az elkényeztetett gyerekek képtelenek lesznek megbirkózni az élet által hozott stresszhelyzetekkel és sok esetben kudarcot vallanak felnőttként is.

Mi jellemző az elkényeztetett gyerekek viselkedésére?

• nem követik a szülők által előírt szabályokat és csak azt csinálják, amit akarnak

• nem fogadják el a szülők javaslatait és nem működnek együtt szüleikkel

• tiltakoznak, ha kérsz tőlük valamit, hogy megtegyenek

• nem tesznek különbséget az igények és kívánságok között

• sokszor panaszkodnak, hogy unatkoznak

• nem veszik figyelembe mások szükségleteit, legyen az egy testvér, játszópajtás vagy akár a szülők

• megpróbálja ellenőrizés alatt tartani környezetét

• nem toleránsok másokkal szemben, sokszor kellemetlen társaságot jelentenek

• nem ritkák a hisztik, nyafogások és sírógörcsök, amikor nem tesznek kedvükre

• soha nem állnak meg, ha azt a szót hallják: "nem".

Állj ellen az elkényeztetésnek és ne add fel!

A elkényeztetett gyerekek viselkedése nem feltétlenül a szülők általi "juttatásokon" múlik, hiszen egy szegényebb életkörülményekkel rendelkező gyereket is ugyanúgy el lehet kényeztetni, mint egy módosabb társát. Ez a negatív viselkedésforma leginkább a családban uralkodó erőviszonyok egyensúlyával függ össze.

A szülő egyik legfontosabb felelőssége gyermeke számára "jó" nevelést biztosítani. Ez számos különböző aspektusból tevődik össze, és szerves része a szabályok lefektetése és a hatások meghúzása is. Ezeket nem szabad negatívan értelmezni a szülők által, hiszen mindezek hozzájárunk a gyermek egészséges értékrendjének kialakulásához.

A gyermekeknek szükségük van a szülői felügyeletre és irányításra, hiszen ez segíti őket saját személyiségük fejlődésében és egy racionális világkép kialakulásában.

Meg kell tanulniuk, hogy vannak helyzetek, amikor egyszerűen csak el kell fogadniuk és tiszteletben kell tartaniuk a szülők döntéseit - visszafeleselés nélkül. Persze számos olyan helyzet van, amikor a gyermek önmaga dönthet - hagyd, hogy ő válassza ki a ruháját vagy a meséskönyveit.

Az elkényeztetett gyermekek legtöbbször sírással próbálják elérni, hogy megkapják amit akarnak.

Ne büntesd ezért a visekedésért, de ne is fogadd el a szeszélyeit. Hamar megtanulják, hogy nem minden esetben fognak mindent megkapni ezzel a módszerrel. Számos olyan nevelési módszer létezik, amely segíti gyermekedet az egészséges világkép és a felelősségtudat kialakításában.

http://www.csaladivilag.hu

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése