Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. szeptember 18., hétfő

Herpesz kezelése otthon: mi jöhet és mi tilos?

Herpesz kezelése otthon: mi jöhet és mi tilos?

​Fájdalmas, viszkető, húzódó hólyagok a száj vagy az orr környékén: sajnos, nagyon sok ember életét megnehezítheti a herpesz. Bár a hólyagok a legtöbbször néhány nap alatt elmúlnak, de bármikor vissza is térhetnek. Mit tehetünk a gyorsabb gyógyulás érdekében, és mely módszereket jobb kerülni?
Az ajakherpesz okozója a herpes simplex vírus, mely közeli érintkezés (például csókolózás) útján, fertőzött nyállal terjed. A vírus „különlegessége”, hogy nem lehet teljesen kiirtani a szervezetünkből, ha valaki egyszer elkapta, akkor a vírus bármikor „aktiválódhat”, vagyis fájdalmas, viszkető hólyagok jelenhetnek meg az ajkakon, a száj vagy az orr környékén. Bár a vírus ilyenkor a legfertőzőbb, könnyen előfordulhat, hogy valakinek nincsenek tünetei, mégis továbbadja a vírust.

A stressz a herpesznek is segít

Pontosan nem lehet tudni, mi váltja ki a hólyagok megjelenését, de bizonyos állapotok közrejátszhatnak a herpesz fellángolásában. Sok embernél akkor jelennek meg a hólyagok, amikor az immunrendszerük legyengült, lázasak, náthásak; másoknál a napsugárzás hatására alakul ki az ajakherpesz.
Előfordulhat az is, hogy a különösen stresszes időszakokban (például vizsgaidőszakban) jelenik meg a herpesz, a hölgyek esetében pedig a hormonális változások és a menstruációs ciklus is szerepet játszhat.

Amíg a hólyagok el nem múlnak, ne csókolozzunk!
Az ajakherpesz általában néhány napon belül elmúlik, és a legtöbbször elegendő helyileg ható krémekkel kezelni a hólyagokat (súlyosabb esetben azonban szájon át szedhető antivirális gyógyszert javasolhat a kezelőorvos). Bár szinte mindenkinek van egy-két „tuti módszere” a herpesz ellen, nem érdemes minden tanácsot követni, mert néhány többet árthat, mint amennyit használ.
A legfontosabb, hogy a herpesz továbbterjedését megakadályozzuk: mossunk gyakrabban kezet és cseréljük többször a törülközőnket. Az evőeszközünket, poharunkat, fogkefénket, borotvánkat és egyéb, személyes használati tárgyainkat ne osszuk meg másokkal! Amíg a hólyagok nem múltak el, ne csókolózzunk és tartózkodjunk az orális szextől is. 

Ne piszkáld a herpeszt!

Az érintett területet tartsuk tisztán és krémezzük gyakran, így gyorsíthatjuk a bőr gyógyulását. A viszketést, fájdalmat jeges borogatással enyhíthetjük. Ne piszkáljuk, ne kapargassuk a hólyagokat, ne próbáljuk meg őket kinyomni vagy kiszúrni! Így ugyanis növeljük annak a rizikóját, hogy a herpesz továbbterjed, és más helyeken is megjelenhet.
A lizin nevű aminosav gátolhatja a herpes simplex virus szaporodását, ezért a lizintartalmú étrend-kiegészítők szedésével felgyorsíthatjuk a gyógyulást, illetve némileg csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. Kerüljük a túlságosan sós, csípős vagy fűszeres ételek fogyasztását, ezek ugyanis tovább ronthatják az állapotunkat (természetesen, az egyéni jellegzetességeket ebben az esetben is figyelembe kell venni, előfordulhat, hogy valaki egyáltalán nem érzékeny ezekre).
ás nélkül!
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése