Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. szeptember 14., csütörtök

Pajzsmirigy betegségek gyermekkorban



Pajzsmirigy betegségek gyermekkorban

A gyermek endokrin szakrendeléseken jelentkezők egyik leggyakoribb problémái a különböző pajzsmirigy betegségek. Ha a betegség lehetősége felmerül, az néha túl nagy riadalmat okoz a szülőknek.
Leggyakrabban autoimmun eredetű
A pajzsmirigy betegségei közül leggyakrabban annak autoimmun eredetű krónikus gyulladása fordul. Ezen betegségben a pajzsmirigy szövete vagy hormonképzésének valamely lépése ellen termelődik ellenanyag (antitest). Az ellenanyag gátolja a pajzsmirigy hormontermelését, tehát alulműködés (hypothyreosis) alakul ki.

Az alulműködés tünetei
A tünetek, panaszok a következők lehetnek: a pajzsmirigy megnagyobbodik, a nyak „megvastagszik” (struma), az aktivitás csökken, iskolai teljesítmény romlik, székrekedés, hízás észlelhető, a bőr szárazzá válhat, erőteljes hajhullás alakul ki. A pajzsmirigy működésének megítélése céljából vérvétel szükséges, ebből a TSH nevű hormont mérik meg, melynek szintje ellentétesen változik a pajzsmirigy hormontermelésével, tehát alulműködés esetén a TSH nő. Minimális TSH emelkedés nem jelent okvetlenül betegséget, hiszen gyermekkorban intenzív hormonális változások zajlanak, ilyenkor a TSH ellenőrzése szükséges 1-2 hónap múlva.

Az alulműködés kezelése
Az antitestek szintjének meghatározása segíthet a kórok kiderítésében. Nyaki UH-al a pajzsmirigy nagyságát, szerkezetét ítélik meg. A pajzsmirigy alulműködése esetén pajzsmirigyhormon pótlás szükséges tabletta formájában, erre akár élethossziglan is szükség lehet, bár a gyermekkori pajzsmirigy betegségek egy része „lecseng” és hormonpótlás nélkül is megfelelő lehet a pajzsmirigyműködés. A betegség bármely életkorban előfordulhat, de leggyakoribb az iskoláskori, serdülőkori kezdet, főképpen lányoknál. A pajzsmirigy veleszületett alulműködése a megszületés utáni 3. napon, még a kórházban, levett kötelező anyagcsere szűrővizsgálatból kiderül. A mihamarabb kezdett hormonpótlás a kiscsecsemő megfelelő idegrendszeri és testi fejlődése szempontjából egyaránt fontos. Rendszeres ellenőrzés, az életkorhoz, a szervezet igényéhez szabott hormonpótlás miatt szükséges.

A túlműködés tünetei
A másik, jóval ritkábban előforduló pajzsmirigy betegség, a túlműködés, méghozzá szintén autoimmun háttérrel (hyperthyreosis, Graves-Basedow-kór). Ez esetben a hormontermelést serkentő antitestek felelősek a betegségért. Tünetei lehetnek pajzsmirigy megnagyobbodás, izgatottság, viselkedési problémák, szívdobogás érzés, szapora szívdobogás (alvás közben is!), fokozott verítékezés, hasmenés, fogyás, a szem vagy szemek elődülledése. A TSH szint alacsony, serkentő antitestek mutathatók ki a vérből.

A túlműködés kezelése
A kezelés pajzsmirigyhormon képzést gátló, esetleg a szapora szívdobogást csökkentő gyógyszer szedését jelenti. Ez nem élethosszig tartó kezelés, hanem átmeneti (1 -2 év), de a tünetek az élet során ismételten jelentkezhetnek, amikor is újbóli kezelés szükséges. A betegség szintén serdülőkorban és lányok körében a leggyakoribb. Mindkét betegség családi halmozódást mutathat.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése