Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. szeptember 5., kedd

A kutacs záródása



A kutacs záródása
Kedves Szülõk!
Válaszaim értékelésénél kérem, vegyék figyelembe, hogy az csak az Önök által közölt adatok alapján, és a kórelõzmény valamint a gyermek vizsgálata nélkül kialakított vélemény.
Dr. Péter György

Kérdés:
Három hónapos kislányunkkal a Heim Pál Kórház gasztroenterológiai  rendelésén jártunk, ahol megnyugtattak bennünket, hogy a kicsi egészséges. A vizsgálat után egy héttel postán megkaptuk a szak-konzíliumról szóló értesítést, amelyben a fizikális vizsgálat címszó alatt a következõket olvastuk: "Testszerte  hypotóniás. Turgora min. lazább. Kutacsot nem tapintok." Majd, kicsit késõbb: "Hypotónián kívül egyéb neurológiai eltérés nincs."
Leginkább a kutaccsal kapcsolatos probléma miatt aggódunk. (Egyébként természetesen van kutacsa, a gyerekorvos is kitapintotta, de kicsi, és nem könnyû megtalálni.) Kislányunk fejkörfogata születéskor 35 cm volt, most 39 cm. Utánanéztünk, a havonta 1 cm növekedést tartják átlagosnak. Ez tehát eddig jó, de mi történik akkor, ha túl korán becsontosodik a kutacsa? Mik a lehetséges veszélyek, mennyire lehet súlyos a gond, és fõleg mit lehet tenni? Mik a kilátásaink? (A gyerekorvos azt tanácsolta, hogy a D vitaminból, amibõl eddig naponta 1 cseppet kapott, csak 3 naponta adjunk neki 1 cseppet. Most ezt tesszük és havonta mérjük a fejét.)
Egyéb tekintetben szépen fejlõdik. Álló helyzetben megtartja egy ideig a fejét, hanyatt fekvésbõl már majdnem elfordul az oldalára, követi a tekintetével a tárgyakat, kezdi nézegetni a kezét, nevet, gõgicsél és nagyon nyugodt, barátságos baba.
Válasz:
A nagykutacs mérete a születéskor igen változó, átlagos mérete 20x10 mm. Amennyiben születéskor a kutacs kicsi, úgy az az elsõ hónapokban még nõhet . Ha a növekedés mértéke túlzott, ill. a kutacs eleve nagy, felmerülhetnek a csontosodás zavarai, anyagcsere betegségek, az idegrendszer betegségei ill. az esetek egy részében a nagy kutacs a családban halmozottan elõforduló alkati adottság is lehet. A nagykutacs átlagos záródási ideje a 18. hónap, de a 9-12. hónapban történõ záródás sem kóros. A születéskor észlelt nagyon kicsi, vagy alig tapintható kutacs esetén, fõleg ha ehhez még tónus eltérések, vagy egyéb az idegrendszer megbetegedésére utaló tünetek láthatók a csecsemõt megmutatjuk neurológusnak, aki a kivizsgálást elvégzi ill a gyermeket rendszeres idõközönként ellenõrzi. Levele szerint kislánya szépen fejlõdik én azonban megmutatnám õt lehetõleg annak a neurológusnak aki már korábban is vizsgálta. Léteznek egyébként olyan általában örökletes eltérések is , amikor a kutacs ill a koponya varratok némelyike hamar elcsontosodik. Ennek következménye, mivel az agytérfogat növekszik, a fölfelé csúcsosan, ill hátrafelé csónakszerûen, vagy inkább laposan  növekvõ koponya. Ez utóbbiak egyéb betegség tünetekkel általában nem járnak. Nézzenek utána a családban korábban ilyen elõfordult-e. A neurológiai vizsgálat után, ha a baba hypotóniája még fennáll és a szakorvos azt indokoltnak tartja, keressenek fel gyógytornászt.
Dr. Gömöri Ágnes
Kérdés:
Jelenleg 4 hónapos a kisbaba, születését követõen nem volt vele semmi gond, csupán azt mondták kicsit kisebb a kutacsa. Azóta egyre csökkent a mérete és most 4 hónapos korban már alig tapintható. A kérdésem az, hogy jelenthet-e ez problémát, van-e további teendõ, illetve szükséges-e további kivizsgálás és mik lehetnek esetleg ennek a következményei, valamint a D vitaminnak van-e köze mindehhez?
Válasz:
Elõre bocsájtva megnyugtatom, hogy rendkívül ritkák a kutacsok gyors elcsontosodásából adódó problémák.
Ha keménynek tapintjuk a nagykutacs területét, még nem jelenti azt, hogy a koponya nem tud tágulni. Az agy térfogata igen aktívan nõ kb. egy éves korig. Ilyenkor az összes varrat mentén egyenletesen tágul a koponya térfogata. Ha ez mégsem következik be, igen korán idegrendszeri tünetek alakulnak ki. A csecsemõn egyértelmûen észre lehet venni a zavart fejlõdést.
Ha rendszeresen (legalább havonta) elviszik tanácsadásra, a védõnõ vagy gyermekorvos biztosan észreveszi a bajt. Rendszeresen mérni kell a koponya körfogatát. Az idõre született újszülött fejkörfogata átlagosan 34 cm. Egyéves korig 9-10 cm-t nõ. Nagyon fontos, hogy ha kisebb ez az érték, akkor elõször nem a koponya kicsinységére kell gondolni, hanem arra, hogy az agy fejlõdésével lehet valami probléma. Ha az agy nem fejlõdik jól (kisebb) azt a neurológiai vizsgálatok jól kimutatják.
A D-vitamin a szokásos adagokban adva nem okozhatja a kutacsok gyorsabb záródását.
Az Önök esetében biztosan semmiféle probléma nincs. A kutacs kemény tapintása csak variációs jelenség.
Esetleg egy koponya ultrahang vizsgálatot el lehetne végezni az agy fejlõdésének és a kutacs állapotának tisztázására.
Dr. Varga László
Kérdés:
Három és fél hónapos kislányom nagy kutacsa gyakran besüppedt, és ilyenkor enyhén pulzál is. Szeretném tudni, hogy ez esetleg valami problémára utalhat-e? Anyatejes csecsemõ, igény szerint és kizárólagosan szoptatom, súlygyarapodása nem túl gyors, de egyenletes. A bevitt folyadékot is megfelelõ mennyiségûnek tartom: minden pelusa nedves, bõre szép, a hangulata jó. Korábbi szemmûtéte miatti koponya UH vizsgálaton semmi kórosat nem találtak. A besüppedés nem köthetõ az étkezések idõpontjához, és az esetleges erõlködéshez sem (erõs sírás). Mi okozhatja?
Válasz:
Azt gondolom, hogy a leírtak mögött nincs semmiféle probléma.
Adott esetben a kissé süppedt kutacs mögött - ha egyébként az a csecsemõ jó klinikai állapota mellett, egyéb tünetek nélkül jelentkezik - inkább alkati tényezõk állhatnak. Amikor kissé nagyobb és süppedtebb a kutacs, akkor a pulzálás jól tapintható. Ez fõleg a csecsemõ ülõ helyzetében lehet szembetûnõ.
Azonban azt is tudni kell, hogy a süppedt kutacs pl. tünete lehet a csecsemõ folyadékhiányának, kiszáradásának, de azt egyéb tünetek és jelek is kísérik.
Dr. Péter György
Kérdés:
Kislányom 18 hónapos, a kutacsa még nem záródott. Egyébként teljesen egészséges. Ez a késõbbiekben jelenthet-e problémát, és hány hónapos koráig kell záródni? Mi okozhatja ezt?
Válasz:
A kutacs záródásának átlagos ideje a 18. hónap. Ez történhet átlagosan 6-8 hónappal korábban és késõbb is. Ez még nem tekinthetõ kórosnak. Más a helyzet, ha a kutacs az átlagosnál nagyobb, vagy növekszik. Egyenlõre tehát nem kell aggódnia, azonban kb kéthavonta mutassa meg kislányát gyermekorvosuknak. Amennyiben a kutacs nem kisebbedik és  2 éves kor körül sem záródik teljesen,  neurológiai esetleg anyagcsere vizsgálatok  válhatnak szükségessé.
Dr. Gömöri Ágnes
Kérdés:
Amikor megszületett a kislányom azt mondták a kórházban, hogy a többiekéhez képest nagy a kutacsa. Meg is ultrahangozták - igaz nem szakember -, de azt mondták, hogy nincs semmi kórós elváltozás. A születésekor a fej körmérete 33 cm volt. Most 5 hónaposan 41 cm. De még a kutacsa most is nagy: kb.3 cm széles és 4,5 cm hosszú. Azt szeretném kérdezni, hogy ez mennyire rossz? Vagyis lehet e neki ebbõl valamilyen baja?  A másik kérdésem pedig az, hogy néha beesettnek látom a kutacsát. Olvastam, hogy ez lehet folyadékhiánytól is. De én hiába próbáltam neki bármilyen folyadékot adni az anyatejen kívül, nem fogadta el.
Válasz:
Kislányának fejkörfogata születéskor is, és most 5 hónaposan is átlagos. Kutacsa azonban valóban nagyobb volt születéskor is, és jelenleg is tágasabb az átlagosnál. A fentiek alapján az agy fejlõdésének az agyvíz keringésének zavara nemigen merül fel, szóba jöhet azonban a D-vitamin, ill. a csontosodási folyamatok valamilyen zavara. Esetleg ritka anyagcserezavar, vagy hormonmûködés-zavar következménye lehet ez. A fentiek azonban igen ritkák, ehhez képest sokkal gyakrabban látunk az átlagosnál nagyobb kutacsot, amely megfelelõ D3-vitamin adás mellett idõvel megkisebbedik és záródik, igaz, ilyen esetekben esetleg csak késõbb, másfél éves kor után. Ha a kisebbedés nem következik be, érdemes újabb UH vizsgálatot végezni, ill. D-vitamin anyagcserével, csontanyagcserével foglalkozó szakorvosnak megmutatni a babát.
Függõleges helyzetben tartott csecsemõnél a kutacs általában nincs "szintben". Ez nem jelent folyadékhiányt. Meg lehet ilyenkor kínálni a babát folyadékkal, de ha egyébként nem beteg, nem lázas, ne erõltessék azt mindenáron.
Dr. Gömöri Ágnes
Kérdés:
Kislányom 1 éves. A napokban furcsa dudort fedeztem fel a koponyáján a kutacs területén. A dudor nem  "lágy" duzzanat, csontosnak tûnik. Nem verte be a fejét, régebben nem volt ott a dudor, így el sem tudjuk képzelni mitõl alakulhatott ki?
Válasz:
Az újszülött nagykutacsának mérete a születés után a koponyával együtt még növekedhet is. Nagysága azonban a 6. hótól fokozatosan csökken és a 9-18. hónapban záródik is. Ekkor két koponya varrat találkozási pontja lesz a helyén. Kislányának tehát valószínûleg most záródik a kutacsa és ennek helyén találkoztak a varratok. Ez tapintható egyenetlenséggel járhat, akár "dudorok" formájában, amelyek a késõbbiekben rendszerint elsimulnak. Mivel azonban nem látom és nem tudom megvizsgálni a gyermeket, megnyugtatásuk céljából keressék fel gyermekorvosukat.

Kérdés:
A kislányom 3 és fél hónapos. Tegnap egy baleset után ultrahangos vizsgálatot végeztek a fején. Véleményem szerint a vizsgálatot végzõ orvos erõsen nyomta a készüléket a kislány kutacsára. A kérdésem az lenne, hogy mennyire veszélyes lehet ez ebben a korban.
Válasz:
Nem gondolnám, hogy a vizsgáló orvos olyan nyomással végezné az ultrahangos vizsgálatot, amely a gyermekét veszélyeztetné. Egyébként meg azt is gondolom, hogy csak igen komoly erõvel lehetne bajt csinálni.
Dr. Péter György

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése