Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. szeptember 5., kedd

Hüvelyi folyás gyermekkorban: okai és kezelése


Hüvelyi folyás gyermekkorban: okai és kezelése

A kislányoknál is jelentkezhet hüvelyi folyás, de a felnőtteknél bevált megoldások esetükben nem alkalmazhatók. Mi a teendő, ha a folyás kislánynál jelentkezik?
A hüvelyi folyás a felnőtt nők többségének nem jelent újdonságot, hiszen olykor mindenki szembesül vele. Amennyiben a folyás színe, mennyiség, illetve állaga a normálistól eltér, az rendszerint valamilyen fertőzés, legtöbbször gomba következménye, amit a női nemi szervek elhelyezkedése miatt sajnos könnyen el lehet kapni.
A probléma általában viszonylag könnyen kezelhető, de mi a helyzet akkor, ha a folyás kislánynál jelentkezik? A kérdést dr. Szőczei Beáta, a Nőgyógyászati Központ gyermeknőgyógyásza válaszolja meg.
Sok szülő ilyenkor házi praktikákkal, esetleg a felnőtt nőknek javasolt készítményekkel kezeli a gyereket, ám ez hibás elgondolás, hiszen a gyerek nem kis felnőtt, így a szervezete sokban különbözik édesanyjáétól.

Gyerekeknél még nem olyan fejlett a hüvely védekező rendszere

Gyerekek esetében a hormonszint még nem egyezik meg a felnőttekével. Ez igaz az ösztrogén termelésükre is, aminek pedig hatása van a hüvely flórájára. Az egyik fontos védekezési mechanizmusa a szervnek a tejsavköpeny, melyet egy különleges Lactobacillus faj termel. Ez a savköpeny a gyerekeknél még hiányzik, ez pedig fogékonyabbá teszi a kislányokat a bakteriális fertőzésekre. Ez természetesen okozhatja a hüvelyi folyást, amit így célzott antibiotikumos kezeléssel, krémekkel lehet orvosolni. Ám azzal is számolni kell, hogy a túl sok antibiotikus ugyancsak okozhat ilyen tüneteket.

A gombás fertőzések a kislányok esetében, egészen 6 éves korig, nem jelentkeznek, mivel a gyermeki hüvelyhám nem alkalmas azok megtapadására. A hüvelyi fertőzések hátterében a közösségbe járó gyerekek nagy részénél inkább a bélférgesség áll, de leggyakrabban a bakteriális fertőzés okoz hüvelyi folyást- mondja dr. Szőczei Beáta, a Nőgyógyászati Központ gyermeknőgyógyásza.

Mi okozhatja a megváltozott hüvelyi folyást?

Nem kell megijedni, hiszen nem minden esetben a rossz higiénia bajok okozója.
Vulvovaginitis: kislányoknál meglehetősen gyakori a szeméremtest és a vulva gyulladása. A leggyakrabban előforduló gyermek nőgyógyászati megbetegedés. A gyulladásra hajlamosít a lactobacillus flóra hiánya, ami bizonyos védettséget jelentene. A jellemző tünetek, mellyel a kislányt orvoshoz viszik a következők: a szeméremtest duzzanata és vörössége, valamint hámlások és esetleg fekélyek a szeméremtesten. Ezen kívül felléphet változó jellegű hüvelyi folyás, valamint társulhat vizelési panasszal és hasi fájdalommal is.
Heveny vulvovaginitis: leggyakrabban felső légúti hurut antibiotikum kezelése után, ritkábban (minden ötödik esetben) húgyúti fertőzéshez társulóan alakulhat ki. Vizelési panasz esetén vizelettenyésztés szükséges, miután célzott antibiotikum kezelés javasolt. Kezelése egyéb esetekben is antibiotikum, amit helyi bőrnyugtató kezeléssel együtt alkalmazzuk. Rossz higiénés körülmények között előfordul izolált gombás gyulladás is, melyet gomba ellenes szerek alkalmazásával és gondos tisztán tartással lehet kezelni.
Nagyon ritka esetekben, a folyamat hátterében hüvelyi daganat is állhat.

A kezelés eldöntése szakorvosi feladat

Mivel a problémát nagyon sok minden okozhatja, így mindenképpen orvoshoz kell fordulni a tünetek jelentkezésénél. Ahogyan azt már említettük, nem szabad házilag kezelni a bevált módokon, hiszen a kislányok teste még másképpen működik, mint egy felnőtt nőké. Az orvos a vizsgálattal kideríti az okokat, melynek fényében elrendeli a szükséges terápiát, ami lehet többek között antibiotikum, illetve helyileg alkalmazható krémek, gélek.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése