Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. június 21., csütörtök




Elzáródott a könnycsatorna

Egy reggel arra ébredtem, hogy az én gyönyörű kék szemű babám képtelen kinyitni a szemét. Összeragasztotta a csipa. Már előtte is csipás volt időnként, de nem volt vészes, és láthatóan a szeme sem volt gyulladt. Persze, hogy pánikba estem, rögvest kaptam a gyereket a hónom alá – vagyis be a babakocsiba – és irány a gyerekorvos. Ő pedig átirányított a szemészetre, mondván, ez szakorvosi vizsgálatot igényel. Ettől persze, még inkább pánikba estem, de sebaj, akkor irány a szemészet. Végigvártuk a sort, bekerültünk, doktornő megvizsgálta, majd kimondta a diagnózist: elzáródott a gyerek könnycsatornája.
Azóta már tudom, hogy ez bizony elég gyakori probléma a kisbabáknál, főleg az igazán kicsiknél, akiknek még nehéz az átállás a kinti életre. Az újszülötteknek még kevés könnye termelődik, így sokszor jó ideig észrevétlen marad a probléma, vagy teljesen magától meg is oldódik. Ám a nagyobb gyerekeknél már szembetűnőbb ez a betegségnek nem nevezhető állapot.
A könnycsatorna elzáródására (dacryostenosis-ra) akkor kell gyanakodni, ha a baba szeme csipásodik, váladékozik, de nemcsak alvás vagy sírás után, hanem állandó jelleggel. További tünete lehet, ha a szemzug bepirosodik és megduzzad.
A problémát a könnycsatorna alsó harmadában elhelyezkedő aprócska billentyű „beragadása” okozza. Normális esetben ez a billentyű a mögötte felgyűlt könny súlyától, magától felnyílik a születést követő napokban, hetekben. Ám ha mégsem, akkor bizonyos idő elteltével megjelenik a csipa.
Ha pedig már fennáll a könnycsatorna elzáródása, akkor közbe kell avatkozni. Kíméletesebb, ha az orvos által megmutatott és előre megbeszélt módon a szülő napi 2-3 alkalommal megmasszírozza a baba könnycsatornáját. Ez azért fontos, mert a könny jó táptalajt biztosít a baktériumok szaporodásához, ami viszont már komolyabb gyulladást is okozhat.
Előfordulhat, hogy szoba kerül a könnycsatorna átmosása vagy tágítása is. Ezeket a beavatkozásokat általában nem végzik el 3-4 hónaposnál fiatalabb babáknál. A könnycsatorna átmosása esetén helyi érzéstelenítő csepp alkalmazása után egy vékony szondával élettani sóoldatot fecskendeznek a könnycsatornába, így átmosva, fellazítva az ott felgyűlt váladékot és felnyitva a vétkes kis billentyűt.
Az átmosás után gyakori, hogy a kicsi szeme bedagad, bepirosodik, de ez normális folyamat, és vizes lemosással, gyorsan felszívódó krémmel való óvatos kenegetéssel pár napon belül rendeződik. Általában elég a végleges eredményhez, ha 2-3 hónapos korban egyszer átmossák a könnycsatornát, ám ritkán előfordul, hogy a kellemetlen tünetek ismét jelentkeznek.
Főleg akkor, ha az első átmosást nem ejtették meg idejekorán, és a könnycsatornában sűrű váladék és baktériumok szaporodtak fel. Ilyenkor előfordulhat, hogy 3-4 átmosásra is szükség van, mire a helyzet megoldódik. Ezért nagyon fontos, hogy mihamarabb orvoshoz forduljunk az észlelt tünetekkel.
Szintén ritkán, de előfordul, hogy a könnycsatorna nyílása később is szűk marad. Ilyen esetekben következik a nyílás tágítása, melyet szintén helyi érzéstelenítés után, egy aprócska szondával végeznek el. A szakemberek szerint az eljárás gyakorlatilag fájdalmatlan, ám a babák nem szeretik, ha a szemükhöz nyúlnak, így egész biztos, hogy az átmosás–tágítás alatt biztos kézzel le kell fogni a kicsi fejét.
Ha a könnyben felszaporodtak a baktériumok, akkor előfordulhat, hogy pár napig antibiotikumos szemcseppel is kezelni kell a baba szemét. A biztos fejlefogás ilyenkor sem árt, mert a pici nem nagyon fogja nyugodtan eltűrni, hogy a szemébe csepegtessünk. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése