Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. június 19., kedd

GÓCOS MANDULA

Gócos mandulagyulladás, gócos garatmandula gyulladás 

 
 
A gócbetegségek közül a leggyakrabban a krónikus mandulagyulladás szerepel gócként. A krónikus mandulagyulladásnak (krónikus tonsillitis) különleges kórtani jelentősége van, mivel súlyos gócként szerepelhet.  
 

Gócos mandulagyulladás (tonsillitis) esetében gyakran nincs fájdalom, vagy csak időleges a torokfájdalom, de állandóan is lehet torokfájdalom, mely többnyire enyhe "torokkaparás", ill. nyelési fájdalomként jelentkezhet. Gócos torokmandula jellegzetes tünete a rossz szájszag és a rossz szájíz.
Nemritkán azonban a gócos krónikus mandulagyulladás nem okoz érzékelhető panaszokat, "néma" marad.

A gócos mandula távol hatása, góchatása jeleként, tüneteként csökken a koncentrálóképesség, fáradékonyság jelentkezik, a meghűlésre való hajlam fokozódik, étvágytalanság, megmagyarázhatatlanok a hőemelkedések, amiről a beteg beszámol.
A gócos torokmandulagyulladás tünetei
A gócos mandulagyulladás helyi lelete, helyi tünete az alaphoz többé-kevésbé rögzült (nem mozgatható ill. nehezen mozgatható) mandulák. A mandulák felszíne szederjes, hasadozott, lacunáris, heges, a mandula kripták nyílásából spatulával folyékony, gennyes, szürkés-sárga bennék préselhető (detritus, genny a mandulában). A krónikusan gyulladt mandulák mellett az elülső garatívek vérbővek, és a mandula környékén nyomási fájdalom jelentkezik.

Krónikus gócos mandulagyulladásra jellegzetesek lehetnek a megnagyobbodott állszegleti nyirokcsomók.

A gócbetegségek kórokozója

Gócbetegségként szereplő mandulagyulladás kórokozójakén legtöbbször aerob és anaerob vegyes flóra jön számításba, különös tekintettel a Streptococcusokra. 
A gócot a mandulában elsősorban "A" csoportú Streptococcus béta-haemolyticusok hozzák létre.
A sokszorosan elágazó mandula krypták rossz szellőzése miatt a sejttörmelékek - és baktériumtörmelékek felgyülemlenek (detritus), mely jó táptalaj a baktériumoknak. Az így kialakuló mandula "krypta-tályogból" a fertőzés a hámsérüléseken keresztül a mandula szövetei közé terjedhet és/vagy a krypta közeli erecskéken keresztül kórokozók kerülnek be a vérkeringésbe! A mandula állomány elhegesedik, kötegessé válik.

Gócos mandulagyulladás diagnózisa

A gócos mandula diagnózis felállításában segít a kórtörténet, a visszatérő akut és subakut mandulagyulladások tünetei. Jellegzetes a mandula állapotának képe, és a góc diagnózist alátámaszthatják az általános állapotban bekövetkezett változások. A gócos mandula felderítésében jellegzetesek lehetnek a visszatérő, ismeretlen eredetű hőemelkedések, koncentrálóképesség csökkenése.
Gondolni kell a mandula góc szerepére, ha olyan megbetegedést tapasztalunk, mely góchatással hozható összefüggésbe.

Gócos mandulagyulladás esetén a vérkép megváltozása és az emelkedett süllyedés is jellegzetes. Gócbetegségben esetleg megnövekedhet a streptococcus baktérium ellen termelt ellenanyagnak, az AST-nek (>400E) a szintje. Az alacsony AST érték azonban nem zárja ki a góc jelenlétét.
Eltekintve a közvetlen környezetre és a környező szervekre gyakorolt irritatív hatástól, a krónikus mandulagyulladásnak különleges jelentősége van a góchatás lehetősége miatt. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése