Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. június 19., kedd

AX ORR FURUNKULUS VESZÉLYEI


Orr furunkulus, furunkulózis (furunkulus vestibuli nasi)
Az orr furunkulus (furunculus) sokszor a testet általános furunkulusainak, pattanásainak részjelensége. Az orr furunkulus oka gyakran az orr pattanás felkaparása, mely az orrbemenetben fekvő faggyúmirigyeket és szőrtüszőket staphylococcussal fertőzi. Gyakran fordul elő orr furunkulus legyengült, bélbántalmakban szenvedő, disztrófiás gyermekeknél. Az orr furunkulus, orrgyulladás kifejlődésekor az orr bőre többé-kevésbé fájdalmas. Orr furunkulusnál orrduzzanat jelentkezik, mely néha az arc szomszédos részeire is ráterjed. Az orrcsúcs vagy az orrszárny bőre erősen belövellt, vérbő, feszült és nyomásra rendkívül érzékeny, fájdalmas. Az orrbemenet belső felszínének megtekintésekor körülírt, kúpszerű infiltrációt látunk, mely belövellt, érintésre igen fájdalmas, különösen akkor, ha centrumának szétesése folytán apró tályogok jöttek létre. A gennyes gyulladásos infiltráció helyén 3-5 nap alatt tályog képződik, ennek felnyitásáig a beteg lázas lehet. Az orr furunkulus esetén a regionális nyirokcsomók gyakran megduzzadnak. Orr furunkulusnál a fájdalom, az gennyes beszűrődés, infiltráció növekedésével arányosan szintén növekszik. A gennyes beolvadás az orron és az arcon gyakran kiterjedt lehet.

Orr furunkulus kezelése
Az orr furunkulus, orrgyulladás (rinitisz) kezelése, gyógyítása konzervatív gyógyszeres, közömbös orrkenőcsök alkalmazásából áll. Az orr furunkulus kezelésére hasznos lehet, ha az orrba 3-4 óránként Burrow oldatba mártott gézcsíkokat helyezünk. Ha az orr furunkulus elhúzódik, fénykezelést, antibiotikumot, vitaminokat adunk és általános roboráló kezelést alkalmazunk. Ha tályog képződött, akkor a furunkulust felnyitjuk, és üregébe gézcsíkot vezetünk. Az orr gyulladás bármiféle nyomkodása feltétlenül kerülendő, az orr speciális vénás vérkeringése miatt. Ha az orr nyomkodása miatt gennyes fertőzés jut a keringésbe, akkor a genny az agyalapra bejutva életveszélyes szövődményt eredményezhet (agyhártyagyulladás, agytályog). Magasabb láz, erősödő gyulladásos ödéma és beszűrődés esetén az orr furunkulus kezelését ki kell egészíteni antibiotikummalAz űrlap alja
Összefoglalás: Orr furunkulus, furunkulózis (furunkulus vestibuli nasi) a test furunkulusainak része. Az orr furunkulus oka  a faggyúmirigyek és szőrtüszők staphylococcus fertőzése. Az orr furunkulus tünete fájdalom, orrduzzanat, az orrszárny belövelltség,  A gennyes gyulladásos infiltráció helyén orr tályog képződik. Az orr furunkulusnál nyirokcsomók megduzzadnak. Orr furunkulusnál a fájdalom, az gennyes beszűrődés, infiltráció a gennyes beolvadás az orron és az arcon kiterjedt lehet. Az orr furunkulus kezelése konzervatív gyógyszeres, közömbös orrkenőcsök alkalmazásával .

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése