Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. június 6., szerda

Amikor gyermeknőgyógyászhoz kell fordulni


Amikor gyermeknőgyógyászhoz kell fordulni
Hüvelyi folyás gyermekkorban, gondok a menstruáció körül, tinédzserek és fogamzásgátlás. Csak néhány probléma, ami a lányos szülőknek fejtörést okozhat. Szerencsére Magyarországon jól lefedett a gyermeknőgyógyászati ellátás, és elsősorban a szülő felelőssége, hogy szakorvoshoz vigye a kislányát, és ne elégedjen meg félmegoldásokkal.
Erről tudnia kell
A gyermekgyógyászat egyik alaptétele, hogy a gyerek nem kis felnőtt. Ez az elv érvényes a lányok nőgyógyászati kezelésére is. Az egészséges hüvelyflóra egyensúlyának megbomlása következtében a hüvelyben elszaporodhatnak egyes betegséget okozó mikroorganizmusok, melyek felnőtt nőknél többnyire jól körülhatárolható tünetegyüttest eredményeznek, azonban ez nem igaz a serdülőkor előtt álló lányok hüvelyi fertőzéseire. Felnőtt nőknél a legtöbb esetben a tünetek alapján el lehet dönteni, hogy milyen jellegű fertőzés áll fenn, kislányoknál ez kevésbé egyértelmű. Tizennyolc éves kor alatt a nőgyógyászati problémák ellátása a gyermeknőgyógyászat szakterülete, mely sajátos eszköztárral és a felnőtt nőgyógyászatban is alkalmazott diagnosztikai módszerekkel, de esetenként eltérő terápiás javaslatokkal dolgozik.
Dr. Varga Anikó gyermeknőgyógyász szakorvos szerint nagyon fontos, hogy a laikus megfigyelő számára esetleg kevésbé feltűnő tünettel is inkább forduljunk szakemberhez. Előfordulhat, hogy például egy kissé túlsúlyos kislány korai menstruációjának hátterében valamilyen súlyos, de időben felállított diagnózis esetén jól kezelhető hormonális- vagy anyagcserezavar áll fenn. A szokásostól sokkal erősebb menstruációs vérzés oka pedig lehet akár egy súlyos hematológiai kórkép is.
A hüvelyi folyás okai és kezelése gyermekkorban
Az egészen kicsi gyerekeknél előfordulhat, hogy valamit kíváncsiságból bedugnak a testnyílásaikba, kislányok esetleg a hüvelyükbe, úgy, hogy a szülő nem is gyanakszik rá, hogy ilyesmi történhetett. A szülő annyit lát, hogy maszatos a kislány bugyija, valamilyen fertőzésre gyanakszik, közben az idegen test irritációja okozza a folyást. Ez a probléma viszonylag könnyen orvosolható, ha a gyereket szakorvos vizsgálja meg. A hüvelyi folyásnak azonban számos más oka is lehet.
A serdülőkor előtt a hüvelyi fertőzések ellen igen hatékony védelmi vonal, a hüvely savas védőköpenye még hiányzik. A savas közeg kialakításáért felelős tejsavat termelő Lactobacillusok ugyanis még nincsenek jelen a hüvelyben, ezért a gyermekkorban jelentkező hüvelyi folyások, fertőzések kezelése egészen más szemléletmódot követel. Gyakori tévhiten alapul, hogy a kislányok hüvelyi folyását az anyukák a házipatikában már meglévő gombásodás elleni kenőcsökkel, szerekkel igyekeznek orvosolni, sőt az is előfordulhat, hogy az anyuka saját, felnőtt nők ellátására specializálódott nőgyógyásza is egyetért ezzel az eljárással. Azonban a serdülőkor előtt a lányoknál gyakorlatilag nem létezik a felnőtt nőknél viszonylag gyakori gombás hüvelyi fertőzés. "Csak bizonyos speciális esetekben, például olyan gyerekeknél, akiknek súlyosan legyengült az immunrendszere, találkozunk ilyesmivel. Az esetek jó részében a hüvely kóros folyását valamilyen baktérium okozza, és ilyen esetben fontos, hogy a megfeleantibiotikummal kezeljük a fertőzést, ezért célszerű mindig tenyésztést is kérni, hogy lássuk, mivel állunk szemben" - nyilatkozta az [origo]-nak dr. Varga Anikó szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász szakorvos.
Az egyre szélesebb körben ismert negatív következmények ellenére a mai napig igen jellemző az antibiotikumok túl gyakori használata, ami nem csak azért veszélyes, mert egyre több antibiotikum-rezisztens baktériumtörzs alakul ki, hanem ezek a szerek gyengítik a szervezet természetes védekező rendszerét is a bél egészséges baktériumflórájának elpusztításával. Ugyanez történik a hüvelyben élő baktériumokkal is, aminek következtében hüvelyi folyás alakulhat ki. "Antibiotikumos kezelést követően gyakran alakul ki hüvelyi folyás, de ez a tünet legtöbbször egy-két hét alatt magától elmúlik. Akkor azonban, ha a hüvelyi folyást viszketés, fájdalom, esetleg kellemetlen szag is kíséri, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni" - tanácsolja dr. Varga Anikó. "Ha a szülőnek bármilyen kételye van, szintén érdemes felkeresnie egy szakembert a kislányával" - teszi hozzá a szakorvos. A gyermek- és tinédzserkorban fellépő hüvelyi és húgyúti fertőzések olyan súlyos szövődményekkel járhatnak, ami később nehezítheti, vagy egyenesen lehetetlenné teheti a természetes módon történő teherbeesést. Ezeknek a fertőzéseknek a célzott antibiotikumos kezelése igen lényeges, megszünteti a fertőzést, lerövidíti a betegség lefolyását, ezzel megelőzve a súlyosabb szövődményeket. "Magyarországon elég jól lefedett a gyermek-nőgyógyászati ellátás, ami mindenki számára elérhető. Elsősorban a szülő felelőssége, hogy szakorvoshoz vigye a kislányát, és ne elégedjen meg félmegoldásokkal" - magyarázza a szakorvos.
A szexuális nevelés gyermekkorban
Manapság a serdülőkor sokkal korábban kezdődik, mint akár 10-20 évvel ezelőtt. A mai lányok átlagosan 12 és fél évesen kezdenek el menstruálni, ezért akár már 9-10 éves korban érdemes kitérni részletesen erre a kérdéskörre. A szülőknek érdemes mindig őszintén válaszolniuk a gyerekük kérdéseire, és a koruknak megfelelő szinten átadni az információkat. Ha ezt az elvet követjük - és nem csak a szexuális felvilágosítás terén -, akkor számíthatunk rá, hogy a gyerek mer majd kérdezni, és a szüleit is a bizalmába avatja. "A szülő feladata az is, hogy ebben a mai, rohanó világban egy egészséges problémákhoz való viszonyt adjon át a gyerekének" - mondja dr. Varga Anikó.
Nemcsak az információk átadásában, de ha eljött az ideje, a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásában is tud segíteni a szülő. Ebben a kérdésben is érdemes kikérni a gyermeknőgyógyász véleményét. Vannak olyan kamaszok, akik könnyebben beszélik meg ezt a témát, és jobban mernek tanácsot kérni egy orvostól, például egy gyermeknőgyógyásztól, mint egy hozzájuk érzelmileg közelebb álló felnőttől.
Fogamzásgátlás és nemi betegségek tinédzserkorban
A fogamzásgátló módszer helyes megválasztása szintén fontos a női egészség megőrzésében. A fiatalok szexuális életére jellemző promiszkuitás (partner váltogatása) miatt a fogamzásgátlás mellett fokozottan figyelni kell a nemi úton terjedő betegségek megelőzésére, ezért érdemes kiemelni a kettős védekezés lehetőségét, ami az óvszer és a fogamzásgátló tabletta együttes alkalmazását jelenti. A nem kívánt terhesség megelőzésére a legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszer a tabletta, a vizsgálatok függvényében a szakorvos ki tudja választani a testalkatnak, a szervezet hormonstátuszának leginkább megfelelőt.
Fontos az is, hogy a szexuálisan aktív tizenévesek rendszeres nőgyógyászati vizsgálaton vegyenek részt, hogy elkerülhetővé váljanak a szexuális élet szövődményei. Például a humán papillomavírus (HPV) bizonyos törzsei esetenként súlyos szövődményekkel járó fertőzést okoznak, ami sokszor teljesen tünetmentes, és a méhnyaki folyamatnak sincsenek különösebben tünetei, miközben a hámban már megindulnak kóros változások, ezért fontos a korai szűrés és a veszélyes törzsek elleni védőoltás alkalmazása. A régebbi álláspont, miszerint csak 18 éves kor fölött javasolt az évenkénti citológiai vizsgálat, mára elavult. A szexuális élet elkezdését követően évente javasolt felkeresni a nőgyógyászt. "A saját praxisomban a legfiatalabb beteg, akinél rosszindulatú elváltozást - szerencsére még időben - sikerült észrevenni, 17 éves volt" - figyelmeztet dr. Varga Anikó.
A meddőség és a csontritkulás kezelése is gyermekkorban kezdődik
Vannak olyan betegségek is, melyek a kiváltó ok jelentkezéséhez képest csak évek múlva okoznak súlyos és nehezen kezelhető állapotokat. Ilyen például a meddőség, mely a fogamzóképes korban lévő párok közel tíz százalékát érinti. A női eredetű meddőség oka igen szerteágazó, a különböző fertőzések és azok szövődményei mellett sok esetben valamilyen hormonális eredetű probléma áll a háttérben. A gyermekkori elhízás miatt komplex hormonális és anyagcserezavar alakulhat ki, ami a későbbi években okozhatja a várt terhesség elmaradását is. A testsúlyprobléma a legtöbb esetben életmódbeli kérdés, ami orvosolható egy megfelelően kialakított étrenddel és testmozgással.
Vannak azonban esetek, amikor valamilyen hormonális vagy anyagcserezavar okozza a testsúly problémát, ezek kezelése pedig életmentő lehet. Ugyanez igaz a túlzott soványságra is, melynek következménye a menstruációs ciklus elmaradása is lehet, ezzel együtt a későbbiekben csontsűrűségi problémák is kialakulhatnak. Bár a csontritkulás jellemzően a változó kor után válik nyilvánvalóvá, a kiváltó oka lehet egy gyermekkorban elhanyagolt hormonális vagy anyagcserezavar. Mind a túlzott soványság, mind az elhízás problémát okozhat. "Nagyon fontosnak tartom, hogy a szülők ezen a területen is legyenek körültekintőek, tudatosak és ne söpörjék a problémát a szőnyeg alá. A területre specializálódott gyermeknőgyógyászt kell felkeresni" - mondja dr. Varga Anikó.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése