Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. június 13., szerda

SZEMÖLCS GYERMEKKORBAN

Szemölcs gyermekkorban

Szemölcs gyermekkorban

Szemölcs gyermekkorban


A szemölcs oka a bőr vírusos megbetegedése. A szemölcs kórokozója több mint 100 vírus lehet. Az egyik legismertebb és legjelentősebb közülük a HPV (Human Papilloma Virus).

Közönséges szemölcs
Közönséges szemölcs

A fertőzés emberről emberre terjed, uszodában, közös zuhanyzóban könnyen elkapható, ám az egyéni hajlamon kívül helyi okok is szükségesek a szemölcsök kialakulásához. (ujjszopás, körömrágás, bőrsérülések, izzadás stb…).

A közös játék, vagy kézfogás által is átadható a fertőzés.

A szemölcs gyerekeknél kisebb korban ritkább, serdülőkorban és fiatal felnőttkorban a leggyakoribb.
 

Közönséges szemölcs (verruca vulgaris)


A kézháton, kézujjakon, térden, talpakon okoz 5-10 mm átmérőjű sárgásbarna, karfiolhoz hasonlító fokozott szarusodással járó elváltozásokat, melyek a bőrből kiemelkednek.

Számuk akár 20-30 is lehet.

A talpon elhelyezkedő szemölcsök igen fájdalmasak lehetnek. (kép itt)

Közösségekben néha tömegesen jelentkezik, gyermekről gyermekre terjed.

Lappangási ideje akár több hónap is lehet.

Az hogy a gyermek elkapja-e, főleg az immunrendszere állapotától függ, és a kézen levő apró bőrsérülések segítik a vírus bejutását.

A szemölcs lefolyása is igen változatos, sokszor teljesen magától gyógyul, máskor terjed, kezelés után kiújul és akár évekig tart megszabadulni tőle.
  Lapos szemölcs, futószemölcs (verruca plana juvenilis)

A gyermekek arcán, vagy kezük háti oldalán okoz 1-2 mm átmérőjű, piszkosszürke, lapos, csoportosan elhelyezkedő, elszarusodott bőrelváltozásokat. (kép itt)

Lógó szemölcs (verruca filiformis)


Főleg arcon, nyakon, szemhéjon vagy az ajkak környékén alakul ki. Nevét a formájáról kapta, a bőrből hosszan kiemelkedő, lelógó, néha ecsethez hasonló többszálú elváltozás. (kép itt)

Uszodaszemölcs (molluscum contagiosum)


A DNS vírusokhoz tartozó Pox-vírus okozza. Egy vagy több 2-15 mm nagyságú, gyöngyházfényű, félgömb alakú tömött  felpuhuló elváltozás. Főleg az arcon, köldökön és a nemi szervek környékén fordul elő, akár több hónapig vagy évig is fennmaradhatnak. Uszodába járó 3-10 éves korosztályban a leggyakoribb. (kép itt)

Genitális szemölcsök (verruca genitalis)


A nemi szervek környékén, a végbélnyílás környékén és esetleg a szájban kialakuló kocsányos, szemölcsös elváltozások, melyek karfiolszerű masszává is összeállhatnak. Makacs, kiújulásra hajlamos betegség melyet a HPV vírus okoz.

Jelentőségét az adja, hogy rosszindulatú elfajulásra hajlamos, nők körében a méhnyakrák kialakulását erősen elősegíti. A genitális szemölcsös elváltozásról (condyloma acuminatum) külön cikkben bővebben írunk, amely itt olvasható.

A szemölcs kezelése:


Gyermekkorban bőrelváltozás esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz. Az elváltozás helyétől függően bőrgyógyászati vagy gyermek nőgyógyászati vizsgálat állítja fel a diagnózist.

A vírusos szemölcsök egy része spontán gyógyul, így felnőttek sokszor nem is fordulnak vele orvoshoz, ám mivel könnyen fertőz, mindenképpen kezeltetni kell. Gyermekkorban az elváltozás piszkálásával, a fertőzött bőrlemezkéket a test másik helyére juttatva, terjed a szemölcs a bőrön, illetve gyermekközösségekben, uszodákban a többi gyermeket is megfertőzi a beteg gyermekünk.

Az elváltozás helyétől, és típusától függően többféle módszer áll rendelkezésre a kezelésre, melyet az orvos az alapján fog kiválasztani, hogy az adott bőrfelület minél kevésbé károsodjon.

Elterjedt módszerek (a teljesség igénye nélkül)
  • nitrogénes fagyasztás
  • sebészi módszerek ( Volkmann-kanállal, vagy lézerrel történő eltávolítás)
  • keratint oldó kezelés (pl. szalicilsavval. Kényes helyeken korlátozottan használh
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése