Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. június 17., szerda

A fulladásos gyermekbalesetek megelőzhetők

Hiába a sok figyelmeztetés, sajnos minden évben vízbe fulladnak gyerekek, pedig a tragédia néhány egyszerű lépéssel szinte minden esetben megelőzhető. Fulladás pici gyerekeknél apró tárgyaktól, ételtől is bekövetkezhet, de ezt is meg lehet előzni.

fulladás, gyerek, elsősegély, életmentés | InforMed Hírek13   InforMed | SE, Médiasarok




Vízbefulladás

Fontos, hogy a négy éves kor alatti gyerekeket még egy pillanatra se hagyják magukra a fürdőkádban, kerti medencében és minél korábban, lehetőleg már óvodás korban, tanítsák meg őket úszni.

A vízbefulladás leggyakrabban az öt év alatti gyermekeknél fordul elő. A fürdőkád, egy vízzel teli vödör, a medence, a kerti vízgyűjtő, vagy a halastó okozhat tragédiát.

Fontos a biztonságos otthon kialakítása, amihez a folyamatos felügyelet is hozzátartozik, mert a legtöbb otthoni fulladásos gyermekbalesetet akkor következik be, amikor a szülő csak egy pillanatra nem figyel oda.

A csecsemőt egyéves koráig fürdetéskor legfeljebb olyan mélységű vízbe szabad tenni, amiből fekvő helyzetben is kiér a szája és az orra.

Négyéves koráig ne hagyják felügyelet nélkül a fürdőkádban, a gyermekmedencében pedig mindig legyen a gyereken karúszó vagy úszógumi.

Vízibiciklin, csónakon hatéves korig (ha nem tud úszni, később is) mindig adjanak mentőmellényt a gyerekre, és mindig legyen vele felnőtt.

A kamaszokat az uszodában, strandon, de leginkább a természetes vizekben érheti baleset. Fontos, hogy csak akkor csónakázzon, vízibiciklizzen, ha jól tud úszni, különben viseljen mentőmellényt és semmi esetre se fogyasszon alkoholt, mielőtt a vízbe menne.

Mit kell tenni?

Ha mégis elmerülne, a gyereket azonnal ki kell húzni a vízből, és ha nem, vagy nem jól lélegzik, eszméletlen, meg kell kezdeni az újraélesztést, amíg megérkezik a mentő.

Gyerekek és felnőttek esetében is 30 mellkasi összenyomást, majd 2 befújást kell alkalmazni, de ha nem gyakorlottak, akkor csak mellkas kompressziót végezzenek. Kisebb gyerekeknél a kétkezes technika egykezes lehet, csecsemőknél pedig ezt két újjal végezzék. Ilyen helyzetben nagyobb bajt nem okozhatnak, a legrosszabb, ha nem tesznek semmit.

Enyhébb esetekben, de sikeres újraélesztés után is szükséges a néhány napos kórházi megfigyelés, kezelés. Előfordulhat ugyanis, hogy úgy tűnik, rendben van a gyerek, de néhány órával később rosszabbodik az állapota. Ilyenkor tüdővizenyő alakulhat ki, ami végzetes is lehet.

Félrenyelés

A három év alattiaknál apró tárgyak félrenyelése okozhat tragédiát, de legtöbbször ez is megelőzető. A játékokon egyrészt feltüntetik, hogy hány éves kortól ajánlott, de amúgy is lehetőleg csak olyasmit adjanak a piciknek, ami nem fér bele a szájukba.

Az ételt kicsi darabokban kapják, és ne adjanak nekik apró magvakat, mert könnyen megakadhatnak a torkukon. Emellett a szülők tanítsák meg a gyermekeket arra, hogy evés közben ne játsszanak, játék közben pedig ne egyenek.

Mit kell tenni?

Ha a gyerek mégis félrenyel valamit, normál esetben működésbe lép a köhögési reflex, és a légúti idegentest szerencsés esetben távozik. Ha azonban beszorul, akkor azonnali, határozott beavatkozásra van szükség és mentőt kell hívni.

Ha a gyermek nem tud hangot kiadni, alig hallhatóan vagy némán köhög, bőrszíne szürkés-lila (oxigénhiányos), de még eszméletén van, amíg a mentő kiérkezik, addig is azonnal próbálják meg eltávolítani, ami elzárta a légutat.

Ha csecsemő nyelt félre, akkor fektesse az alkarjára, feje lógjon enyhén lefelé és határozottan mérjen öt ütést a hátára. Ha nem sikerül eltávolítani a tárgyat, akkor ezt követően fordítsa a hátára, és a szegycsont alsó harmadánál, két ujjal határozottan nyomja be a mellkast nagyjából a harmadával, szintén öt alkalommal. Semmi esetre se lógassák fejjel lefelé és ne rázzák a csecsemőt, mert ezzel nyaki gerinc- és agysérülést okozhatnak.

A kisgyermekeknél is hasonló a technika: fektesse a térdére úgy, hogy hasa a combján legyen, feje enyhén lógjon lefelé, majd mérjen határozott ütéseket a lapockái közé. Ezután végezzen ötször hasi nyomást úgy, hogy a gyermeket hátulról átölelve egyik öklét tegye a gyomorszájra, a másik kezével fogjon rá és határozott mozdulattal nyomja befelé, majd felfelé.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése