Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. június 21., vasárnap

A serdülőkori problémák kezelése a családban

  A serdülőkori problémák kezelése a családban
Hivatal Hatósági, Gyámügyi és Igazságügyi Osztály munkatársai a közelmúltban is találkoztak olyan esetekkel, hogy serdülőkori szülő-gyerek konfliktus miatt szerettek volna elköltözni otthonról fiatalok. A kamaszkor átmenet a gyermekkor és a felnőtté válás között. Sok gyermek gond és különösebb bajok nélkül felnőtté érik, némelyik családban viszont meglehetősen nagy viharokat kavarnak a kamaszévek, a kamaszkori problémák. Mind a szülők, mind a gyermekek számára nagy kihívás a serdülőkor, nem csekély türelem és kitartás szükségeltetik hozzá – hangsúlyozzák a gyámügyi szakemberek.


A kamaszkorszak nemcsak intenzív fizikai fejlődéssel, hanem komoly szellemi, érzelmi változásokkal is jár, ami szüntelen összetűzést és lázadozást eredményez családon belül és kívül egyaránt. A legtöbb esetben a konfliktusok és a viták elkerülhetetlenek, mégis a szülő ebben az időszakban tud legjobban hatni gyermekére, annak érdekében, hogy egészséges felnőtté váljon.
Megfigyelhető, hogy a gyermekek apránként elkezdik magukat elszeparálni a szülőktől, hogy függetlenné váljanak. Hangsúlyt kap az életükben, hogy a kortársaik mit gondolnak róluk, részei lehetnek-e az adott közösségnek. Képesek mindent megtenni annak érdekében, hogy „valahová” tartozzanak. Ebben a korban a társaik véleménye sokszor fontosabb, mint amit a saját szüleik mondanak nekik, ez befolyásolja a döntéshozatalukat is.
Szembeötlő változások következnek be a megjelenésükön, a hajviseletükön, öltözködésükön, hiszen próbálják megtalálni önmagukat. A társaknak való megfelelés pedig gyakran kiindulópontja a szülőkkel való összetűzéseknek. Ahogy a tinik fejlődnek, egyre jobban megváltozik a gondolkodásmódjuk, egyre racionálisabban látják a dolgokat, és képesek lesznek elvonatkoztatva gondolkodni is, igaz, ez csak a késői szakaszra jellemző. Saját normáikhoz kezdenek igazodni. Ez a szülők szemszögéből úgy néz ki, hogy az addig aranyos és engedelmes gyermek hirtelen elkezd lázadozni és ellenkezni. Ilyenkor a szülőnek jobb, ha átgondolja, átértékeli a helyzetet, hogy mennyi szabadságot engedjen tini gyerekének, és hogy hol húzza meg a határokat.
Fontos, hogy a szülők rendszeresen beszélgessenek a kamaszkorú gyermekükkel. A kamaszkori változásokról időben kell beszélni, ellenkező esetben a gyermek nem fog kellően bízni a szülőben, valamint téves elképzelései alakulhatnak ki az egyes dolgokról, szégyenlőssé válhat vagy akár félelmet okozhat neki a testi, lelki változás folyamata. Elengedhetetlen az is, hogy a szülő megértesse gyermekével, teljesen normális folyamat az, ami éppen vele történik. Fontos, hogy a szülő kezelje rugalmasan gyermeke nem szokványos törekvéseit, megnyilvánulásait, legyen tájékozott a gyermekével kapcsolatban.
Bizonyos fokú változás teljesen normális dolog a tiniévek alatt, azonban a drasztikus vagy túl hosszú ideig tartó változások arra figyelmeztethetnek, hogy valami baj van. Ebben az életkorban mindenképpen gyanús lehet – egyebek mellett – a több hete tartó alvásprobléma, az iskolai lógás, a csökkenő tanulmányi eredmények, az alkohol, drog vagy dohány fogyasztásának jelei, de a személyiség gyors, drasztikus változása egyaránt.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése