Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. június 1., hétfő

Gyermekkori fóbiák: mikor indokolt pszichológus segítségét kérni?

Gyermekkori fóbiák: mikor indokolt pszichológus segítségét kérni?
A gyerekek félelmeit nem szabad félvállról venni.


                                                                                                                                                                      
Sok gyerek retteg olyan dolgoktól, melyekre egy felnőtt talán nem is gondolna. Ennek a legfőbb oka, hogy a felnőtt már sokkal tapasztaltabb, jól ismeri a világot és a dolgok működését. Ami számára nem ijesztő, az azonban a gyerekek számára rendkívüli módon félelmetes lehet, félelmük pedig a fóbiáig fokozódhat.

Mikor kell pszichológushoz fordulni a gyerekkel?

A félelmek feloldása, eloszlatása első körben szülői feladat, de szükség esetén külső segítséggel is történhet. Gyerekpszichológushoz is lehet fordulni, ha a szülő törekvése nem hoz sikert, vagy, ha úgy érzi, a többi gyerek, a tornyosuló tennivalók mellett egyedül nem fog tudni megfelelő figyelmet fordítani a dologra. Erre akkor is szükség van, ha nem derül ki, a gyerek pontosan mitől fél, vagy a szülő tanácstalan, hogyan oldhatná fel a gyerek rettegését.
A gyerekpszichológust meglátogatni akkor is indokolt, ha a gyerek reakciója szinte hisztérikus egy adott helyzetben, esetleg tárgy vagy élőlény láttán.
Az is lehetséges, hogy egy korábbi traumatikus élmény áll a háttérben, melyet a bizonyos tárgy vagy helyzet hív elő. A pszichológussal való beszélgetés erre is rávilágíthat, és a szakember segíthet a gyereknek elengedni, feldolgozni a negatív élményt. A pszichológus tanácsát kikérni mindenképpen érdemes.

Hogyan segíthet a szülő a rettegő gyereken?

A szülő elsősorban megértésével segíthet, ám vigyázva, hogy ne erősítse a gyerek rettegését. Ha például a békáktól retteg, és békát látnak, ne húzza magához védelmezőn, azt súgva neki, itt vagyok, nem kell félni. Ezzel erősíti a gyerekben, hogy van oka félni. A szülő, ha leguggol a gyerekhez, és teljes nyugalommal beszél az adott dologról, hogy a gyerek megismerje, megértse azt, jó úton haladhat a rettegés feloldásában. Egy kis mese, egy személyes történet, emlék is jó szolgálatot tehet. Sokszor az ismeretlen megismertetése lehet a kulcs.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése