Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. június 9., kedd

Kamaszkori viselkedés: mi számít normálisnak és mi az, amit már nem nézhetsz el neki?

2016-05-31 09:45
A tinédzsereket nevelő szülők gyakran válnak tanácstalanná, mikor csemetéjük fura dolgokat kezd produkálni. Az addig bűbájos, simulékony, kedves kislány egy csapásra a dackorszakát is kenterbe verő hisztériákat produkál és hárpiává válik? Az udvarias, jó tanuló, nemes lelkű fiúból hirtelen undok, nyegle, semmi iránt sem érdeklődő kamasz lesz? Egy-egy ilyen flikkflakk után a szülők joggal teszik fel maguknak a kérdést: vajon ez normális-e vagy sem? Segítünk eligazodni a viselkedési hullámvasút nyaktörő kanyargásain.



Amikor még nem kell aggódnod:

A tizenévesek esetében elég széles spektrumon mozog a normálisnak mondható viselkedés. Jusson eszedbe, te milyen voltál kamasznak, főleg, hogy mitől kaptak a szüleid hajhullást, lábrángást és szarkalábakat. Vedd hozzá, hogy más kihívásokkal teli dolog felnőni ma, mint 30 éve, hiszen nekünk még nem kellett a digitális világhoz alkalmazkodni. Mi számít ebben a korban normálisnak? Az alábbiak tűréshatáron belül vannak:
Enyhe tiszteletlenség: Bár pont ez az, amitől a legtöbb szülő szíve szerint puszta kézzel csapná agyon egyetlen magzatát, sajnos belefér egy kis visszabeszélés, szemforgatás, szemtelenség. Próbálgatja a határait, az erejét, és veled meg meri tenni, hiszen te a biztonság, a komfortzóna vagy.
Szabálykerülés: Hasonló célja van, a határok keresése. Mindenki megpróbálkozik ebben a korban nem takarítani, nem megcsinálni a leckét, vagy brahiból olyasmit csinálni, amit nem szabad. Te is megtetted, megteszi ő is, főleg, hogy ez menő dolog a haverok előtt. Persze szó nélkül ne hagyd, de a kisebb kihágások még nem tragikusak.
Hézagok az őszinteségben: Ennek persze van egy bizonyos határa, a notórius hazudozásnak véget kell vetni, de minden kamasznak vannak titkai, amit egy kis mellébeszéléssel, füllentéssel igyekszik őrizni, esetleg azzal, hogy elmondja az igazság egy részét.
Változó érdeklődés: Ahogy nő a tapasztalatok mennyisége és kinyílik a világ, gyermeked elvesztheti érdeklődését a korábbi hobbijai iránt és újakat kereshet. Ha ovis kora óta sportolt, kamaszodva pedig a zene felé fordul, az teljesen normális. Amíg van olyan dolog, ami érdekli az elhagyott tevékenység helyett, addig nincs gond.
Lázadás: A tizenéves kor velejárója, hogy a frissen felfedezett önállóság a szülői, társadalmi normákkal szembenállva bontakozik ki. Ilyenkor minden vágyuk kitűnni a tömegből, másképp viselkedni, mint a többiek. Szóval a rózsaszín hajak, fura szabású, vagy megszaggatott ruhák csak az önkifejezés ideiglenes eszközei. Nyugi, kinövi!
Én-központú gondolkodás: A kamaszok azt hiszik, minden róluk szól. A sutyorgók nyilván róla beszélnek, a bunkó pénztáros biztosan mindenki mással bűbáj, csak őt utálja. Elmúlik, idővel megtanulnak mások szemével a világra tekinteni.

Amire érdemes jobban odafigyelni:

Előfordulhatnak olyan esetek, melyek még nem merítik ki a baj fogalmát, de előre jelezhetik a későbbi komoly gondokat. Ha most elintézed egy legyintéssel, idővel nagyra duzzadhatnak ezek a problémák. Lássuk, mik azok a helyzetek, amikor már résen kell lenned.
Tanulmányi problémák: Ha a sulival szemben állandósult ellenállást tapasztalsz, az már okot ad az aggodalomra. Egy-két rossz jegy még belefér, de ha gyermeked következetesen nem tanul, gyenge osztályzatokat, tanári figyelmeztetőket hord haza, sűrűn lóg az órákról, az tönkreteheti a későbbi tanulmányait.
Barátkozási problémák: Ha gondot okoz neki barátokat szerezni, vagy megtartani, ne vedd félvállról. Ebben a korban már életre szóló barátságok köttetnek, nincs úgy rendjén, mint az oviban, ha minden héten más a szíve csücske. A szociális készségek hiányát jelezheti, ha ő még mindig itt tart, és ez ügyben idejében lépni kell. Bajt jelezhet az is, ha túl erősen barátkozik. Ebben a korban a barátok véleménye a legfontosabb, értékrendjüket ennek mentén szervezik a kamaszok. Ha azonban úgy tapasztalod, hogy barátságai függésbe csapnak át - nem hoz soha önálló döntéseket, mindent megtesz, amire a haverok kérik és nincs mersze ellenkezni – akkor érdemes utánanézni, mitől ennyire bizonytalan.
A munkamorál hiánya: Ez bizony nem a diploma után kialakuló dolog, van egy rés a tinédzserkor és a felnőttkor között, amikor már működnie kell. Ha még rövidebb időtartam alatt is gondot okoz neki a korán kelés, pontosság, fegyelem és a koncentráció, abból bajok lehetnek már a főiskolán, egyetemen is, és nehézségeket jelent a későbbi munkavállalás terén. Egy diákmunka és a beszélgetés segíthet.
Családi összeférhetetlenség: Ha kamasz gyereked egyáltalán nem jön ki a család többi tagjával, mindenkivel csak konfliktusa van, esetleg viselkedése az egész családi életet felforgatja, azt mindenképpen orvosolni kell. A családi béke és a kisebb testvéreknek mutatott példa mellett az sem mindegy, hogy milyen értékeket, családi mintákat tanulnak a kamaszok, hiszen annak mentén szervezik majd később a saját családi életüket is.

Ami már nem normális:

Minden tizenévesnek vannak meghökkentő dolgai, azonban eljön egy pont, ahol már meg kell kondítanod a vészharangot. Az alábbi problémák mellett már nem szabad elmenni, mindenképp tenned kell valamit - és az sem baj, ha szakember segítségével avatkozol közbe, sőt.
Nagyfokú deviancia: Fentebb említettük a minimális szabálykerülést, ha azonban gyermeked mindig és minden helyzetben kifejezetten a szabályok ellenében cselekszik, szüntelenül támadja a hatalom figuráit (minden szülőt, tanárt, rendőrt stb. válogatás nélkül), senki iránt nem képes tiszteletet tanúsítani és direkt az ellenkezőjét csinálja annak, amire kérték, az már nem olyasmi, ami kinőhető. Ha nem teszel ellene, felnőve sem fog tudni beilleszkedni.
Agresszív viselkedés: Mindegy, hogy szóbeli, vagy tettleges erőszakról beszélünk, ez semmiképpen sem elfogadható. Persze előfordulhatnak viták, becsapódó ajtók, de ha a gyerek szidalmaz másokat, megállás nélkül üvöltözik, verekszik, vagy tárgyakat vagdos a testvéreihez, szüleihez, az komoly dühkezelési probléma, ami kezeletlenül katasztrófához vezethet. Mindenképp beszéljetek egy pszichológussal! Ha gyermeked állatokkal vagy emberekkel szemben kegyetlenkedik, fájdalmat okoz, és ebben örömét leli, az az empátia teljes hiányára utal, ez pedig igen nagy baj, pszichiáter szakorvos tud segíteni.
Önpusztítás: Ha egy kamasz kárt tesz magában (saját testének vagdosása, égetése), az nagyon komoly mentális válságra utaló és azonnal szakemberért kiáltó probléma.
Lopás: Alig van gyerek, aki egyszer az életében ne jött volna ki egy boltból kifizetetlen cukorkával, de az ismétlődő lopás vészcsengőnek tekinthető. Az a kamasz, aki rendszeresen pénzt emel el a szülei pénztárcájából, nagyobb értékű tárgyakat vesz el a boltok polcairól, nagy problémával küzd, és így kér segítséget, figyelmet.
Drog és alkohol: Ez szorul a legkevesebb magyarázatra. Minden tizenéves kíváncsi erre a világra, de ha úgy tapasztalod, vagy sejted, hogy gyermeked mélyebbre ásott az egyszeri kísérletezésnél, azonnal lépned kell. A bajt pedig jobb megelőzni, ne legyen tabu ez a téma (sem), csökkenti a kíváncsiságot, ha beszéltek róla.

Ha pedig segítségre szorulsz:

A gyermekorvos, iskolapszichológus elsők közt értesítendők, valamint keress olyasvalakit, akiben a gyerek is és Te is megbíztok, ha van ilyen. Ez lehet egy tanára, edzője, de akár egy családtag is. Próbáljatok közösen megoldást keresni a problémára, és ha a gyerek is érzi, hogy partnerként kezelitek, nem pedig a feje fölött hoztok döntéseket, remélhetőleg minden elrendeződik majd. A kamaszok viselkedése nagyon sokrétű és bonyolult, nem könnyű olvasni bennük. Reméljük, segített ez a cikk, ám ha úgy érzed, olyan problémával állsz szemben, ami túlnő rajtad, ne habozz segítséget kérni, hiszen a gyermeked mentális egészsége a tét.
Fotó: Wokandapix/pixabay


A családdal töltött idő a legértékesebb…

Örökítsd meg a legemlékezetesebb közös élményeket a családi kaparós plakáton! 101 programötletet gyűjtöttünk össze, melyről bármikor ötletet meríthetsz, ha nem tudod, merre induljatok a hétvégén. Kaparjátok le azt a mezőt, amit már átéltetek - így válik a plakát az otthonotok egyre szebb, színesebb díszévé, telis-tele a közös emlékeitekkel.
Nézd meg köz
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése