Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. június 2., kedd

Így segítsünk gyermekünknek az elalvásban!

Egészség - Elalvást segítő módszerek kicsiknek és nagyoknak


Szülőként nem egyszer esik meg, hogy azt kívánjuk, bárcsak lenne „on-off” kapcsoló a gyereken. Főként, ha egy fárasztó nap után még este sem akar lefeküdni és elaludni. Mit tehetünk, ha gyermekünk ellenáll az elaltatási próbálkozásainknak? Íme néhány hasznos tipp!
1, Ismerjük meg gyermekünk természetes bioritmusát!
A gyerekeknek sok alvásra van szükségük a megfelelő fejlődéshez, idegi éréshez és az erős immunrendszerhez. A babák rengeteget alszanak, ez biztosítja ugyanis, hogy az idegrendszerük ne legyen túlterhelve sok ingerrel. Általánosságban elmondható, hogy egy 1-3 év közötti kisgyereknek 12 és 14 óra alvásra, 3-6 év közöttieknek pedig 10-12 óra pihenésre lenne szüksége, de még 12 éves korig is mintegy 10-11 órányi alvás javasolt.
Tény azonban, hogy a gyerekeknek eltérő lehet az alvásigénye és a napi ritmusa. Mint ahogy a felnőtteknél is vannak ún. pacsirták és baglyok, azaz korán kelők és későn fekvők, ez a gyerekeknél sincs másként. Ahhoz, hogy gyermekünk számára ne tortúra és rossz élmény legyen az elalvás, érdemes megfigyelnünk, hogy ő melyik típusba tartozik és egy kicsit lazítani a korlátokon. Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy éjfélig virraszthat, de lehet, hogy a 8 órai fekvés neki túl korai, viszont fél 9-kor már zokszó nélkül elalszik, és nem forgolódik még egy órát.
2, Biztosítsunk megfelelő környezetet az alváshoz!
Az alváshoz megfelelő szoba csendes, biztonságos és sötét, komfortos hőmérsékletű – nem több 21-22 foknál- és nincs benne televízió, telefon vagy egyéb elektromos eszköz. Fontos, hogy gyermekünk szeresse a szobáját, az számára a nyugalom szigete legyen, ahol nem fél. Ha a sötétség rossz érzéssel tölti el, hagyjunk égve egy éjjeli lámpát vagy gondoskodjunk róla, hogy az ajtón keresztül beszűrődhessen annyi fény, amennyi még nem zavarja az alvását, ugyanakkor megnyugtatja őt.
3, A lefekvés ideje csak a gyereké legyen!
Lehet, hogy még ezer dolgunk maradt estére, de egy fél órára próbáljuk meg félretenni a munkát és az egyéb elintézendőket! A legtöbb kisgyerek egész nap távol van az otthonától - óvodában, iskolában-, majd délutáni edzésen, különórákon vesz részt. Estére elfáradnak és igénylik a figyelmet, babusgatást. A kisebbeknél a szeparációs félelmek is előjöhetnek ilyenkor, fokozottabban érzékenyek és „anyásabbak”. A lefekvési idő közeledtével figyeljünk rájuk még inkább, szeretgessük őket, hogy fel tudják tölteni a „szeretet-tankjukat”!
4, Friss levegő és mozgás
A gyerekek jobban alszanak, ha a testük is olyan fáradt, mint az agyuk, és ha elegendő kinti mozgást végeztek azon a napon. A friss levegőn töltött idő és mozgás este az alváskor is kifejti a jótékony hatását. Sokszor azonban éppen a túlfáradás a probléma: ha délután többórás, megerőltető edzésen vett részt gyermekünk és ennek ellenére nem tud elaludni, valószínűleg túlfáradt, és ez megnehezíti az elalvást. Párologtassunk levendula illóolajat a szobájában, itassunk vele vacsorára langyos, mézes tejet és adjunk neki több időt elalvás előtt –például, hogy még kicsit olvasgasson-, hogy le tudjon nyugodni.
5, Vacsora csak módjával!
Az éhség éppúgy a jó alvás ellensége, mint a teletömött gyomor. Figyeljünk arra, hogy lefekvés előtt 2-3 órával legyen az utolsó étkezés és a vacsora ne tartalmazzon nehéz, zsíros és cukros fogásokat! Ha lefekvés előtt éhesnek érzi magát a gyerek – annak ellenére, hogy vacsorázott-, adjunk neki egy kekszet, amit elrágcsálhat, vagy itassunk vele egy pohár tejet!
6, Alakítsunk ki lefekvési rutint!
A jól alvási szokásokhoz elengedhetetlen a megbízhatóan konzisztens lefekvési rutin a hét minden napján. Ez magába foglalhatja a megszokott sorrendjét a tisztálkodásnak –  fürdés, fogmosás – a beszélgetést és az esti mesét. Az alvásra készülés bármilyen más hasonló kombinációja megfelelő lehet, ami passzol hozzánk és a gyermekünkhöz! Legyünk türelmesek és próbáljunk abban a fél órában, amíg az esti lefekvési rutin zajlik, csak gyermekünkre koncentrálni! Ha idegesek vagyunk és siettetni akarjuk, biztosan nem fog tudni elaludni!
7, A napközbeni élmények rendezése
A gyerekeknek szüksége van a napközben átélt élmények, események fejbeli rendezésére. A vacsora és lefekvés közti időszak kiválóan alkalmas az aznap történtek megbeszélésére. A kicsik lerajzolhatják a napjukat, a nagyobbak írhatnak naplót vagy beszélgethetünk együtt is. Az átélt nap leírása, lerajzolása és együttes megbeszélése segíthet a gyermeknek rendezni a gondolatait és megnyugodni. A veszekedéseket soha ne hagyjuk lezáratlanul, beszéljünk róla és béküljünk ki, mert a gyerekeket rendkívül nyomasztják a félbehagyott és ki nem beszélt konfliktusok.
8, Az érintés varázsa
Nem csak a kicsik, még a kamaszok is vágynak az anyai ölelésre, még akkor is, ha ezt nem mondják ki. Masszírozzuk meg a fejüket, lábukat, hátukat, simogassuk a hajukat, kényeztessük őket, s ha igénylik, feküdjünk oda melléjük pár percre, öleljük át őket! Ez sokat segít az ellazulásban és emellett a szülő-gyerek kapcsolatra is jó hatással van. Kicsiknek a kedvenc plüssállat, baba vagy takaró is segíthet az elalvásban.
9, Relaxálás és légzéstechnika
Tanítsuk meg gyermekeinket, hogyan tudják figyelmükkel kísérni a légzésüket. Számoljunk ötig, amíg belélegeznek és újra ötig, amíg kifújják a levegőt. Gyakoroljuk ezt 5 alkalommal és utána még 5 alkalommal újra el lehet ismételni, ha még mindig ébren vannak.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése