Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 5., csütörtök

-HÁROM ÉLŐSKÖDŐ KÉPEKBEN


HÁROM ÉLŐSKÖDŐ KÉPEKBEN

-RÜH-KULLANCS-TETVESSÉG-

SZERKESZTÉSI MOTIVÁCIÓ-Úgy gondolom hogy helyesebben járok el akkor amikor az ikonográfiai anyaggal kezdem ezt a közleményt ,majd egy rövid elméleti anyaggal fejezem be.Hansúlyozom ugyanakkor hogy ebben is számos gyakorlati szempontra hivom fel a kedves olvasó figyelmét.


A RÜH

 -A rüh atka morfológiája

-Atkajáratok a térden


-Atkajáratok a csuklón

-Atkajáratok a bőrön

-Felülfertőzött rüh mindkét kezen

-Atkajáratok egy 5 éves gyermek heréjén

-Atkajáratok egy 10 éves gyermek nemiszervén

-Rühatka fészek a vakaródzás jól látható nyomaival



A KULLANCS

-A kullancs külleme

-A kullancs szivókorongja

-A szivókorong behatolása a bőrbe

-A vérszivás mechanizmusa

-A Lyme kór börtünete

-Idem

-Egy jóllakot kullancs

-az eltávolitás módjai és szabályai
A kullancs kivétele nem orvosi feladat, mindenkinek értenie kellene hozzá, ugyanúgy, mint az elsősegély nyújtásához. Használhatunk speciális csipeszt, kullancskiemelő kanalat.
Az állat legkönnyebben egy minden háztartásban található finom csipesszel ragadható meg.
Fogjuk meg a potrohát - minél közelebb a bőrhöz - és finoman, egyenletesen húzzuk. Ha a feje bennszakad a bőrben, ne ijedjünk meg. A bennmaradt fej egy-két hét alatt idegen testként kilökődik.
Régi kullancs eltávolítási technika!
A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk! Nyálazzuk meg a gyufa fejét majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára -mert nagyon szereti a foszforos illatot-, képes elhagyni miatta a testünket! Lehet, ez nem tudományos eltávolítás, de a lehető leg- "emberségesebb", és biztosan mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül



-Az eltávolitandó kullancs megragadásának a helye

-Az eltávolitás módja csipesszel

-Az eltávolitás módja cérnával

-Szémtalan kullancs a kutya orra körül/nem tud hozzájutni a kutya/

-Kullancs a kutya szőrzetében


TETVESSÉG

Közönséges tetü

-Lapos tetü


-Fejtetü

-Tetüdáridó a hónaljszörzetben

-A szempillák eltetvesedése

-A tetü csipés jellegei a bőrfelületen

-A hajtetü serkéi

-Serkelerakás


RÖVID ELMÉLETI TÁJÉKOZTATÓ MELLÉKLET

Rüh

A rüh viszkető bőrbetegség, melyet egy atka, a Sarcoptes scabiei - magyarul rühatka - okoz. Leginkább testi kontaktussal terjed. Enyhébb esetben akár gyakorlott bőrgyógyásznak sem könnyű kimondania a diagnózist.

rüh, rühösség, rühesség, scabies

A rüh - a köztudattal ellentétben - egyáltalán nem csak az elhanyagolt embereket érinti. Előfordul olyan családokban is, amelyek nagy gondot fordítanak a személyi higiénére.

A rühösség kiváltó tényezője

A rühöt a Sarcoptes scabiei nevű atka okozza. Elsősorban szoros testi kontaktussal, egy ágyban alvással terjed. Időnként törölközővel, ágyneművel is átkerül egyik emberről a másikra. Állatokon is előfordul, de róluk ritkán kerül át emberre, mert az egyes állatokat más Sarcoptes variációk fertőzik.

A rüh tünetei

Az apró pirosas kiütések kevéssé jellegzetesek.
-Jellegzetes viszont az atkajárat, amely azonban nem mindig fedezhető fel. A viszketés legtöbbször igen erős, éjszaka, ágymelegben még fokozódhat is. Leggyakoribb előfordulási területei: kézujjak, könyök, térd, emlők, has, fartáj.nemi szervek Csecsemőkben a talp-tenyér is gyakran érintett.

A rühösség kezelése

A patikában többféle szer is kapható, de a legtöbbször érdemes bőrgyógyászhoz fordulni a biztos kórisme és a megfelelő kezelés kiválasztására.
- Szteroid tartalmú krémet ne alkalmazzunk. A kezelés után viszont érdemes testápolót használni, mert az oldatok és gélek kiszáríthatják a bőrt.
.
Kullancs!
Előljáróban-A kullancs csipés 2 féle betegséget okozhat az emberi szervezetben amiből az egyin nagyon súlyos olykor életveszélyes lefolyásu lehet.
Ezek a következők-

Az agyhártyagyulladás

A kullancs által okozott betegségek kapcsán leggyakrabban a ritka, ám annál súlyosabb fertőzést, az agyhártyagyulladást szokták említeni.
Az idegrendszert megtámadó, kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladást egy kizárólag állatról emberre terjedő vírus okozza. A vírussal fertőzött kullancsok által terjesztett betegségnél is nagyon fontos a korai felismerés, ugyanis az esetek bizonyos százalékában visszafordíthatatlan következményekkel járhat a vérszívó csípése. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek, akiknél nagy jelentősége lehet a védőoltásnak.

Tünetek

  • Hányás.
  • Bőrvérzés.
  • Magas láz.
  • Fényérzékenység, egyensúlyzavar.
További figyelmeztető jel lehet, ha egy-két hét lappangási idő után influenzára emlékeztető tünetek jelentkeznek, melyek néhány nap enyhülés után ismétlődnek. Az agyhártya-gyulladásos megbetegedések kezelése antibiotikummal történik, ami fontos, hogy időben megkezdődjön. Bár az esetek többségében teljesen felgyógyulnak a betegek, olykor az idegsejtek is károsodhatnak. Ugyanakkor extrém esetben végtagi vagy légzőszervi bénulás is kialakulhat.

Lyme-kór

A kullancs által okozott betegségek közül a Lyme-kór esetében különösen nagy jelentősége van a korai felismerésnek. Ennek oka, hogy az agyhártyagyulladással ellentétben a Lyme-kór ellen egyelőre még nincs védőoltás. Ha nem veszed észre időben a tüneteket, a kezeletlen betegség krónikussá válhat, és a gyógyulás hosszú évekig is elhúzódhat.

Tünetek

  • Ízületi és izomfájdalom.
  • Nyirokcsomók duzzanata.
  • Fejfájás, levertség, ritkán láz.
  • Vándorló, kokárdaszerű bőrpír.
  • Végtagzsibbadás, izomgyengeség.
A Lyme-kórt egy, a kullancsok emésztőrendszerében megbújó Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza, ami kezdetben alig észrevehető tünetekkel jár. A szimptómák közül az egyik legjellemzőbb a kullancs csípése helyén megjelenő kokárdaszerű bőrpír, melynek átmérője folyamatosan változik. A Lyme-kór megelőzésében döntő fontosságú lehet a szabadban töltött programot követő, alapos önvizsgálat. A kullancsok ugyanis legalább 24 órát kell, hogy vérszívással töltsenek ahhoz, hogy a fertőzött példányokban található baktériumok a szervezetedbe kerüljenek, és a vérárammal a szövetek között vándorolva elterjedjenek. A Lyme-kór azért is alattomos betegség, mert a tünetek hullámzóan jelentkeznek, így előfordulhat, hogy a fertőzött betegek sokáig nem tapasztalják a panaszokat.
De nem csak ezért érdemes azonnal orvoshoz fordulnod. A biztos diagnózis csak a laboratóriumi vizsgálatok után állítható fel, ami után a Lyme-kór szerencsére tökéletesen gyógyítható. A többnyire antibiotikumokkal történő kezelés sikeressége azonban nagymértékben függ a betegség korai felismerésétől és a kezelés hosszúságától.




A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, létét azonban mégis óriási tévhitek övezik. Még a kullancs szakszerű eltávolítása körül is vannak félreértések. Félreértések, amik akár kórházba is juttathatják Önt.

A kullancs

Jelenleg több mint 2 tucat kullancs fajról írnak a lexikonok, hazánkban azonban csak két kullancsfaj elterjedt.
-Az egyik a közönséges kullancs, a másik a kutya kullancs.

Méretre 1-4 mm nagyságúak, tojásdad alakúak, de vérrel teleszívott állapotban babszem nagyságúra is megduzzadhatnak, ami a testsúlyuk akár 200-szorosát is jelentheti.


A lárvák 6, a kifejlett kullancsok azonban már 8 lábbal büszkélkednek. Éppen emiatt a kullancs a pókfélék között foglal helyet, vagyis a kullancs alapvetően nem is a rovarok osztályába tartozik.


Hogyan kapja el áldozatát a kullancs?
Egyes kullancs fajok - köztük a közönséges kullancs - nem rendelkeznek szemmel. Áldozataikat különböző külső ingerek révén találják meg. A kullancs elülső lábain egy speciális érzékszerv található, amivel érzékeli a közelben található melegvérű szervezetek (köztük az ember is) szén-monoxid kibocsátását. De a kullancs érzékeli az ember hő kibocsátását, és képesek szaginger alapján is rátalálni áldozatára.

A közhiedelemmel ellentétben azonban nem a magasból ugranak le.
A kullancs számára ugyanis az ideális élettér a nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzet. Nem kedvelik a fényt, a meleget, és a szárazságot, vagyis pontosan azokat a körülményeket, amelyek a fa lombjai biztosítanak.

A közönséges kullancs tehát az aljnövényzetben tanyázik, és inkább rá mászik, rá sodródik az áldozatára. A nem látó kullancs fajok már magasabbra másznak, és inkább rápottyannak áldozataikra, de 1-1,5 méternél magasabbra ők sem másznak.

Elsősorban rágcsálók, madarak vérét szívja, de találtak kullancsot kígyókon és gyíkokon is.


A kullancs és a vérszívás? Mit kell róla tudni!
A kullancs miután rávetette magát áldozatára, végigmasírozik az emberen, hogy megfelelő behatolási pontot találjon. Nyelvével érzésteleníti a bőrfelületet, majd az elülső lábával szinte orvosi precizitással felvágja azt. Miután felnyitotta a bőrfelületet a kullancs lábaival lehorgonyozza magát, majd ormányával megkezdi a behatolást. A kullancs ormánya hasonló, mint egy nyílvessző: csak befelé tud haladni.

A kullancs a beágyazódást követően nem kezd rögtön vérszívásba. Eleinte csak a nyiroknedvet szívja, majd 4-6 óra elteltével vágja fel a kapilláris véreret, és kezd vérszívásba.

A vérszívás időtartama a kullancs nemétől, és fejlettségi állapotától függ. A hím kullancs néhány óráig, míg a nőstény kullancs napokig is képes vért szívni. A peterakásra készülő kullancs azonban akár hetekig is csünghet az áldozatán.

Hogy ez idő alatt a vér ne alvadjon meg, a kullancs egyik nyálmirigye véralvadásgátló anyagot termel, ami meggátolja a vér megszáradását. A kiszívott vér a kullancs kesztyűszerű bélrendszerébe kerül, aminek hatására a potrohája babszem nagyságúra is megduzzadhat.

A folyamat teljes egészében fájdalommentes. Mi emberek semmit sem érzünk belőle.


Általános tévhitek a kullancs eltávolítása során
A kirándulások után, vagy a hosszabb túrák alatt érdemes rendszeres kullancs-vizitet tartani, és megkérni egy közeli hozzátartozó, vagy barát segítségét egymás átvizsgálására.

A kullancs inkább a puhább bőrfelületek környékén szív vért.
Ha sikerült felfedeznünk egyet, nem érdemes ész nélkül belevágni a kullancs kioperálásába.

A kullancs szakszerűtlen eltávolítása miatt fertőzéseket szedhetünk össze.

A kullancs eltávolítására tilos hegyes, éles tárgyat használni. Nem javasolt a kullancsot tűvel kikaparni. Ha átszakítja a kullancs potroháját, a fertőzött béltartalom átkerül az áldozat szervezetébe.

Hasonló elvek alapján nem ajánlott a bőrbe fúródott kullancs kiálló potroháját folyamatosan tekerni. Ezzel csak azt érjük el, hogy a kullancs megpróbálja magát egyre mélyebben beásni. Rosszabb esetben pedig a forgatás miatt a kullancs teljes béltartalmát átpumpálhatjuk az áldozatba.

A kullancs hatékony eltávolítására használjon kullancs eltávolító csipeszt, amit a gyógyszertárban bármikor beszerezhet, de alternatív megoldásként erős cérnával is próbálkozhat.
A kullancs eltávolításáért nem kell orvos segítségét kérni. A lényeg, hogy nem szabad pánikba esni, nem szabad éles tárggyal kikaparni, dörzsölni, csavarni, nyomkodni.

A fej végénél, a beágyazódott élősködő tövében fogja meg a kullancsot csipesszel, vagy hurokra tekert cérnával, és húzza ki. Mielőtt azonban kitépné a kullancsot, bizonyosodjon meg róla, hogy lábaival már nem kapaszkodik az áldozat bőrébe.

A kullancs eltávolításakor a fej beszakadhat. Ettől azonban nem kell megijedni. Nem szabad tűvel kikaparni. Ilyenkor a kullancs már nem fertőz, a beszakadt feje pedig idegen testként pár napon belül kilökődik a testből.

Vannak tűszúrásnyi, alig észrevehető kullancsok. Ezek nagyon ritkán fertőzöttek. Vérszívásuk csak néhány óráig tart, utána elhagyják az áldozataikat. Tehát nem érdemes tűvel kioperálni őket.

Ha kint van a kullancs, fertőtlenítse a sebet alkohollal, vagy jóddal, majd jegyezze fel a kullancs-csípés helyét és időpontját. A kitépett kullancsot tegye el egy kis dobozba, mert ha esetleg később tünetei lennének, a kullancs átvizsgálásával következtetni lehet a fertőzésre.

Tünetek esetén forduljon egy kullancsambulanciához. A tünetekről később bővebben olvashat.


Hogyan kerül a kullancs szervezetéből az emberbe a kórokozó?
A kullancs világszerte több száz betegség terjesztésére képes, de csak töredékük veszélyes az emberre. A legritkább, mégis a legsúlyosabba vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás.

Ez ellen szerencsére már van védőoltás.
A leggyakoribb baktérium okozta megbetegedés ellen, vagyis a Lyme kór ellen azonban sajnos még nincs vakcina.

A Lyme-kór bacilusa a kullancs gyomorrendszerében, a potroha végében található. Elsősorban a kifejlett kullancsok terjesztik, de abból is csak minden ezredik fertőzött.

Mivel a kullancsnak nincs "végbélnyílása" a feleslegessé vált vért visszaöklendezi az áldozatába
. Ez veszélyes, mert a Lyme-kór bacilusa átkerül az áldozatba.



Hogyan szabaduljak meg a kertemben található kullancsoktól?
Ha sok a kullancs a kertjében, és szeretne megszabadulni tőlük, mert nem szeretné veszélynek kitenni Önmagát, és a családját, akkor egy speciális irtási technológiának, és a három lépcsős ütemezésnek a segítségével elérhető, hogy hosszú távon veszélytelen maradjon a kertje még akkor is, ha a szomszéd nem tesz a kullancsok ellen.



"Mit tehetek én a kullancs fertőzöttség ellen?"
Az első lépés, amit meg kell tennie, hogy részletesen átolvassa a három lépcsős kullancsirtás technikáját. Ha ezen túl van, már nagyobb biztonságban tudhatja magát, de mindezek mellett Ön is beavatkozhat a kullancs-fertőzöttség csillapításában.

A kullancsok ősszel megkezdik a készülődést a télre. Behúzódnak az avar alá, hogy a lehető legnagyobb eséllyel átvészeljék a téli időjárást.

Az ősz eljöttével feltétlenül gereblyézze össze a lehullott faleveleket, és amint lehet égesse el őket.
Ezzel nemcsak jó néhány kullancs pusztítását érheti el, de kevesebb eséllyel fogják tudni átvészelni a telet.

Nyáron pedig rendszeresen nyírja a füvet! Ne engedje elgazosodni a kertet, mert az annál jobb életteret nyújt a kullancsok számára. A magas fűszálak árnyékában előszeretettel húzódnak meg. A lenyírt füvet ugyanakkor feltétlenül égesse el.


Tetvesség

A fejbőr nagyon erősen viszket, a nyak gyakran bepirosodik... Ez a tetvesség jele lehet. Szűrés kapcsán előfordulhat, hogy csak serkék találhatók, kifejlett rovar nem.

Fejtetvesség

A fejtetvesség (Pediculosis capitis) kórokozója a Pediculus capitis, egy körülbelül 3-4 mm-es vérszívó rovar.
- Főleg gyermekközösségekben, idősek otthonában és elhanyagolt körülmények között élőkön okoz, néha járványszerűen, fertőzést.
A fejtetűre 5-7 napos fejlődési ciklus jellemző.
 Serkéit a hajszálakra ragasztott petetartókba rakja. Ezek tojásdad, szürkés 0.8 mm hosszúságú képletek.
- A kikelt rovarokat vizsgálatkor főleg a fejbőr széli részén, a fül mögötti és a tarkótáji területeken láthatjuk.
-Szűrés kapcsán előfordulhat, hogy csak serkéket található, kifejlett rovar nem.
Cikkünk a hirdetés után folytatódik

A fejbőr nagyon erősen viszket, a nyak gyakran bepirosodik és a kivakart területeken baktériumok telepedhetnek meg, gennyes váladékozást okozva, melytől összeragadhat a haj.
Kezelése speciális oldattal történik, mellyel a fejbőrt alaposan be kell dörzsölni és 12 órán át hagyni kell hatni.
Az ezt követő hajmosás után újra le kell kezelni a fej bőrét és tartósan rajta is hagyni a folyadékot. 5-6 nap múlva el kell végezni egy harmadik kezelést is az időközben kikelt élősködők elpusztítására.
-Ezek kikelése megelőzhető a serkék mechanikus eltávolításával, azaz a hajszálról való lehúzgálásukkal is. A beteg környezetében élőknek is mindenképpen átvizsgáláson kell átesniük, hogy szükség esetén megkaphassák a kezelést. A fertőzési láncnak így lehet elejét venni.

Lapostetű

A lapostetvesség (Pediculosis pubis) kórokozója a lapostetű (Pthirius inguinalis), egy pajzs alakú vérszívó rovar.
A fanszőrzetben , ritkábban a hónalj, a hasfal és a végtagok szőrzetében él a szőrszálak tövénél a bőrbe fúródva ill. a szőrszálba kapaszkodva.
A szempillák, szemöldökszálak tövénél is láthatóak időnként serkéi, főleg gyermekek esetében.
Kerekded, 1.5 mm körüli serkéit nagyszámban rakja. Vérszívása, csípése nyomán szürkéskék foltok jelenhetnek meg.
- Nagyon jelentősen viszket, a beteg erősen kivakarja a bőrét, mely területek felülfertőződhetnek.
Kezelése hasonlóképp történik, mint a fejtetvességé. A ruhák fertőtlenítő mosását, vasalását el kell végezni. Nemi betegségnek számít, ennek megfelelően a lehetséges fertőzött partnereket is kezelni kell.

Ruhatetvesség

A tetvesség ma már ritka formája a ruhatetvesség (Pediculosis vestimentorum), kórokozója a ruhatetű (Pediculus vestimentorum).
- Ma már szinte kizárólag csak hajléktalanokon, elhanyagolt magatehetetlen embereken fordul elő.
A tetvek csak átmenetileg, a vérszívás idején tartózkodnak a bőrön, petéiket a ruházat ill. ágynemű ráncainak textilszálaira ragasztják.
- Testszerte viszketést okoz, jellegzetes vonalszerű kivakarások láthatóak a bőrön.
- Elhanyagolt esetekben barnás foltok alakulnak ki, valamint kis kivakart csomók jelenhetnek meg és a felülfertőződés itt is kialakulhat.
Igen rossz higiénés körülmények között, pl. háborús időszakban járványos betegségeket közvetíthetnek a ruhatetvek
. Kezelése megegyezik az egyéb típusú tetvességekével, fertőtlenítéssel és a lehetséges kontakt személyek kezelésével egybekötve.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése