Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. május 11., hétfő

Kivételezik a tanár, csak nem velem…

Kivételezik a tanár, csak nem velem…

Hogyan adjunk segítséget gyermekünknek, ha a tanár kivételezik másokkal?

Kövess bennünket a Facebook-onA kivételezés elsőre nehéz kérdés, mert látszólag nem tehetünk semmit annak érdekében, hogy gyermekünk helyzete megváltozzon.
De mégis van megoldás, ha nem csak a jegyeket nézzük. Erre keres választ ez a hírlevél.

  • Az se jó, ha másokkal kivételezik a tanár, és az se jó, ha velem!

    Miért rossz, ha másokkal kivételezik a tanár?
    Mert a gyerek úgy érzi, hogy hiába tanul, semmi értelme, mert úgyse azt kapja, amit érdemelne.
    Miért rossz, ha a tanár a gyermekünkkel kivételezik?
    Mert a gyermekünknek lelkiismeret furdalást okoz, az osztálytársak kárára elkövetett igazságtalanság.
    A gyermekünk könnyebben ki van téve csúfolásnak, piszkálásnak, hogy vele kivételeznek.
    A gyermekem ebben a helyzetben soha nem lehet abban biztos, hogy a kapott érdemjegy a saját tudásának az eredménye, vagy a tanár kivételezése felé.
    Összességében sokkal rosszabb kivételezett helyzetben lenni, mint ha másokkal kivételeznek a gyermekem kárára.
  • Mit tehetünk, ha gyermekünk kárára igazságtalanul kivételeznek?

  • A reáltantárgyak során, ahol számolásos feladatok vannak, ott könnyen bebizonyosodik, ha a tanár lepontozza gyermekünket. Erre legkésőbb egy fogadóórán sort lehet keríteni. A humán tantárgyak elbírálása sokkal nehezebb, mert az osztályzás sokkal szubjektívabb.
  • Erősítsük meg a gyermekünk önbizalmát azzal, hogy az osztályzás nem minden, és ettől ő még sokkal értékesebb. A hozott pontszámok csak 25%-ban számítanak bele a középiskolai felvételibe.
  • Ha azon izgul a gyermeke, bármit csinál, nem tud jó eredményt elérni, felesleges arra törekedni, hogy tökéletes tudással rendelkezzen, mert akkor talán jobb jegyet fog kapni.
  • A kevésbé lényeges tantárgyak során elkövetett kivételezést fel se vegyük! Sehova nem fog számítani.
  • A tanár csak a legritkább esetben fog 2 jegyet leértékelni a dolgozatban a felelés során. Tehát egy ötös felelet nem lehet csak a tanár hibájából hármas! Ha gyermekünk erre hivatkozik, akkor ott felkészültségbeli kérdések is felmerülnek.
  • A kivételezés általában egy bizonyos csoport mellett vagy ellen zajlik. A tanár jobban preferálja a fiúkat/lányokat. Azonban, ha a fiúk egy részével nincs baja, akkor lehetséges, hogy személyes konfliktusok vannak a háttérben, melynek érdemes utánajárni.
  • Végső esetben, ha a tanár a fiúkat/ lányokat kevésbé szereti, akkor hasznos lehet az osztályfőnök, az igazgató véleményét/ segítségét kérni a probléma feloldásában. De kardinális esetben, bizonyítékokkal alaposan megtámogatva érdemes kérni az igazgatót a pedagógus attitűdjének változtatására.
  • Mit tehetünk akkor, ha a mi gyermekünkkel kivételez a tanár?

  • A tanár viselkedése csak gyermekünk durva viselkedés változására fog változni. De ez könnyen átfordulhat bosszúállásba. Tehát semmi értelme ilyen módon kiharcolni a változást.
  • Annyi a legtöbb esetben elegendő, ha a gyermekünk eléggé felkészült az adott tantárgyból, mert ekkor senki se mondhatja rá, hogy a tanárnő kedvence.
  • Beszélgessünk vele arról, hogy a kivételezés nem az ő hibája.
  • Ha a kivételezés miatt gyermekem áldozata a többiek bosszújának, akkor a gyermeke önbizalmának megerősítése után ki kell állnia az osztály elé, felvállalva, hogy ez nem az ő hibája.
  • Ön nincs egyedül a problémájával! Szívesen segítek!

A kivételezés elsőre nehéz kérdés, mert látszólag nem tehetünk semmit annak érdekében, hogy gyermekünk helyzete megváltozzon. De mégis van megoldás, ha nem csak a jegyeket nézzük. Erre keres választ ez a hírlevél.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése