Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. május 21., csütörtök

A gyerekek és a pénz

Hogyan tanítsuk meg őket a pénzzel bánni?


Home » Család » A gyerekek és a pénz - 06.2017

Hiába tanul meg számolni az iskolában, attól még, hogy egy gyerek jó matekból, nem jelenti azt, hogy a pénzzel is tud bánni. Erre nekünk kell megtanítani őt – minél előbb, hogy tudatosan tudjon költeni, gyűjteni és kalkulálni. Az alábbi játékos módszerek segítenek, hogy gyermekünk otthonosan mozogjon a pénzügyek világában.

Malacpersely
Egy régi, de bevált kellék a malacpersely, amellyel tudatosíthatjuk gyermekünkben, hogy a takarékoskodás és a pénz gyűjtése milyen hasznos dolog. Egy cuki perselyben gyűjteni a pénzt minden gyerek számára szórakoztató.
Játsszunk boltosat!
A kisgyerekek imádják utánozni a felnőtteket – legyen szó főzésről, autóvezetésről vagy éppen bevásárlásról. Utóbbiból pedig sokat tanulhatnak! Képzeljük azt, hogy a konyhánk a közért, ragasszunk minden élelmiszerre árcímkét, és kezdődhet a játék. Ki lesz a vásárló és ki lesz a pénztáros?
Menjünk el együtt bevásárolni!
Ha “kinőttük” a konyhát, akkor játszhatunk nagyban is, azaz elmehetünk a gyerekekkel bevásárolni, ahol élőben tesztelhetik magukat! Adjunk nekik mondjuk egy-egy ötszázast, hogy abból vegyenek maguknak nassolnivalót. Ezzel nemcsak a pénz értékét tudjuk tudatosítani bennük, hanem az élelmiszerválasztás fontosságát is. Hamarosan rá fognak ugyanis jönni, hogy az alma sokkal olcsóbb és jobb opció, mint a gumicukor!

Bevásárlólista
A legtöbb gyerek nincs igazán tisztában azzal, hogy mi mennyibe kerül – kezdve az élelmiszerektől egészen a ruhákig, amelyeket visel. Egy jópofa módja annak, hogy képbe kerüljön ezt illetően, az az, ha odaadjuk neki a heti bevásárlólistát, és megkérjük őt, hogy mindegyik tételnek tippelje meg az árát. Miután hazaértünk a bevásárlásból, hasonlítsuk össze együtt, hogy miket sikerült eltalálni (vagy csak minimálisat tévedett). Ha több gyerekkel játsszuk ezt a játékot, akkor az, aki a legtöbb helyes tippet gyűjtötte, jutalmat is kaphat!
Sok kicsi sokra megy
Az aprópénzek gyűjtése szintén jó móka és pozitív élmény. Biztassuk gyermekeinket arra, hogy mondjuk egy hónapig tegyék félre az aprókat, hónap végén pedig számoljuk meg együtt, mennyi gyűjt össze a sok-sok 5-10-20 forintosból, majd gondoljuk végig, hogy az adott összegből mi mindent lehet venni. Így személyesen is megtapasztalják, hogy sok kicsi tényleg sokra megy!
Használjuk a kütyüket!
Manapság a gyerekek érdeklődését sokkal jobban felkelthetjük a kütyükkel, szóval használjuk ki a digitális világ vívmányait! Töltsük le például a Green$treets: Unleash the Loot! applikációt, amely kifejezetten az 5 és 8 év közötti gyerekeknek szól és a takarékoskodás lényegét tanítja meg nekik játékos formában. Az idősebbeknek a Green$treets: Shmootz Happens! Alkalmazást ajánljuk, amely a pénzügyekkel kapcsolatos problémamegoldó képességüket fejleszti, szintén nagyon szórakoztató módon.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése