Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. szeptember 5., vasárnap

Hogyan kezeljem, ha csúfolják a gyerekemet?

 

Hogyan kezeljem, ha csúfolják a gyerekemet? Nyomtatás E-mail

A gyerekek (és persze a felnőttek is) szinte bármiért képesek valakin gúnyolódni, valakit megszólni, ha az különbözik az átlagtól. Mit tehetsz szülőként? Hogyan taníthatod hatékony önvédelemre a gyerekedet?

 

  • Járj végére az ügynek! Pontosan kik, és miért csúfolják a gyerekedet. Győződj meg arról is, hogy a te gyermeked hogyan viselkedik a többiekkel! Lehetséges, hogy ő is csúfolódó, csak azt nem mondja el.

  • Beszélj a csúfolódó gyermek szüleivel vádaskodás nélkül, tényszerűen! A másik szülőt ne rohand le, mert lehet, hogy nem is tud róla, hogy mit tesz a gyermeke. Legyél jóindulatú, és mindig a megoldásra koncentrálj! Gondolj arra, hogy a gyerekednek másnap is ugyanabba az óvodába/ iskolába kell járnia.
  • Beszélj az osztályfőnökkel! A pedagógus a nevelő munkája segítségével tud hatni a gyerekekre.

A következő lépések pedig a konkrét helyzet megoldásán túl a gyermeked jövőbeli közérzetét tekintve is lényegesek:

  • Fontos fejleszteni a gyermeked önbizalmát, az életkorának megfelelő konfliktuskezelő készségeit. A csúfolódó osztálytársak azt várják, hogy ő kiakadjon, kiboruljon, és ha ezt megteszi, ők elérték a céljukat, ami olaj a tűzre. Tanítsd meg a gyermekedet magabiztosan visszavonulni az ilyen helyzetekből! A csúfolódó osztálytársakba nem tartozik bele az egész osztály, keressen barátokat, támogatókat!

  • Van, hogy a csúfolódás helyzetet teremt arra, hogy beszélgessetek reális problémákról is, pl. a túlsúly. Kérdezd meg tőle, hogy zavarja-e őt magát, hogy ducibb, mint a társai. Fontos, hogy tárd föl a lehetőséget előtte, hogy ezen a problémán tud változtatni, ha akar és hangsúlyozd, hogy te mellette állsz, ha a változtatás mellett dönt.

  • A legfontosabb teendőd, hogy megtanítod elfogadni és szeretni önmagát.
    Mondd el neki, hogy az a bizonyos tulajdonsága, ami miatt a többiek cukkolják, valóban létezik, ám semmi oka sincs arra, hogy kevesebbnek érezze magát a társainál. Fontos, hogy higgadtan reagálj, így ugyanis nonverbálisan is megerősíted az elmondottakat, miközben pozitív példát nyújtasz a számára. Beszéljétek végig a pozitív tulajdonságait alaposan, ezzel erősítve az önbecsülését. Szavakkal és gesztusokkal egyaránt nyilvánítsd ki, hogy büszke vagy rá, és lásd el konkrét tanáccsal is arra vonatkozóan, hogy miképp kezelje a kellemetlen helyzeteket. Ha például a szemüvege jelenti a gondot, nyugodtan válaszolhatja a következőket: igen, szemüveges vagyok, de engem ez egyáltalán nem zavar. Így a többiek, ha tényleg azt látják, hogy nem képesek kiváltani a szégyenkezést, a kétségbe esést vagy a dührohamot, fel fognak hagyni a próbálkozással.

Végül, de nem utolsó sorban még egy feladat Neked: Gondolkodj el kettőtökön! Elképzelhető, hogy a kapcsolatotok nem áll kellőképpen szilárd lábakon - a támogató háttér hiánya pedig eleve aláássa a gyerek bizalmát önmaga és a világ iránt. Intő jel, ha nem a gyerektől, hanem a pedagógustól értesültél arról, hogy csúfolják őt: ez esetben valószínűleg azt feltételezte, hogy nem kaphat tőled segítséget, esetleg előtted is szégyenli, hogy kudarcot vallott. Ha netán elnézően megmosolygod bizonyos helyzetekben, és úgy érzed, hogy ha jobban alkalmazkodna vagy éppen erőszakosabb lenne, biztosan nem lenne annyi problémája a közösségben, mielőbb változtass ezen a leegyszerűsített hozzáálláson és próbáld ki a fenti ötleteinket!

Dr. Benyus Zsuzsanna, gyermek és ifjúságpszichiáter, www.tarsak.eu

  #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése