Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. szeptember 2., csütörtök

Mikor szükséges a mandulaműtét?


A gyakori torokfájás, vagy légúti betegségek önmagukban még nem indokolják a mandulaműtét elvégzését. Azonban ha a betegség évente gyakran ismétlődik, krónikus mandulagyulladás alakul ki, esetleg tályog vagy a gyulladások következtében másodlagos betegségek lépnek fel, akkor mégis szükség lehet rá, hogy megváljunk az egyébként fontos védőfunkciót betöltő szervektől.

 

Ősztől-tavaszig tart a betegségek szezonja

A közösségbe kerülő gyerekek sokat betegeskednek, ennek oka egyfelől, hogy a még fejletlen immunrendszerük miatt könnyebben kapnak el fertőzéseket. A szeptemberi hónapban egyébként is megnő a betegségek száma pusztán attól, hogy újra elkezdődik az óvoda és az iskola, ahol könnyen terjednek a kórokozók. Az immunrendszer érése 10-12 éves kor környékén fejeződik be, teljesen normális, ha a gyerekek ebben az időszakban gyakrabban kapnak el légúti betegségeket – magyarázza dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ főorvosa. A megbetegedések gyakoriságát növeli az is, hogy a közösségekben a gyerekek gyakran elnagyolják a kézmosást, a zsebkendő használatot, a kisebbek nem megfelelően fújják az orrukat, köhögésnél, tüsszentésnél sem teszik a szájuk elé a kezüket.

Nem mindennek az oka a mandula

Óvodás korban 5-6 betegség is átlagosnak nevezhető az ősztől-tavaszig tartó időszakban, s ez egyaránt megviseli a gyerekeket és a szülőket. A gyakori betegségek miatt munkából kieső szülők érthető módon szeretnék sürgetni az egyes betegségek lefolyását és minden módszert megragadnak arra, hogy csökkentsék a gyakoriságát. Sokan úgy vélik, hogy ennek egy lehetséges eszköze a mandulaműtét, ám szakmailag ennek elbírálása mindig egyedi és a szakorvos, néha több szakma közös döntésén alapul. Az orr-, illetve garatmandulák kivételének szükségességét pontos szabályok írják elő. Dr. Csóka János hangsúlyozza, hogy a mandulák nagyon fontos védő funkciót töltenek be a szervezetben, különösen az első életévek során nagyon lényegesek az immunrendszer számára. Az orr és torokmandulák olyan védőanyagokat termelnek, melyek felveszik a harcot a kórokozókkal szemben. A harc közben azonban a mandulák is begyulladhatnak, azonban pusztán azért, mert megduzzadtak, még nem kell eltávolítani.

Az akut mandulagyulladást gyógyszerrel kezelni kell

A mandulagyulladás a torokmandulák gyulladása. Hátterében általában Streptococcus baktérium eredetű fertőzés áll. Kisgyermekeknél jellemző tünet, hogy nem hajlandó enni, torokfájásra panaszkodhat. A fájdalom gyakran kisugárzik a fülbe. Jellemző a láz, a rossz közérzet és fejfájás. Bakteriális eredetű fertőzés ellen a gyermekorvos antibiotikumot ír fel, melyet az előírt adagban kell szedni, és annyi ideig, amíg az orvos javasolta az esetleges szövődmények elkerülése érdekében. Tüszős mandulagyulladásban szenvedő gyermek az antibiotikum mellett is lehet lázas 5-7 napig. Különböző helyi fájdalomcsillapítókat tartalmazó tabletták szopogatása, langyos folyadék, ágynyugalom enyhítheti a panaszokat.

Krónikus mandulagyulladásnál javasolt a műtét

Előfordul, hogy egyik mandulagyulladás éri a másikat, még ki se lábal a gyerek az egyik betegségből, máris jön a másik. Ha ez évente hatszor-nyolcszor megismétlődik, ráadásul több éven át, a mandulagyulladás már idült formát ölt. Szintén javasolt a műtét elvégzése, ha a tüszős mandulagyulladás szövődményeként a mandula körül tályog alakul ki. A duzzanat oly mértékű lehet, hogy a beteg képtelen nyelni, szájzára alakul ki. Heves, féloldali, fülbe sugárzó fájdalom jelentkezik. A rendkívül veszélyes kórkép mindenképpen kórházi kezelést igényel. A műtét elvégzésére a tályog lezajlása után van lehetőség. A műtét abban az esetben is indokolt lehet, ha a gyulladások következtében másodlagos betegségek lépnek fel. Ezek kialakulhatnak a bőr, az ízületek, a vese és a szív területén is. Ilyen esetekben, ha a mandula gócként szerepel, eltávolítása megszünteti a szövődményes panaszokat is.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése